Golden Riach

Kommenttiplayer - 17.09.2007

Golden Riach muistuttaa väreiltään Peuran Yö:tä, tosin on yksinkertaisempi siivestään. Resepti löytyy Kelson kirjasta ja on kirjan tilaston mukaan ollut kovan luokan ottiperho. Se on jättänyt tilastossa taakseen tunnetumpia perhojakin esim. Jock Scott:n, Thunder and Lighting:in, Black Doctor:n ja Dunkeld:n.

Kielipuolena en ollut varma etuosan kierteistä joten laitoin molemmat. Reseptissä ei mainittu helaa, jatketta ja pyrstöä, mutta lisäsin oman näkemykseni mukaiseti sille ne. Tämä lienee hyvä esimerkki sitä miten yksinkertaisia ottiperhot ovat olleet jo 1800-luvullakin.

Kommentit

Kommenttiplayer - 20.09.2007 (Muokattu 20.9, 08:45)

Tässäpä Golden Riach joka on lähempänä reseptin mukaista sidonta ohjetta. Tulipa tuota perhoa esille laittaessa kupruiltua, jäi otsikosta pois se muunnos-sanakin.

Perho on alkujaan Spey-koukkuun sidottu, siksi alkuperäisessä reseptissä ei ole helaa, jatketta, pyrstöä ja vyötä. Kierteet, sidotaan ristiin toinen häkilän yli, häkilä kierto alkaa perhon takaosasta. Se että sitooko rungolle kaksi samaa väriä kultaa tai hopeaa vai kulta-hopean yhdistelmänä, lienee valinnan vapautta, tekisin kaikki kolme rasiaani.
Runko häkiläksi pitäisi valita spey-kukko, eli pitkä sikasinen. Keltaista villaa tulee 3-4 kierrosta, loput mustaa.

Oranssin villan paikalle sopii mainiosti Neon-oranssi villa jos perhoa käytettään värjäytyneessä vedessä. Lisää näkyvyyttä perholle saa vaihtamalla sille sinisen vyön, jolloin kierteet olisi hopeaa ja kalastuspaikassa vesi kylmää.

Tässä toisessa perhossa vaihdoin runkoon mustan villan paikalle viininpunaisen se en dubannut runkovilloja, vyö tuntui sopivan tähänkin lisäyksenä. Molemmat perhot on sovitettu enemmän pohjoismaisiksi pyyntivälineiksi sekä tarkoitettu perhovavan päähän heiteltäväksi. Siksipä ei tullut tuota siiven mallard:ia aseteltua kauniisti.


Kommenttionnen onkija - 20.09.2007

Todella hieno perho ja kädenjälki kohdillaan :) Itse uittaisin tätä perhoa siikakosken haarassa.


Kommenttiplayer - 20.09.2007 (Muokattu 20.9, 13:38)

Kiitosta vaan... Varmaankin tämä Kymille uimaan menee. Saattaa muuten olla sinne "jopa toimivakin", pienellä muuntelulla "toimiva", etenkin liitekuvan tyylillä sidottuna. (Mukavat kirjoitusvirheet olen taas naputellut tuonne edelliseen...)


KommenttiPerho joka söi lohikaloja - 20.09.2007

Eipä tuohon voi sanoa taas kuin että nätti on.Todella pörröiseksi olet saanut tuon eturungon.
Itse tykkään sitoa pelkälle mallardsiivelle alussiiven yleensä oravasta ikäänkuin tueksi,onko siitä sitten mitään hyötyä?


KommenttiJuho_123 - 20.09.2007

Hieno perho pete!

Tämä inspiroi minua sitomaan vastaavan.. Pitänee aloittaa tässä illan päälle, nyt kun on töistä päässyt.

Eturungon dubbingi näyttää kuvasta ruskealta, vaikkei kylläkään sitä ole.. Sitä tulikin mieleen, ettei ruskeakaan varmaan huono vaihtoehto ole eturungolle..? :)

Tähän perhoon olisi voinut passata se luonnonsilkki dubbingi, villojen sijasta. Taidankin tehdä tästä muunnoksen ja lisätä sen tässä lähiaikoina.. :)

Hienoa jälkeä kaikenkaikkeaan!

-Juho-


Kommenttiborsse - 20.09.2007

Tällainen oranssi/musta/punainen väriyhdistelmä on ollut hyvä alkukauden aikaan, silloin kun vesi on lähtenyt laskemaan, mutta on vielä värjääntynyttä, juuri silloin tällaiset pitkät oranssiperät on toimineet. Ja kirkkaitten aamuaurinkosäteitten aikana, silloin kun aurinko paistelee kalan takana ja tekee aamusta "oranssisen". Mieleen tulee heti yläkönkään aamu kello 4.00-6.00, silloin tämä olisi varmasti siimassani.
Sen sijaan toinen perhosi on jo tosi lähellä Peuran Yötä, sitä taas uittelisin tuossa heinäkuun lopulla puolipilvisenä päivänä.
Perhohan on lopunperin yksinkertainen, kuten sanot, mutta yksinkertaisuus on monesti hyväksi, sekä näyttävyyden, että kalastavuuden suhteen.
Mainitsit tuossa että reseptissä ei ole helaa, perää, eikä pyrstöä mainittu, olisiko se asia joka on tehnyt tästä pyytävän pelin, tarvitaanko aina kaikkia mahdollista? Olen nähnyt paljon perhoja ,etenkin norjalaisia, joista nuo osat on puuttuneet ja ovat olleet kalaisia kapistuksia. Sitä vaan itse päässänsä ajattelee että kaipa ne nämä lisät tarvitsee, kun muissakin on. Hyvä esimerkki tästä on perho, joka löydettiin verkkokalan suusta, siinä ei ollut ko. kapistuksia, mutta kuitenkin kun tein siitä kopion, niin pitihän ne omaan perhoon laittaa, eikä sillä mitään saatu, mutta mielenhäiriössä sidoin täsmälleen löydetyn perhon näköisen mallin, niin johan alkoi perho toimia.
Hyvä lisäys tuntemattomien perhojen joukkoon.


Kommentti-jyke- - 20.09.2007

Todella hyvän näköinen dubbing runko, hienosti läpikuultava.
Itsekin olisin sitonut tuon mallardin alle jotain karvaa, niinkuin tuossa jo mainittiin...

Taas playeriltä virkistävä "harvinaisuus" lisää näitä, hyvä!


Kommenttiplayer - 20.09.2007

Juho, on siinä ylemmässä perhossa musta villa, se on vanhaa villalankaa, haalistunutta siten häivähdys ruskeaa on jo olemassa. Loisteputken valo yhdessä pielessä olevien kamera sääntöjen kanssa korostaa sävyä.

borsse, reseptissä ei tosiaan ollut mainittu perähärväkkeitä lainkaan, jos nyt Kelsonin poika pahasti ole vedättänyt pitäisi tuon aleman tosiaan olla ottiperho. Variaatioitahan tuosta saa vaikka kuinka monta.

jyke, näissä perhoissa molemmissa on tavallaan kaksinkertainen mallard, eli pöydän siivous siipitarpeita siistimmän siiven alla. Mukavaa jos nämäkin piristää harmaata päivääsi.

Näitä harvinaisempia kolmen vanhan perhokirjan perhoja ajattelinkin esitellä sekä niistä vielä niitä vähemmän tunnettuja malleja. Tosin materiaalit on sitä mitä on, järkevän hintaluokan materiaaleja.


KommenttiPentagramm - 20.09.2007

Ensiksi miten saat levystä noin hienosti kaartuvan vai johtuuko se vaan metariaakin laadusta, ja toiseksi en löydä perhostasi silmään pistäviä virheitä eikä siinä mahda niitä edes olla ;) Miten kauvan olet sitonut perhoja yleensä, ihan uteliaisuuttani sitä kysyn!


Kommenttijapu - 20.09.2007

Ja taas vähän harvinaisempaa, ja vielä komea sellainen. Eipä tuossa kyllä moitteita, ainoastaan kehua.

-japu-


Kommenttiplayer - 20.09.2007

japu, kiitoksia, on siinä pientä viilattavaa vieläkin.. tämä on Beta-versio, eli mahdollisesti muille kokeiluun lähtevät on siistimpiä.

Pentagram, tuossa alemmassa on siipi laitettu puolihuolimattomasti paikoilleen, eli siinä on poikittaiset vekit. Mallard- levyä voi taivutella, liian leveää voi kaventaa pienellä tempulla jne.. Tuossa alemmassa levyt oli leveät ja halusin terävän kärjen siiven reunaan. Siinä levyä taivutettiin kaarelle siten että latva osa terävöityi. Kaarella olevaa levyä puristetaan sormilla latva-osasta ja toisen käden sormin kaari suoristetaan. Tällöin levyn leikkauskohtakin tulee terävämmäksi. Kyllä mallard:ssakin laatu taitaa maksaa vähän enemmän.

Perhoja olen sitonut sellaiset yli 20 vuotta, väliin on mahtunut useiden vuosien taukoja. Joskus motivaatio puutteesta johtuen, toisinaan käsivammojen takia, käsissä on ollut tikkejä pitkän matkaa yli 40:tä. Nyt tulee kohta 2 vuotta täyteen aktiivisempaa sitomista näiden lohiperhojen kanssa, sitä ennen perhot oli pintureita, uppoperhoja, streamereita ja putkiperhoja.


KommenttiPentagramm - 21.09.2007

Kiitoksia neuvosta player, on siinä 20 vuodessa jokunen markka ja euro huveta sidonta kamoihin ;)
Kyllä jälki on hyvää!!!


KommenttiPentagramm - 21.09.2007

Ja vielä yksi kysymys playerille, millä tavalla yleensä käsittelet crestit kuten tuossa dr.donalssonissa?


KommenttiKogel - 21.09.2007

Kun on kyse näinkin klassisesta perhosta ajattelin huomauttaa, että perho on alunperin speyperho kuten playerkin totesi ja sidoksen tulisi näyttää suurinpiirtein tältä

http://www.taoft.fi/phpBB2/viewtopic.php?t=1407

Tuo Mikon perhohan ei ole sama kuin tämä, mutta samaa sarjaa (tai oikeastaan eri sarjaa, mutta saman tyylinen :) ).

Ja tuo red spey cock reseptissä tarkoittaa ruskean sävyistä kukkoa.

Perhot varmasti toimivat kalastuksessa ja ovat hyviä muunnoksia alkuperäisestä. Minähän en lohen kalastuksesta tajua pätkääkään, mutta ajattelin vain selventää asiaan perehtymättömille millaisilta Reeach- ja Riach-sarjan perhojen tulisi näyttää.

Tässä vielä kuva hieman vanhemmista speyperhoista

http://www.flytyingforum.com/index.php?showtopic=13123&

Kirjoista löytyisi parempiakin kuvia, mutta en niitä voi oikein tänne laittaa.


Kommenttiplayer - 21.09.2007 (Muokattu 21.9, 13:31)

Pentagram, koska perhoni on kalastukseen sidottuja, crest:it on yleensä käsittelemättömiä, ei mitenkään höyrytelty tai taivuteltu.

Kogel, totesinkin tuolla omassa kommentissa heti ensimmäisenä että kyse on muunnoksesta (sekä sen että että sen maininta unohtui perhon nimen perästä). Muunnoksessa yleensä sitoja sitoo oman makunsa mukaisesti perhon. Perho voi olla silloin sidottu eri tyyppiseen koukkuun, materiaaleja vaihdettu tai lisätty.

Tuosta termistä "red spey cock", en sen kummallisemmin väitä vastaan kun en tiedä mistä lähteestä sille vastineen löysit.

Kelson kirjassa sivulla 157 materiaali kirjoitetaan seuraavasti:
A red Spey Cock,..

Kirjan muidenkin materiaalien kohdalla noudatetaan samaa tapaa, esim sivun 158 Glen Grant-perhossa:
A black Spey Cock,..

(Väri, materiaali)

Mutta, koska tässä foorumissa on paljon muitakin aloittelijoita minun lisäksi, hyvän linkin Mikon upeaan Spey-perhoon laitoit esille.


Kommentti-jyke- - 21.09.2007 (Muokattu 21.9, 16:17)

Mistä muuten olet player sen kirjan löytänyt ?
Siis sen jossa on näiden perhojen ohjeet...


Kommenttiplayer - 21.09.2007

Jyke, yliopistot on ihmeellinen maailma, pistä minulle mail:iä niin kerron tarkemmin (näin vähän vaivaa asian tiimoilla)..


KommenttiKogel - 21.09.2007

Jos tahtoo vain lukea kirjaa eikä ostaa omaan hyllyyn niin täältä se löytyy pdf-tiedostona.

http://www.archive.org/details/salmonflyhowtodr00kelsrich

Luin Player kyllä kirjoituksesi (etenkin sen että kyseessä on muunnos), eikä viestini tarkoitus ollut syyttää mitenkään väärästä tulkinnasta, koska näissä asioissa harvoin on yhtä oikeaa tulkintaa. Myös tuon ajan sitojat muuntelivat perhoja oman mieltymyksen mukaan.

Viestini pointti oli näyttää niille, jotka eivät tämän tyylin perhoihin ole tutustuneet miten niitä on ennen vanhaan sidottu. Perhosta on mielestäni helpompi tehdä muunnoksia kun tietää miten se alunperin on tarkoitettu sidottavaksi.


Kommenttiplayer - 21.09.2007 (Muokattu 21.9, 18:29)

Kogel, niinhän se menee, perhosidonnassa jää loukkuun ja ennen pitkää alkaa etsimään sitä miten joku tietty perho alkujaan oli sidottu.
Niin, siten mieluusti vielä perhon kehittäjän oma sidontatyyli olisi mukava saada selville.

Noita alkuperäisellä tyylillä sidottuja perhoja lepää tuolla varastolaatikkoissani, mutta kerran löytyy taoft ja sieltä asianmukaisesti sidottuja klassikoitakin niitä on turha minun sidoskella esille kun kerran on taitavampiakin sitojia niitä esittelemään. Siksipä kaikki perhoni on muunnelmia klassikoista tai toisinkin päin nykyperho klassikkomaisesti.

Tajusin kyllä pointtisi, esitit asian vieläpä hyvin diplomaattisesti, kiitos siitä.

Tuohon linkkiin on syytä jokaisen lohiperhosidontaa harrastavan käydä tutustumassa, sieltä muuten jyke sinullekin reseptit löytyy.


Kommentti-jyke- - 21.09.2007 (Muokattu 21.9, 19:05)

Kiitos kogel tuosta linkistä... en minä sitä hyllyyn ollut ostamassakaan, kunhan uteliaisuuttani kyselen,
arvelinkin ettei sitä ihan kirjastoista löydy.


Kommenttiplayer - 24.09.2007

Tuolta oli jäänyt antamatta palautetta siiven alle sidottavasta oravasta. No, tähän perhoon en laittaisi sitä, etenkään jos piirun tarkasti lähtee sitomaan perhon Spey:ksi. Tälläiseen minun harrastamaan klassikkojen väkivaltaiseen intimiteetin loukkamistapaan perhojen kohdalla, en ainakaan kiellä orava-alussiipiä. Molemmissa perhoissa on alussiipi mallardia, irtosikasina.


Kommenttiplayer - 28.09.2007

Kääntäessä kummankin kirjan Kelson ja Pryce-Tannatt:n reseptejä, näkyi tuossa jälkimmäisessä olevan runkohäkilänä punaruskea. Kelson kirjassa punainen, siis se minkä olen ilmoittanutkin siinä olevan.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?