Parson

Kommenttiplayer - 12.12.2008

Muunnos Robert B. Roosevelt:n reseptistä kirjasta The Game fish northern states and British provinces (v 1884). Kirjan reseptistä tuo heikosti kuvattu perho poikkeaa kierteen osalta joka on twist:n sijaan lace. Vaihdoin papukaijan macaw:iin ja sinisen kukon kurkussa helmikanaan sekä jätin kuningaskalastaja posket pois. Sekä siniset sarvet vaihtui punaisiin. Muutoinkin sidoin tuon käyttöön enkä kehyksiin.
Siipi sidottu kuivana ja harjattu kevyesti sidottaessa.

Kommentit

Kommenttisamooja - 16.12.2008

Jonkinlaista vyötä tuohon kaipaisin, vai onko se vain kaavoihin kangistumista. Kurkku peittää ikävästi mainion näköistä runkohäkilää. Menee pilkun viilaamiseksi, laadukasta sidontaa ja näyttävä perho kaikin puolin. Olisko tässä ison kalan ottikone?


Kommenttiplayer - 16.12.2008

samooja, olkoon nyt vaikka eräänlainen sidonnallinen lähtökohta ilman ainaista vyötä, se on pääosin reseptin mukaan sidottu. On tullut tavaksi jättää kalastusperhojen kurkkuhäkilä sivuille tuomaan hahmoa. Toisinaan jätän sen siiven allekin kääntämättä edes sivuille. Eli ei tuota ole tarkoitettu olemaan mikään kauniisti sidottu perho. Tosin ei minun taidoilla sellaisia taida syntyäkään.

Siipikin oli nätti ennen harjausta, mikä ainakin minulta tuon kultafasaanin ollessa kyseessä on pieni ihme. Harjaa tarjosin tuon vihreän macaw:n hajoittamiseksi.
Vihreän papukaijan tuohon tyyliin sidotussa Parson:ssa voi korvata helakan vihreällä hanhella tai joutsenella, joutsen olisi se parempi vaihtoehto. Alkuperäisissä versioissa papukaijana lienee ollut vartalohöyhentä ja se on sekoitettu siipeen.

Tässä Roosevelt:n alkuperäisresepti:

Hela/Jatke: Kultalanka ja keltainen silkki.
Pyrstö: Crest (top-knot).
Kierre: Pyöreä kulta (twist).
Runkohäkilä: Tumman viininpunainen kukko.
Runko: Hyvin tumman viininpunainen silkki.
Kurkkuhäkilä: Sininen kukko.
Siipi: Kultafasaanin crest, rintahöyhen ja pyrstö, muutamia siikasina vihreä papukaija, sininen macaw ja kuningaskalastaja sekä edellisiin sekoitettuna wood duck.
Pää: Musta strutsi.


Kommenttisamooja - 16.12.2008

Tarkoitin lähinnä kurkun tuuheitta, aavistuksen verran kun olisi harvempi niin tulisi paremmin runkohäkilä esiin. Mutta kuten tuli todettua, pilkun viilaamista ja itsellä vielä pitkä matka että saisi penkistä tämän tasoisia perhoja irti.

"Tosin ei minun taidoilla sellaisia taida syntyäkään." :) Hyvä että löytää omista teoksistaan parannettavaa. Eihän sitä muuten kehity. Täydelliseksi tässä hommassa ei voi tulla, mutta sehän tässä hauskaa onkin.


Kommenttiplayer - 16.12.2008

Asia selvä. Tuo Mustad on melko raskas koukku, joten laitoin siihen tuuheahkon häkilän. Tosin minulla on taipusta ollut aina tällätä liikaa tavaraa perhoihini. Eipä silti on noita tullut harvemmiksikin sidottua, mutta yleensä kuva perhoissa taitaa tilkettä olla kahden perhon edestä.


KommenttiBlue killer - 16.12.2008

Iha nätti perho vaik siihen vois kyl musta pistää jotain värii lisää.. Mut on se noinki kyl nätti . :)


Kommenttiplayer - 16.12.2008

Kiitos vaan sukunimikaima. Olet ihan oikeassa, väriä voisi olla hiukan enemmän (osa sävyistä hukkuu huonoon kuvaan), "kuningaskalastaja" posket olisi tuonut vähän väriä lisää. Nuo lainausmerkit johtuu siitä ettei tuo tipu mitä yleensä laitan kuningaskalastajaksi ole edellä mainittua. Nätimpi siipi olisi harjaamattomana, mutta vaihteeksi näinkin. Tuollaisia harjattuja siipiä olen tänä syksynä sitonut useisiin perhoihin. Periaatteessa kumminkin nekin on ollut levysiiviksi sidottuja.


Kommenttimörkö - 16.12.2008

Mukavaa kun joku tuo näitä tuntemattomampia perhoja esille ja vielä hienosti sidottuna.
Siiven materiaalimäärä on minusta sopiva tähän perhoon ja koukkuun. Tuo kierre on ainakin kestävä kalastuksessa ja sopii tähän perhoon.

Ja menit vielä valehtelemaan ettei sinun taidoilla saa kaunista perhoa tehtyä. :)


Kommenttiplayer - 16.12.2008

No mutta Juho, Parson on vanha ja tunnettu perho Suomessakin. Se oli yksi ensimmäisistä lohiperhoista jonka opin tuntemaan nimeltä.. jo lähemmäs 30-vuotta sitten. Tosin se tuli silloin tutuksi taimenen-kalastus kuviossa.
(enkä muuten valehtele... kovin usein)

Parson on yksi niistä perhoista jota sidotaan nykyään vähemmän, vaikka se on ihan hyvä kalastusperhonakin. Voisi sen kiinnostavuutta vähentää hyvinkin hankalasti löydettävä viininpunainen kukko, närhi kurkkussa, papukaija vai onko se liian yksinkertainen sidottava (ei tarjoa sitojalleen haasteita).

Jos tuota lähdette sitomaan taimen-perhoksi, kierteenä kannattaa käyttää litteää kultaa. Taimenelle sen voi sitoa tuuheaksi sekä voimakkaasti kalan muotoiseksi pitkällä siivellä ja lyhyehköllä pyrstöllä. Parson saattaa kelvata myös ajoittain hyvinkin meritaimenelle. Kelisuositusta en anna, mutta itse kokeilisin taimenta auingonlaskun aikoihin heinäkuun loppupuolella ja elokuun alussa. Parson kupari kierteellä on myös hyvä. Hyvä versio oli sellainenkin jossa oli rungolla 1/2 viinipunaista silkkiä (UNI) ja 1/2 samansävyistä villaa johon oli sekoitettu ripaus helakan punaista kurkkuun.


KommenttiJuho_123 - 17.12.2008

Hyvän ja tasapainoisen näköinen perho! Tai ainakin kun tietää minkä malliseksi tuo menee vedessä.

Miten olet tuon KFn rintasulan tuonne alle sitonut? Latalleen rutistamatta, vai ihan "parhaat palat" kärjestä sidottuna nippuna..? Kuvasta kun ei ihan selvää saa.

Lace on komeaa kierrettä, suojaa häkilää takuuvarmasti, jollei sitten sido sitä liian höllästi, että pääsee liikkumaan ja hankaamaan ruodon poikki.

Tommosen parsonin vois kokeilla sitoa taimenelle myös himpun modifioidulla kierre hässäkällä. Esim nuo mitä siinä nyt on, mutta vielä häkilän ruodon taakse punainen tai viini hylje punos. Tulee kivan elävä efekti kun oikein pitkää hyljettä punoo vaikka 8/0 sidontalangan väliin ja kiertää Rhäkilän juureen..

Lisää petri-tavaraa! :)

-Juho-


Kommenttiplayer - 17.12.2008

Juho, kf:stä on minulla tapana leikata paras pala pois, eli leikkaan kärjen pois, höyhen on V-muotoinen. Laitan yleensä höyhenen lappeelleen päälle parempi puoli ylöspäin, toisinaan toisinkin päin. Stripatun ruodin päälle pari sidontalanka kierrosta ja höyhenen veto ruodista siten että ruoti tulee kokonaan langan alta pois. Sitten vaan langan kiristys. Eli kf:stä jää pelkät siikaset siipeen. Samalla tavalla saa kalastusperhoihin tavin tai helmikanan paikoilleen, huonoa siinä on materiaalin tuhlailu.

Muutoinhan sidon milloin milläkin tavalla sen enempiä kaavoihin jumiintumatta.

Esille laittelen jos on jotain mitä kehtaa muille näyttää.. joitan perhoja näyttää katoilevan kahteen salaperäiseen rasiaan sidontapyödällä myöhemmin "julkaistavaksi". Työt on vähän nyt häiriköinyt sidontamotivaatiota.


Kommenttimörkö - 17.12.2008

Olisinhan voinut tuon sanoa harvemminsidottuja perhoja mutta kun tiedän että monikaan tuore sitoja ei tätä perhoa tiedä.
Olisi tosiaan mukava kun vähän tiiviimpään tahtiin esittelisit sidonta taitojasi näiden klassisten kalastusperhojen kanssa.


KommenttiTeePerho - 17.12.2008

Kalastavan oloinen sidos/ malli.
Itse kokeilisin kesäkuussa tenolla, pilvinen keli, vesi matalalla ja välillä tihkusadetta.
Ja tuossa on kohta liikaakin jo väriä minun mielestä jos oikeasti ottiperhon haluaa ;)


KommenttiGlenButerol - 17.12.2008

Taasen opelta pukkaa taattua laatua kalastusperhorintamalla. Olen tykästynyt tuohon kf:n höyheneen tuolla alussiipenä ja alkanut itsekkin sitomaan niitä tiettyihin perhoihin, tulee jotenkin mukava efekti siipeen. Tästäkin perhosta voi tehdä yksinkertaisesti vain helmikanan väriä muuttamalla erinäköisiä ja eri keleille, siivessä ja rungossa kun on moneen tuiskuun passaavat värit. Hienoa sidontaa ja todella Petri, lisäile joutessas näitä hienoja harvemmin esillä olleita perhoja.


KommenttiKogel - 17.12.2008

Minkäs Macawn siikasia sulla Petri on tossa siivessä? Tarkempi laji kiinnostais ja siikasten pituus (ja sulkien muoto/koko ja mitä kaikkea muuta haluat kertoa :) ). Ota vaikka mukaan seuraavan kerran kun kaupalla pyörähdät.

Näyttää sen verran pitkiltä että alkoi kiinnostamaan.

Timo


Kommenttiplayer - 17.12.2008

Kiitos kiitos.. turhaa kehumista, ei tuo ole hyvin sidottu alkuunkaan, kelpaa minun rasiaan kumminkin.
Timo, taitaa olla perus macaw:ia, satuin hollille Karin siivotessa liikkeen kellaria ja näkösällä oli kivan näköinen pussukka josta pääsin valitsemaan. (en ottanut parhaita vaikka mieli teki). Veikkaan niiden olevan siipi sulkia, vartalon läheltä. Mutta enhän minä tommosista tii'ä sen kummosempii.. Yritän jossain välissä poiketa sulkien kanssa.

Vähemmän tunnetuista perhoista:
Olisi niihin "vähäisiin kultarunkoisiin klassikoihin" yksi vieläkin vähemmän tunnettu resepti, mutta eikös siinäkin ole niitä pirun intianvariksia.. Hyvää, edullista ja laillista korviketta etsitään. Jollei löydy, lähden kaninkarva ostoksille. Sitä vähän tekisi mieli tarjota esille joulun seutuvilla..


Kommenttimörkö - 18.12.2008

Jos nyt olen oikein ymmärtänyt niin ainakin kultafasaanin päässä on saman värisiä pikku häyheniä jossakin kohtaa. Katselkaa omistanne miltä näyttää. Minulla ainakin tuossa on.


Kommenttiplayer - 18.12.2008

Juho, tuossa macaw:ssa on useampaa sävyä, riippuen mistä kulmasta siikasta katsoo. Takapuoli taisi olla punertava, sivusta sävy on lähellä mainitsemaasi kultafasaania ja päältä erikoinen sinertävän vihreä.


Kommenttimörkö - 18.12.2008

Tarkoitin niitä oransseja pikkuhöyheniä kylläkin tuon variksen korvikkeeksi.:)


Kommenttiplayer - 18.12.2008

Just... pitää penkoa nahkaa syvemmältä, siitä alkaakin jo helposti löytymään sellaista mitä ennen ei tiennyt edes kaipaavansa.. rapsakka nahka.


KommenttiGlenButerol - 18.12.2008

Petri kato siitä crestipäästä niitä intianvariksen korvikkeita, siinäkin on. Minäkin oisin tuota tarjonnut, mutta Juho kerkes=)


Kommenttiplayer - 19.12.2008

Kiitos kaikille kommenteistanne sekä muillekin perhoista kiinnostuneille.

Hyvää Joulua kaikille.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?