Alive

KommenttiJuho_123 - 22.07.2007

Tuli katsottua tuollainen mertsarin kalastus vitejo ja siinä se kaveri sitoi tällaisen perhon ja sanoi olevansa sen kehittäjä. En oikeastaan epäilekkään perhon toimivuutta.. :)

Kylmälle kelille, kylmään veteen, eli silloin kun on valkoisen aika! :)

Voisiko toimia myös lohelle ja järvärille?

-Juho-

Kommentit

Kommenttiplayer - 30.07.2007

Kappas vaan...
Toimiva perho. Vallan hyvä sidos. Tämän esillelaitosta Suur kiitos.

Tämä käyttöaika sijoittuu välihousukaudelle, kuten Juho oli esitellytkin, siiman päähän silloin kun myöhään syksyllä koskien vesi alkaa kirkastumaan veden kylmetessä. Tällä tarkoitan sitä aikakautta kun vedestä alkaa katoamaan "planktonit", eli ilmoista riippuen lokakuusta keväälle huhtikuulle.

Mysisten ystäville, tässä on perho joka muistuttaa mysis relictaa, makean veden katkaa. Mysiksellä siikoja narratessa silloin tällöin myös kirjolohet kiinnostuu perhosta. Aikakaudesta johtuen taimenet ei loppuvuodesta tähän ehkä ota, mutta keväällä asia voi olla toisin.

Mysiksestä tämä ei suoraan käy, tämä on siihen liian suuri. 14-12 kokoinen koukku, pyrstö pois, tavia tai vaaleaa mallard:a voi pyrstönä olla. Rungolta mohair alas lakan avulla ja kierteeksi vaalean sininen kimallekuitu. Siinä olisi toimiva mysis.


Kommenttivekku - 30.07.2007

Komea on sidonnallisesti mutta minun silmään jotain runko tarvitsisi, mahdollisesti tota sinistä kierrettä? Tai olisiko sitten jos lakkaisi tuon pään jollain värillä?
Playeri tekases tollanen mitä ehdotit malliksi, kun ei vielä ihan kaikki hienot sanat perhonsidonnatsa ole hallussa...


Kommenttionnen onkija - 30.07.2007

Myöhään syksyllä ja mertsareille ;)


Kommenttiplayer - 30.07.2007

Vekku, minulta menisi sekin vähä maine sitojana mitä ehkä on jos laittaisin mysiksen esille. Mutta tässä resepti ja ohje:

14-12 kokoinen nymphi-koukku (hopea koukku tehokas)
pyrstö, vaalean harmaa mallard tai valkoisen kukon sikas nippu
kierre, vaalean sininen kimalle
runko, villadubbing ja/tai valkoinen srutsin herli
silmät, musta villalanka

Kiinnitä pyrstöksi pieni valkoinen tai vaalea sikas nippu. Kiinnitä kierre ja runkomateriaalit odottamaan. Pohjusta runko valkoisella sidontalangalla ja kiinnitä pieni tupsu mustaa villalankaa koukun päälle lähelle koukun silmukkaa. Kierrä rungon materiaalit ja kierre. Levitä vähän lakkaa rungon päälle ja vedä sormilla alaspäin irtosikaset/villa säikeet. Tuloksena pitäisi olla perhonvatsapuolelle jalkoja kuvaa hapsutus.
Mysikselle voi silmät tehdä kun tässä Juhon perhossa on, mutta ne lisää irtipäässeiden kalojen määrää.

Mysis sidotaan usein liian tukevaksi, joten hoikka mysis on tehokkaampi.

Kalastuksessa indikaattori on paras, se tartuttaa siian eikä mitään vastaiskuja tarvita, tasaisella vedolla kala rantaan ja ylös.


KommenttiJuho_123 - 30.07.2007

Kiitoksia kaikille kommentoineille!

Pete: Todellakin välihousukauden perhoja.. Tulikin mieleen, että millaisista paikoista kannattaa lähtä hakemaan mertsareita nyt syksyllä, kun alkaa ilmat viilenemään? Jostain merenrannan karikoista, vaikko jokien ylälatvoilta? Sanotko pete siis, että tähän voi olla kirjolohetkin jonain ajankohtana kiinnostuneet? Pitänee kokeilla sitoa myös tuo "mysis".. :) Mihin vuoden aikaan tuo "mysis" parhaiten toimii? Ja minkä värisenä? (valkoinen?)

Vekku: Perho näyttää kuivana "kapaavan sitä jotain", mutta kun se pääsee veteen, niin asia on täysin eri.. Varsinkin tuo wing'n flashin määrä korostuu erityisesti vedessä.

OO: Jep, syyskuun lopulle ja maaliskuusta taas lähtien..


-Juho-


Kommenttiplayer - 30.07.2007 (Muokattu 30.7, 20:53)

Täällä etelässä meritaimenta saattaa saada hyvinkin matalasta rantakarikosta ensimmäisten syysmyrskyjen aikaan sekä heti myrskyn jälkeen. Paikat on loppujen lopuksi yllättävän mitään sanomattomia. Tuolla lähellä on niemennokka jonka edessä on muutama saari ja avomeri. Meritaimenta muuten Kymillä saattaa tulla yhtäaikaa lohen kanssa heinäkuussakin, mutta selvemmin syksyllä. En ehkä lähtisi latvavesiä koluamaan.

Perhosi kelpaa kirjolohillekin, ajankohta on riippuu paikasta. Esimerkiksi Tammerkoskella se olisi lokakuusta alkaen, kylmiävän veden aikaan. No Tammerkoskella kuten Vuokseksella Imatralla on extraa valot virtojen lähellä. Näiden valojen rajojen rajamailta tulee kirjot.

Mysiksen hetken erottaa syksyllä siitä kun vesi alkaa kirkastumaan, lokakuusta joulukuulle on parasta aikaa. Yleensä sen perhon toimimisen lopettaa kalastajan vilu, kun pelivehkeet ei kestä kärsivällistä kalastusta.

Parhaat mysikseni oli valkoisia, parhaalla yksittäisellä perholla tuli yli 100 siikaa, siinä kohtaa katosi viimeinenkin pyrstön kukon sikanen. Tärkein asia mysisperhossa on pehmeät ja elävät materiaalit, siis ei mitään poltettuja siimoja silmiksi. Perhoa käytetään illalla pimeään aikaan, parhaat paikat löytyy sieltä missä on edes jotain valoa tarjolla katuvaloja tms. Siiat on usein virran ja tyynen rajassa, syömään ne tulee tasaiseen virtaan.

Mysis on muuten lähes läpinäkyvä, tummasilmänen n 12 mm pitkä perinteisen lyijykynän lyijyn vahvuinen kaveri. Siksi paras imataayio tulee valkoisesta materiaalista joka vedessä alkaa kuultaa valoa lävitseen. Eli yksinkertaisen matskut valkoista ja mustaa villaa, valkoisen häkilän sikasia, valkoista strutsia ja silaushopeiselle koukulle kiinni.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?