Elk hair caddis

Kommenttisitoja 92 - 04.02.2008

Tässä on käytetty uppis koukkua, kun oikean kokoisia pinturi koukkuja ei tällä hetkellä löytynyt.

Kommentit

Kommenttiperhostelija93 - 09.02.2008

Ihan mallikaita perhoja, siipi nippu sais vaan olla tuuheampi ja hanki niitä oikeenlaisia koukkuja niin hyvä tullee!


KommenttiImamar - 09.02.2008 (Muokattu 9.2, 21:49)

Mageita ovat perhot, mitä nyt vasemman perhon runkohäkilä näyttää hivenen liian tuuheelta. Siipeen ehkä myös hieman lisää tavaraa. Kalaa kyllä tulee taatusti noillakin.


KommenttiturboTinseli - 09.02.2008

onko tuo herbertin pinturi häkilä minkälaista tavaraa? hieno perho:D siipi sais munki mielestä olla tuuheempi mutta toimii ;)


Kommenttisitoja 92 - 10.02.2008

Onhan tuo hebert pinturihäkilä ihan hyvää tavaraa. Yhdestä siikasesta saa sidottua monta perhoa. Suosittelen !


KommenttiMoilander - 10.02.2008

Olet kyllä kova kietomaan jos yhestä siikasesta sidot monta perhoa. ;) Taidat tarkoittaa, että yhdesetä höyhenestä.
Perhot itsessään näyttävät ihan kalastavilta. (Vaiha kyllä tuo koukku)


Kommenttisitoja 92 - 10.02.2008

Joo tarkoitin siis että yhdestä höyhenestä voi sitoa monta perhoa :D


KommenttiT. Mäki - 10.02.2008 (Muokattu 10.2, 16:28)

Itse sidoin "muutaman" Elkin tässä muutama viikko sitten ja voin sanoa, että tuoretta sidontakokemusta ko. perhomallista löytyy.

Itse vaihtaisin koukun ihan pinturikoukuksi, vaikka hyvin kelluva malli onkin kyseessä. Rungon pituus korjaantuu samalla, mitä pidän tässä "vikana" (runko liian lyhyt). Kuten mainittu vasemmassa on liian tuuhea häkilöinti. Siipeen lisäisin hieman lisää materiaalia. Mielestäni materiaalin määrä kylläkään ei tässä ole niinkään ongelma, vaan siiven muoto. Nyt se ikäänkuin leviää ja näittäisi kaatuvan takapuolelle (ilmeisesti olet oikeakätinen...?). Korjaisin sen lisäämällä hieman materiaalia ja siiven sidontavaiheessa puristaisin voimakkaammin siipeä kiristettäessä, jotta karva pysyy aivan rungon päällä eikä leviä sivuille. Peura on kyllä liukasta kuin mikä, mutta kyllä tällä kalaa tulee!

Vielä viimeiseksi sitoisin vähän lyhyemmäksi tuon siiven, vain todella vähän yli koukun mutkan on sopiva pituus, Al Trothin tyyliin.


Kommenttisitoja 92 - 10.02.2008

Kiitos hyvistä parannus ehdotuksista T Mäki.
Itse asiassa nämä perhot ovat lähes ensimmäisiä elk hair caddiksiä mitä olen sitonut. Itsekkin huomasin että kuinka tuo siipi leviää, ja että tavaraa puuttuu siivestä, mutta toivottavasti se ei vaikuta pahemmin kalan saantiin ;)


Kommenttimullomään - 12.02.2008

Huomautuksena vielä tuohon koukkuasiaan:

Al Troth sitoi Elk hair Caddiksensa alun perin Partridgen L2A (Captain Hamilton) koukkuun, joka on nimenomaan uppoperhokoukku. Trothin mielestä tukevampi koukku on turvallisempi isojen kalojen kanssa. Tuuhea häkilöinti riittää kyllä pitämään perhon pinnalla.


KommenttiT. Mäki - 12.02.2008

Näin on, muistan kuulleeni, en kyllä ihan koukun mallia allekirjoita (en toki väitä että se olisi väärin), mutta keskimääräiset Suomessa EHC:lla saadut kalat ovat verrattain pieniä Pohjois-Amerikan isohkoihin kaloihin verrattuna. En usko, että (pinturi)koukku voi hajota taimenen suussa, ellei nyt ihan mörköä ole kiskomassa syvyyksistä. Pinturikoukku tuo yhden edun minimaalisella haittavaikutuksella=hyvä hyötysuhde.

Kyllä perhokalastus on taikauskon ja tieteen ainutlaatuinen sulautuma, tässä kun nyt tuumiskelen.


Kommenttimullomään - 13.02.2008 (Muokattu 13.2, 13:44)

Huh? Et "ihan" allekirjoita koukun mallia? No, ei sinun tarvitsekaan, sillä Al Troth sitoo omansa siihen.

http://books.google.com/books?id=5F2nP64N7YoC&pg=PA76&lpg=PA76& dq=al+troth+elk+hair+caddis+l2a&source=web&ots=u5GLwJHXBp&sig=m gnW4wzP0RSIZ86cEAUzeMZNEpg

Captain Hamiltonin käyttö Elkissä on sikälikin suositeltavaa, että lyhytvartisen ja isokitaisen koukun tartutusominaisuudet ovat mainiot myös tuuhean runkohäkilän kanssa. Lisäksi siihen sidottuna perho näyttää siltä miltä pitääkin...


KommenttiT. Mäki - 13.02.2008

Mainitsin aikaisemmassa viestissäni, että "en toki väitä että se olisi väärin". Olisi vain ollut mielestäni tyhmää väittää mitään ilman lähteitä tai muuta tietoa, siksi maininta. Joten on turha alkaa provoamaan jos ei ole lukenut viestistä kuin osan. Elämme kuitenkin omassa ajassamme ja omaa kalastuskulttuuriamme, ja uskon, että sitoja 92:lla ole käytössä niin suuria rahamääriä, jotta voisi ostaa jokaiselle perholle oman "oikeaoppisen" koukkumallin. Nämä pienet ylläolevat korjausehdotukset ovat vain sidonnasta kiinni. Itse en ainakaan koe mitään alemmuudentunnetta, jos olen sitonut EHC:ni pinturikoukkuihin, päinvastoin, uskon että se on vain parannus.


Kommenttimullomään - 13.02.2008 (Muokattu 13.2, 18:41)

Luin kyllä viestisi kokonaan, enkä väittänyt sinun esittävän koukkumallin olevan "väärä". En kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi kommentoida höpinääsi "kalastuskulttuurieroista" yms. Outoa juttua.

Toin vain yhden tosiasian (alkuperäisen koukkumallin) esille, kun sitoja valitteli koukkuvalintaansa.

Lisäsin linkin ohella lisäselvityksenä yhden hyvän syyn käyttää Hamiltonia tässä perhossa. Jos on onkinut edes kohtalaisen kokoisia luonnontaimenia nro 18 tai pienemmillä Elkeillä, niin tietää miksi laaja kita ja tukevampi lanka ovat eduksi.

Tunnetko mahdollisesti tämän sitojan henkilökohtaisesti, kun olet perillä hänen taloudellisesta tilastaan? Voin lisäksi kertoa, että kyseisellä (erinomaisella) koukkumallilla on paljon muitakin käyttökohteita tämän perhon lisäksi.

No, kokeilkaapa nyt kuitenkin Hamiltonia, ainakin koossa 14 ja pienemmissä. Käyttäkää karvantasaajaa ja hankkikaa siipiä varten pieni pala vapitia (elk), sillä siitä saa kauniimman ja kestävämmän siiven kuin peurasta (itse asiassa - peurasiivellä sidottuna jenkit eivät perhoa edes Elk Hair Caddikseksi kutsu, mutta lienee parempi etten suututa tällä ylimielisellä kommentilla "asiantuntijoitamme".)

Aloitteleville sitojille on usein hyväksi pitää korvat auki ja kerätä tietoa, vaikka eläisivätkin "omaa aikaansa".


Kommenttisitoja 92 - 13.02.2008

Jos teillä ei enää ole itse perhoon liittyviä kommentteja, niin menkää puhumaan koukuista foorumille ! Sanon vielä sen että itse pidän tästä koukusta vaikka se onkin uppoperho koukku, koska tämä on melko isokitainen, mutta pintaperho koukku voisi olla tietysti parempi.
Ei vedetä nyt herneitä nenään tästä koukku keskustelusta :D
Jokainen sitoo omalla tavallaan perhonsa, oli se sitten uppoperho tai pintaperho.


KommenttiT. Mäki - 13.02.2008

Jatka sitoja 92 samaan malliin, perhosi kehittyvät mukavaa vauhtia. Jos haluat vieläkin parantaa perho(j)asi, kokeile varovasti polttaa sidontalangan alle väärään suuntaan osoittavat siikasit neulalla, jota olet lämmittänyt kaasusytkärin liekissä. Kaasu siksi (ei esim. kynttilä), että se ei nokea neulaa sitä kuumennettaessa. Kun olet lämmittänyt neulaa vie se varovasti lähelle poispoltettavaa siikasta, dubbingia ym. ja se haihtuu kuin itsestään pois, varo kuitenkin polttamasta sidontalankaa. Kannattaa tehdä tämä erittäin varovasti ja vakaalla kädellä ennen pään lakkaamista, niin päistä tulee erittäin siistejä. Tässä perhossa ei kyllä ole sen kannalta valittamista, paitsi oikeanpuoleisessa perhossa näkyisi olevan yksi harhaileva siikanen, voi olla että kuvakin vääristää.

Oletan sitoja 92:n olevan vuosimallia 92, ja omani ja monien muiden elämäntarinat tunteneena voin olettaa, olla jopa varma, että peruskoululaisella ei tosiaankaan ole rajattomia rahamääriä sijoitettavaksi perhonsidontaan. On menoja, vaan ei tuloja...

En kyllä suosittele ainakaan niille, jotka eivät ole sujuja liukkaiden karvojen kanssa, EHC:n sitomista niinkin pieniin kokoihin kuin 18,20 tai vieläkin pienempiin.

Itse kuitenkin sanon tämän olevan kelpo Elk Hair Caddis, vaikka ei täytäkään oikeaoppisia kriteerejä ja rapakon takana väittäisivät muuta.


Kommenttimullomään - 14.02.2008

sitoja 92,

Selvennyksenä: koukkuvalintasi on mielestäni erittäin hyvä. Pinturimalleja sinulle tässä ketjussa ehdottelivat toiset.

Hyvä on myös tuo oikeanpuoleinen perho - jos siipikarvat olisi vielä tasattu karvantasaajalla, se olisi lähellä täydellistä.

Minä taas suosittelen aivan kaikkia harjoittelemaan perhojen sidontaa myös pieniin koukkuihin. Syitä on kaksi:

- Se ei ole lainkaan vaikeaa, kunhan oppii pitämään materiaalimäärät sopivina.
- Niillä (erityisen hyviä ovat pieni Elk Hair Caddis ja Goddard) saa usein selvästi paremmin kalaa kuin isommilla sidoksilla.

sitoja 92, jos haluat kokeilla kehumiani Captain Hamiltoneja, niin laita postiosoitteesi minulle profiilin sähköpostiin. Lähetän sinulle ystävänpäivälahjana pari pussillista.


Kommenttisitoja 92 - 14.02.2008

Kiitos hyvästä tarjouksesta mullomään, mutta taidan nyt jättää väliin. Tässä kun tilaan/ostan perho materiaaleja niin ostan myös sitten niitä pinturi koukkuja, onhan niitä mulla ollu mutta on päässy loppumaan, joten siksi piti sitoa tuo Ehc uppis koukkuun.
Kiitti vielä hyvästä neuvosta T mäki, tuota polttosysteemiä täytyy joskus testata :D


Kommenttimullomään - 15.02.2008

Eipä kestä. :)

Katsoin muuten nuo sivulle laittamasi perhot. Sinulla alkaa todellakin olla sidonta mukavasti hanskassa. Varsinkin nymfit ja streamerit ovat vähintään yhtä siistiä jälkeä kuin minulla (ja olen sitonut perhoja 30 vuotta.) Jatka samaan malliin!


KommenttiHörhömies - 06.08.2009

Hienoja on perhot voiko siipenä ja päänä olla valkoinen peura??

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?