Lady Caroline, talveksi hyllyn reunalle, keväällä sitten uimaan.
Hieno perho Timo!
Jos nyt jotain pistää silmään niin pään koko, mallardissa väri ja asettelu, ja rungon olisi voinu nyppiä huntumaisesti irti rungosta.
Kuvat ovat todella hyviä!
Huomattavan hyvät kuvat, sekä perho kelpaa malliksi klassisesta Spey-perhosta. Oikein hienosti sidottu. Huntumaisesta rungosta saitkin maininnan, mutta se on perhon viimeistely asia minkä voi tehdä perhoon vielä tässä vaiheessakin.
Yhtäkaikki, hieno perho.
Komea perho. Monesti on ollut aikeissa sitoa Lady Caroline, mutta vielä se on jäänyt sitomatta, ehkä tämän perhon myötä se on pakko sitoa. Parannus ehdotukset tulikin jo, ruskea mallard olis sopinu varmaan paremmin siiveksi.
Kiitosta
Tässä yritinkin kovasti panostaa kuviin. Vähän sellaista antiikkista fiilistä hain tähän sidokseen, gutti ruskeaa monofiiliä (tosin) ja lanka melkoista vaijeria, 6/0 unia.
Mitä nuita Carolineja olen katsellut, niin en ole kyllä huomannut että runko sidottaisiin huntumaiseksi? Mutta toisaalta voi olla hyvä kalastuksessa. Siipi jäi vähän harmittamaan, kun tuo grey drake oli ainoa mallardi mitä sattui olemaan.
Tämän siis olen sitonut kalastukseen ja olisi mukava saada jonkinlaista infoa näiden speyperhojen käytöstä kalastuksessa. Minkälaiselle kelille, minkälaiseen virtaan ja minkälaista uittoa.
Niin ja jos joku epäilee, tuo "gutti" on vedetty kiinni melkein koko rungon mitalta ja vahvistettu vielä liimalla. Luulisi kestävän.
Älä harmittele siipeä, se on aivan hyvä tuollain harmaanakin. Tarkistin Pryce-Tannatt:n reseptistä rungon, oliivin vihreän ja vaalean ruskeaa villan sekoitusta oli siinä tarjolla. Jos käytit keinokuitua, se saattoi hämätä, villasta tulee nukkamaisempi ja ilmavampi runko.
Kokeiluun laittaisin miedompaan virtaan, ehkä interin jatkeeksi. Hopea ja harmaa sekä 3/0 koko viittaa kylmempään veteen. Uittotekniikasta en kommentoi mitään kun en ole Spey-perhoja juurikaan. uitellut.
Esitteen mukaan Spey joki on Skotlannin nopeavirtaisin joki, eli ilmeisesti tällaiset spey-perhot on kehitetty nopeisiin virtoihin? Se miten niillä kalastetaan ei minulla ole hajuakaan. Mutta itse kokeilisin näitä Tenon vuolaissa koskipaikoissa.
Jos nyt värejä jonkun verran miettii, niin tosiaan, perhon koko, harmaa, hopea, vihreä ja punaiseen vivahtava (jopa hieman oranssinen) pyrstö ja häkilä, voimakkaita kontrasteja, siis alkukauteen,korkeaan likaiseen veteen. Vihreä runko, kesäkuun puolenvälin jälkeen, senkin voi vielä laskea alkukauteen, mutta tuo kultakierre vihreän kanssa, silloin mennään jo heinäkuun lämpimiä vesiä, siis ei oikein passaa kokonaisuuteen, no onneksi tuo hopea on voimakkaampana, mutta miksikä et sitoisi mallia, missä tuo soikea kulta on vaihdettu soikeaan hopeaan. Eli se miksi tämä on toiminut tenollakin, johtuu siitä että vihreä/kulta(alkuperäinen kierre) ja bronssinen mallard, sopivat heinäkuun matalaan ja lämpimään veteen. Silloin tuon punaisen häkilän kanssa värit ovat kovasti "matta" mallisia eikä voimakkaita kontrasteja ole. Tuon runkodubbingin olet ilmeisesti kiertänyt melko voimakkaasti, eli siitä on tullut lähes silkinomainen ja olisiko liian tasainen? Se mikä itse rungossa on hyvää kalastusperhoon on sen epätasaisuus. Minusta runko on silloin toimiva kun eri sidontakohdat (esim. Mar Lodgen keskikohta sidotaan muuta runkoa korkeammaksi) erottuvat jotenkin toisistaan.
Lueskelin mitä (Francis) Spey-joesta mainittiin 1850-luvun seutuvilla. Alkukaudesta joen virtaama on kova sekä pinta korkealla, koska jokeen tulee lumien sulamisvedet. Tämän jälkeen kesällä alkaa kalastuksellisesti paras aika, siis nähtävästi veden pinta laskee sekä virtamaa pienenee, jolloin spey-sidokset alkaa toimimaan. Tuo muistuttaa Tenoa siis olosuhteena hyvinkin paljon.
Eli päätyisin kuitenkin päätelmään, sitä tukisi vielä perhotyypin pitkä runkohäkilöintikin, miedompaan virtaan. Rakenne viittaa veto-pysäytys taktiikkaan uitossa, eli häkilän liike supppuun/auki täytyy saada uitossa aikaiseksi, kalasti perholla sitten myötä- tai vastavirtaan.
KaunistaEi ole kokemuksia juuri näin sidotusta versiosta.Aikoinaan ilmestyi Pusan Suomen kalastavimmat perhot-kirja ja sieltä tuhersin Autin Kevennetyn L.C:n.Sillä tuli samana yönä useita tittejä heittäen.Keli oli kuulas,juhannuksen jälkeinen korkeahko aavistuksen ruskea vesi,uppokärkisiima.Tästäkin,kuten monesta muustakin perhostani(esim.punasiipinen Danskflue)sain eräältä hepulta nootteja:"Katkajäljitelmillä kalastus Tenossa kielletty!"Mitäpä siihen olisi osannut sanoa,kun olin eka kertaa heittäen kalastamassa Tenoa.Soutuhommissa en vastaavia tilanteita ollut nähnyt,vaikka moni souti spey-tyylisiä perhoja,mutta lopetin Carolinella kalastuksen siihen paikkaan.Myöh.kyselin asiasta viranomaistaholta ja käskivät jatkamaan Ladylla kalastusta.Eli laita perho virtaan ja lohta pöytään
Kiitos borsselle kommentista, pitää yrittää sisäistää kaikki asia mitä tuossa viestissä tuli ja tehdä senmukainen muunnos ko. perhosta.
Kiitos myös playerille infosta. Täytyy itsekin yrittää hakea tietoa näistä spey-perhoista ja niillä kalastuksesta. Miellyttää omaa silmää niin paljon ja muutenkin mukavia sidottavia.
onnen onkija häkilä on mistpoolin burnt spey hackelia. Muunlaisesta speyhäkilästä ei ole kokemusta mutta tässä matskussa omasta mielestä suht lyhyet siikaset ja paksu ruoti.
Ja luonto-eno, mukava kuulla että vastaavilla on ihan kalaakin saatu suomen vesistä. Siimanpäähän siis.
Ainiin, ihan unohdin. Tässä hieman parempi kuva perhosta. Tai oikeastaan vain siipi hieman paremmassa asennossa.
Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?