Sattui tuo Kelson perhoraamattu osumaan käsiini ja sieltä huomio kiinnittyi sopivaan sidontaharjoitusperhoon. Sidoin tämän sopivaksi kalastuskäyttöön.
Muunnoshan tämäkin on kun ei noita trappeja, tukaania tai chattereita ole hommattuna. Jos jotakuta orginaali Kelson resepti kiinnostaa pyytäkää sen resepti sähköpostitse.
Katoppas peteä! Siinä on meille pojille todellakin opettelemista..
Mistäs olet saanut noin komeaa crestiä?? ..aattelin vaan, että jos sitä itellekkin ostais jotain vähän parempi laatuista..
Ehkä ainut asia mitä omaan silmään perho kaipaa, on harteikkaampi siipi..? Tosin tämähän on juuri niin petemäinen perho, että tyylin tunnistaa heti!
Mitäköhän silkkiä mahtanee olla tuo takarunko..
Hienoa, näitä lisää!
BTW: Mikäs se estää mustadista gutin? ... aivan
-Juho-
Ensisilmäyksellä katsottuna mieleen tuli kansakoulussa tekemät värikkäät vappuviuhkat. No sitten mietiskelin tälle sopivia kelejä ja kalastusaikoja, niin pakkohan se oli päätyä tuollaiseen elokuun kojamokeliin. Kojamothan kylläkin alkavat touhunsa yön pimeydessä joten niille musta on parasta. Tätä kuitenkin tarjoilisin tuossa aamu-auringon ensi säteillä, kun kojamo on vielä aktiivinen, joskin sellaisia kelejä on harvassa, koskapa aamusumu peittää yleensä silloin joen. Vaikkakin sininen/keltainen väri on hyvä sellaisessa valjussa aamusumussa, ainakin puukalassa, niin miksipä ei perhossakin.
Toinen vaihtoehto olisi aivan kesän alussa, jolloin perhoissa pitää olla voimakkaat värikontrastit, ja sininen värihän on silloin tunnetusti hyvä.
Hienostihan tämä on toteutettu. Pete on oppinut sitomaan tällä matalalla "soutuperhotyylillä" tuon siiven, eli ei tarvita harteikkaampaa mallia. Miksi pitää värkätä kalastukseen gutti-koukkuja, kun Mustad on tehnyt jo silmukan? Eri asia jos tämän laittaa raameihin ja takan reunukselle, sinnekin tämä kyllä sopii.
Juho, ketutti kun oli tuo perho valmis, juuri se siipi, etenkin sen kun olisi tosiaan voinut ja sanut sitoa harteikkaamin (= kattolaskuisesti). Tällä muuten tarkoitan sitten taas siipeä joka on sidottu Pryce-Tannatt kirjassa olevien kuvien kaltaiseksi, ei liikoja värikaistojen kertailuja.
Ostin crestit Spey Clavesta, tai itseasiassa useamman pään kerralla.. Takarunko on Lagartunia ja on aitoa silkkiä, eturungon tavaraa myydään silkkinä mutta taitaa olla keinokuitua.
Juho & borsse,
Tarkoitin gutilla tietyn muotoista koukkua, se perinnerauta siis, sillä lienee oma nimensäkin? Mitä sitä hyvää Mustad:n rautaa tuhoamaan menisi sahaamalla...
Sattui ostoskassiin putoamaan useita erilaisia kalkkunoita ja oli pakko kokeilla niitä jononkin vanhaan reseptiin. Siksi valitsen Kelson kirjasta sellaisen perhon jota harvemmin näkyy sidotun. Värikkäitä perhoja ovat brittipapat aikoinaan sitoneet siimansa päähän, liekö ollut Vappusimat lantrattu viskiin.
Tuossa perhossa kävi samalla tapaa kuin monen perhon kohdalla on käynyt, keskivyö ei tullut siististi ja motivaatio lopahti. Mutta kalastukseen se käy aivan mainiosti.
Esille tuloa odottelee sitten vanha ottiperho, Golden Riach 1800 luvulta. Se muuten ei ole monivärinen, enemmänkin etäisesti monelle tuttu perho.
Kaunista ja tyylikästä!Pää erittäin nätisti onnistunut,millähän langalla sidottu,12/0 Benecchi kenties?
Onpa kerrassaan komea perho!. Ei minun enempää tässä tarvi mitään sanoa, koska nuo jo tuossa näköjään perinteisit stoorit kirjottanut.
-japu-
Voi juku sentään! Onpas kaunis sidos, melkein itkuhan tässä pitäisi töräyttää perhon kunniaksi.
Player oot kunkku!
Japu & HC, älkää nyt viitsikö, toinenkin muka ikkee... isomies. Tuossahan näkee että en ole kehittynyt noissa klassisissa, vaikkakin kohtuullisia kotimaisia perhoja osaakin sitoa. Niinkuin aiemmin totesin, motivaatio katkesi rungon puolivälissä.
Mutta, täytyyhän noita harvinaisempiakin pyrkiä esittelemään vaikka kaikkia materiaaleja ei olekaan mitä reseptiin kuuluu. Joku saattaa saada tälläisestäkin idean, kuten jostain vähemmän värikkäästä omasta sidoksesta, ja kehittää uuden ottipelin.
Tälle sysäyksen esille laittoon antoi borssen hiljan esillä ollut perho. Tottahan sekin on että hillitymmillä väreillä tämäkin saattaisi toimia vaikka Tenolla. Yksi mikä voisi olla hyvä muunnos olisi musta silkki sinisen tilalle ja vyöt sinistä strutsia. Samalla siiven keltaisen tilalle oranssi sekä punainen siirtyisi päälle. Muutenkin perhot on paremman näköisiä jos siivessä on tummat värit ylimmäisinä. Tiedähäntä onko sillä merkitystä kalastavuuden kanssa.
Aivan mahtava, minä tykkään todellakin!
Oletko noita crestejä jotenkin käsitellyt, kun ovat noin pirun hyvän näköisiä?
Jyke, crest:t on käsittelemättömiä suoraan päästä otettuja, punaiset latvat tulevat vanhempien lintujen cresteihin. Kiitosta vaan, mukavaa jos tämä kelpaa.
Pitkästä aikaa kerkeää koululta rasiaan vierailemaan ja taas player on päässyt yllättämään.
todella kaunis perho kaikin puolin.
Tuosta playerin mainitsemasta omasta tyylistä vielä sen verran että katselin noita omia rasioitani, joista löytyy myöskin playerin tekemiä perhoja. Kaikki playerin tekemät perhot pistää heti silmään näistä värikkäistä siivistä ensi silmäyksellä, kun niitä vertailee omiin harmaan ja ruskean sävyisiin omiin tekeleisiin. Ehkäpä on niin ettei omasta tyylistä ja omista värimieltymyksistä pääsekään niin helposti eroon, vaikka kuinka yrittäisi sitoa jotain erilaista. Tässä om muuten hyvä esimerkki hyvin kuvatusta perhosta, ei mitään ihmeellisiä taustoja eikä muita kommervenkkejä, pelkistetty kuva, jossa esiin laitettu perho on hyvin "luettavissa".
Jaaha, tässä kuvassa on se toinenkin puoli. Kuvasin perhon myöhään illalla, kun ei ole tarpeeksi valoa, kamera "aukko" on suuri jotta kenolle tulee tarpeeksi valoa. Suuri aukko digikamerassakin tarkoittaa pientä syvyys terävyyttä, niinkuin tässäkin kuvassa, kuvasta tulee osin epätarkka sekä perhokuva latistuu. Eli todellisuudessa perho onkin näyttävämpi, kolmiuloitteisempi.
Niin, pidän tärkeänä kuvata perhoni siten ettei niissä ole paljoakaan muuta hörhöjä mukana, etenkin jos kyse on perhosta jota ei aiemmin ole ollut esillä esim. perhorasiassa. On noita kuvia nähty, joissa perho katoaa ympäristöönsä, vaikka tarkoitus olisikin esitellä kyseinen perho. Mutta enpä tuomitse jos perholle halutaan hieno esille pano ja nähdään vaivaa kuvaamisessa, upeita kuviahan ne ovat.
Perhojeni värikkyys johtuu osin materiaalien valinnoista, laitan mielelläni kirkkaampia värejä, koska ne haalistuu käytössä kuitenkin. Se toinen puoli on mieltymystä. Huomasin saman kuin borssekin perhoistani, viimeksi illalla katselin pöydälle kertyneitä perhoja, värikästä on. Voi olla että ne on liiankin värikkäitä.
Tästä päästäänkin eräiden materiaalien ominaisuuksiin lohiperhoissa, siis kupari ja hopea. Nämä nykyiset kuparit ja hopeat on ilmeisesti lakattuja ja ne ei tummu siten kuin aikoinaan. Se voi olla kalastusperhoissa se ratkaiseva asia jopa siihen ettei perho toimi.
Samaa tosi voi sanoa nyky "silkeistä". Jos aito silkki on kolmion muotoinen, se toimii kuin prisma ja taitaa vallitsevaa valoa sateenkaaren väreissä riippuen osin silkin väristäkin. Keino silkissä on samaan pyritty väriaineen avulla. No, aito silkki rispaantuu erilailla ja on kalojen jälkeen sitä pyytävämpi mitä enemmän se on risaantunut. Keinokuiduissa on pinnassa yleensä vahaa ja ne himmenee kun vedät silkkiä sormien välistä useamman kerran.
eikö toi pyrstö ole kultafasaanin,eikä viidakkokukon pyrstö?
eihän viidakkokukkoa ole myytävänä kuin niskaa.
petäjäj... näin kauan kuluu että perhorasiassa huomaa uuden kommentin.
Kakshaara kelpaa tällekin perholle mainiosti, siivessä pieneen kakshaaraan sitoessa kannattaa vaihtaa kalkkuna taviin tai metson tummanharmaaseen vaalea pisteiseen höyheneen.
Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?