Elokuullekko, pienempänä. No näitä löytyy puoli tusinaa #8 TMC spey koukkuun laitettuna...
Lähinnä tuo koko olemus tekee sen... speyssähän pitäisi olla vielä pidempi ja eläväisempi runkohäkilä kuin tässä.
No onhan tässä kuitenkin nimeksi speytä: lyhyt lähellä runkoa lepäävä siipi, ei pyrstöä, koukkuvalinta, runsas häkilöinti yms...
Oli ehkä turhan "karkeasti" sanottu tuo ensimmäinen kommentti. Eli kyllähän tuon speyksi tunnistaa, mutta meinaan vaan, että voisi sitoa vielä enemmän "speyksi". Siispä, omaan sidokseen muuttaisin seuraavat asiat:
- Hela alkamaan väkäsen kohdalta
- Runkohäkilä tosiaan paljon pidempi
- Siipi n. rungonmittainen ja toisinpäin
Nämä siis ovat mitä itse muuttaisin, kukin tietenkin tekee tyylillään. Kurkkuhäkilän spey-perhoissa sidon yleensä perusmittaiseksi. Ja sitten tietenkin siipeen tupla mallardit.
Kireitä sidontalankoja !
Perhoon lisäisin itsekin niin sanottua speymäisyyttä jota saadaan moilanderin kertomalla tavalla Sitten offtopic. Tietääkö joku miten noita perhoja siirretään tuolta lajittelusta eteenpäin kun oma perhoni ja pari muuta ovat olleet nyt pitkän aikaa sijoilla 1-4 ja kuitenkin nyt tänäänkin ohi on tullut 8 perhoa ja aikaisempina päivinä ainakin saman verran. Ennen ei ainakaan ole tässä vaiheessa tarvinnut tehdä mitään, tarvitseeko nyt??
Ei tartte muuta kuin odotella, kyllä ne sieltä aikanaan.. Jos meinaat luokittelussa olevia perhoja.?
Miksi helan pitäisi alkaa väkäsen kohdalta?
Spey:ssä on yleensä lyhyt runko ja usein rungon mittainen siipi sekä nykyään usein tietyn mallinen koukku. Eiköhän helan paikka olisi tuossa koukun kärjen tienoilla, jollei pidemmälläkin rungolla, jotta runko olisi lyhyt.
Koko rungolla soisi speyssä olevan häkilän, sen ei tarvitse olla haikaraa, toki muutkin höyhenet käy. Tähän perhoon kävisi puolitettu tavi tai mallard, tosin niiden höyhenten kanssa joutuu harjailu puuhiin jotta sikaset olisi elävät. Kyllä tuo kukkokin kävisi, häkilän aloitus vain tuosta rungon takaosasta, mutta kukollekin kunnon harjaus.
Mitä tarkoittaa siivessä tupla mallard:it? Ei niitä siellä ennenkään ollut. No, sidoin sarjan spey-perhoja joissa oli karvaa värin takia alussiipenä, mutta enpä esittele niitä, ne kun on Tenolle testiin meneviä kalastusperhoja.
Tässäkin perhossa on jälleen hyvää ajatusta mukana ja kun toteutuskin alkaa löytämään oikeat uomat, on perhotkin hienompia. Perhossasi on nytkin jo kalastuksellisia elementtejä ottiperhoksi asti.
(Niin, lisäsin tämän jälkeen päin... Spey:ssä voi siiven kaistat olla kyllä noinkin päin kuinka ne perhossasi on.)
Siis speyperho näi:
Runko alkaa koukun kärjen kohdalta!
Siipi VAIN rungon mittainen! Maksimissaan koukun kärkeen jos runko on lyhempi.
Häkilä on se missä on eniten pelivaraa, mitan suhteen. Mutta muuten se on PITKÄ =)
Mutta sitten itse asiaan. Oikeaa palautetta. Siiven kun käännät toisin päin, eli kaistan pisimmät siikaset päälle. Ja vähän siisteyttä sidontaan niin hyvä tulee.
Perhonahan tuo on hyvin kalastavan näköinen, mutta menee varmaan helpommin siiman päähän jos se näyttäisi omaankin silmään paremmalta
Ja player. En tosiaan tiedä onko tupla mallardeista hyötyä, mutta itsekkin olen nyt tehnyt niin muutaman kerran. Siis ihan normisti kaistat molemmille puolille mutta vielä siihen siiven päälle toiset samanlaiset. Kerro sinä onko niistä uinnin kannalta merkitystä =)
Tuplaus taitaa olla pelkästään sidontaa helpottamassa, en näe oikeastaan muuta syytä. Itse olen sitonut nyt parikymmentä speytä, yksinkertaisilla siipikaistoilla sekä alussiivellisiä karvasta tai sulansikasista, vähän tarkoitushakuisesti. Ainakin raskaampaan koukkuu kun sitoo speymäisen pitkän häkilän kaipaan siipeen enemmän tavaraa.
No minulla se ei ainakaan helpota asiaa, mutta jos näin on että siitä ei kalastuksellisesti hyötyä ole niin enpä teen enää näin. Ajattelin että tuplat lisäisi perhoon kantavuutta, sillä usein speyt mitä olen uittanut, niin koukku on laahannut pahasti. Joten johtuuko tämä nyt muuten vain sidontataitojen puutteesta Eli pitääkö mun puuttua johonkin muuhun tekiään speytä sitoessani?
Spey:t taitaa olla sittenkin tarkoitettu kovempaan virtaan, tavallaanhan se lyhyt siipikin sinne viittaa. Kokeile muunnosta jossa pääsiiven mallard:n alla on karvaa, se lisää variaatiomahdollisuuksiakin, sekä tuo kantavuutta. Jonkin verran voit vaikuttaa myös rungolla kantavuuteenkin, sopiva dubbing auki nypittynä saattaa auttaa.
Sain aika nätin lopputuloksen erääseen perhoon kun karvaosan latvat tuli pääsiiven alta näkyviin 0,5 - 1 cm mittaisina. Runkona oli villa auki nypittynä ja harjattuna.
Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?