Pörtsi

KommenttiMik@z - 24.02.2009

Tämmönen turrikka lähinnä kuhalle, vaikka taitaa se haukikin "kuhaperhoon" ottaa ja toisin päin. Isoja ja värikkäitä perhoja kun ovat. Ohut pyrstö varmaan pistää silmään, mutta marabouhan häviää olemattomiin vedessä, niin sillon kokonaisuus on täydellinen.

Kommentit

Kommenttijusu91 - 03.03.2009

Miteson ootko kuhaa saanu perholla?


KommenttiMik@z - 03.03.2009

En tällä värillä, mutta samalla mallilla kyllä. Siksi tein täksi kaudeksi uusilla väreillä! Siinä millä olen saanut on värit: pyrstö punainen, ruumis fl. keltainen ja pää fl. punainen. Sen värisellä sain viime kesänän 4.2kg ja 5.9kg (5.9 kalasta on kuva albumissa) Taidat epäillä tämän toimivuutta ;)


KommenttiPerh0stelija - 03.03.2009

Siinä on sen näkönen perho, että lienee kova sana järvellä ja koskien alajuoksuilla hauelle ja nähtävästi myös kuhalle ;)

Meneekö muuten miten syvällä?


Kommenttijusu91 - 03.03.2009

No pitääpä ittekin sitoo ku asun tossa tuusulanjärven vieres kuulema suomen suurimmat järvi kuhat on noussut siitä jopa vuonna nakki 9kg kaveri. millä vehkeillä oot viskonu ja oliko veneestä käsin? ja misstä löydän niitä kuvia?


KommenttiMik@z - 03.03.2009

Pirtinvirrasta ihan rantameiningillä :) Kyllä on tuostakin saatu isoja kaloja. Kymppi ei (kai) oo menny rikki, mutta viimekin kesänä isoin mitä sieltä nostettiin, oli 6.7kg. Kalastusvehkeinä on ollu ihan perus avokela ja norski vapa. Kalastustyylinä tuossa virralla punttiperho (jotkut kutsuu rokastukseksi mitä se minun mielestäni ei ole).

Perh0stelija: vähän paha mennä sanomaan uintisyvyyttä, kun tekniikkana tuo punttiperho :D Puntti on sen verran kookas että perho möyrii pohjia pitkin. Sieltähän ne kuhat napsuu.


KommenttiMik@z - 03.03.2009

Nii ja yks melko huonolaatunen kuva löytyy täältä perhorasiasta minun albumista :)


Kommenttihossanjoki - 03.03.2009

No juu..Omia kokemuksia kysesen tyylisistä perhoista on, mutta ei kuhien kanssa. Kokonaisuudessaan minusta hyvä sidontajälki ja maukas lopputulos;)
Missäspäin tuo Pirttivirta on ja mihin vuodenaikaan on kuhalle toiminut?


Kommenttiluonto-eno - 04.03.2009

No on veikee pörhötin!Viannalla tulee joskus ihan asiakseen kokeiltua kuhaa ja tuommonen kyllä rasiaan mahtuu.Kyllä punttiperho(spinfluga)ja rokastus ovat kaksi kokonaan eri lajia.Ensimmäistä olen joskus kokeillutkin.Tehokas tapa saada kaloja,jättää perhoja pohjaan ja oppia sitomaan niitä lisää;).Kaikki perhokuhani ovat tulleet tavallisilla perhovälineillä,streamereilla ja pinnasta.Yö on ollut ylivoimaisesti parasta aikaa,mutta ehkäpä punttiperho toimii myös päivällä?Uskon mallisi kalastavan myös pinnan tuntumassa.Voimakas hahmo ja elävät materiaalit antavat epäilemättä mukavan uinnin.Kokeilemisen arvoinen lienee myös musta versio pintakalastukseen.On todella jännittävää,kun kuulee ja näkeekin hämärtyvässä illassa kuhien ajavan pikkukaloja valtavien posausten säestämänä.Sopivassa passipaikassa odotellen voi seurata kun kalat nousevat järveltä aina vain ylemmäksi virtaan ja kun alkaa tarjoilla perhoa lähestyville kaloille ei muita kalastusmuotoja kaipaa.No "vahingossa" tarttuu joskus taimen ja kirre,mutta kyyyllä sen kestää;)!Vastaisku saa olla melkoisen raju,pidän siimaa aina uitossa vavan suuntaisena ja kiskaisen siimasta ja vavalla samaan aikaan.Silti kuhia joskus irtoaa,on sillä niin mahottoman kovaturpavärkki.Epäilemättä pohjan tuntumassa uitetut vieheet tepsivät kuhalle paremmin ympäri vuorokauden,mutta ihan ruokakaloissa olen silti pysynyt pintaonkijanakin jos kalat suvaitsevat tulla paikalle.Isoja en ole saanut,normikoko siinä kilon paikkeilla ja Ruunaalta saatu 2.5 kiloinen on isoin.Se taas tuli "vahingossa"taimenen jahtauksen tuloksena...Ruunaalla tuo perhosi voisikin olla aika haka kuhalle miksipä ei muillekin kaloille.Värit ovat siellä päin usein toimivia-eikä pelkästään istarien takia-vaan vesi on ruskehtavaa.Sidos on muutenkin miellyttävä:yksinkertaisista materiaaleista tehty,nopea sitoa ja kalastavan oloinen.Monet omista perhoistani kyllä antavat jopa saaliita,mutta ovat tarpeettoman isotöisiä kun välillä sitominen laiskottaa.Savolaesena sanoisin,että "onpas tavallinen perho,mutta ei sinne päenkään."


Kommenttihossanjoki - 04.03.2009

Luonto-eno: Kyllä minusta jo kilon painoinen kuha on mukavan kokoinen ruokakalaksi..;) Itse en ole vielä kuhien kalastukseen paneutunut, mutta ensi kesänä ajattelin..Etelässä asustelen, niin varmaankin tuolla meren laskujoissa niitäkin riittää:D


KommenttiHelsinki FlyFisher - 04.03.2009

Juuri tuon värisillä vaapuilla tulee meidän mökkijärvestä kuhaa;), että hyvät värit oot valinu:D.Ite kuhaa vaa uistelemalla saanu tosin en oo perhovehkeillä edes yrittäny:D


KommenttiMik@z - 04.03.2009

hossanjoki ja luonto-eno, tuo pirtinvirta on ihan tässä Varkauden keskustassa. Eli jos haluaa hakea luonnon rauhaa niin ei tule onnistumaan, mutta kun tuohon lätäkköön perehtyy, niin saalista saa todella hyvin. Kuhista sen verran, että päivälläkin niitä olen saanut (juurikin siksi, että punttiperho menee siellä pohjassa, missä kuhat yleensä valoisan ajan viettävät), mutta kyllä paras aika on auringon laskiessa horisonttiin tai yön pimeimpänä hetkenä.

Semmonen havainto ollaan muiden kalastajien kanssa tehty, että kuha alkaa nousemaan tuohon virtaan, kun veden lämpötila on vähintään 14-15 astetta. Paras vuoden aika on kesäkuun ja heinäkuun vaihde +-10 päivää. Ainakin viime kesänä aika oli tuo :) Aivan virran alajuoksulla, erään rautatiesillan takaa on hyvä jigitellä veneestä. Tuntuu suorastaan hassulle, kun 0.5-1kg kaloja saa koko ajan kun vain puottaa jigin pohjaan ja pomputtaa. Illalla kalat sitten nousevatkin ylemmäs virralle, venekalastusalueen ulkopuolelle :)

Itseänikin alkoi nyt tuo perhokalastus kiinnostamaan ja välineet onkin tällä viikolla tulossa! Kunhan vähän aikaa treenailen noita erilaisia ötökkäjäljitelmiä, niin saa niistäkin sitten kuvia tänne :D Kuulostaa muuten ihan kivalta tuo luonto-enon perhokepillä kuhan pyynti. Kuhat jahtaa hämärässä salakoita ja muita pikku kaloja, tuttua touhua ;) Vastaisku tosiaan saa olla KOVA! Itsellä ollut yllättävänkin hyvä tuuri kaikkien kalojen suhteen. Karkuutuksia viimekesänäkin vain yksi pieni kuha ja yksi kirre :o Ehkä ensikesänä poikkeus vahvistaa säännön, kun alan koskilla huitomaan perhovehkeillä :D


Kommenttistupe10 - 04.03.2009

Hieno perho on ja varmasti ärsyke kaloille.En löydä sun albumia. :(


KommenttiFISUMIES - 04.03.2009 (Muokattu 4.3, 19:28)

Kokeile myös harmaata toimiiii tosi hyvi!!!


KommenttiMik@z - 04.03.2009 (Muokattu 4.3, 20:40)

Kiitoksia kiitoksia. Yksinkertainenkin perho voi olla ihan näyttävä ja toimiva :) Käyn katsomassa, että onko se albumi varmasti julkinen.

edit. albumi testattu toimivaksi. Pitäisi olla ensimmäinen (uusin) albumi albumit välilehdessä


Kommenttiluonto-eno - 05.03.2009

Joo,kyllä minä Pirtinvirran tiijjän kun se siinä naapurissa lorottaa eli kuuluu tänne Kuopijjoon asti;)!Joskus jopa olen kalastellutkin siellä.Jos innostut perhovälineillä kuhastelemaan,niin omassa siimassa on pelannut ylivoimaisesti parhaiten täysin alkuperäisen ohjeen mukaan tehty Norellin Black marabou mudler.No se tosin on muutenkin eräs suuri suosikkini kaikille virtojen kaloille.Erilaiset kettu-ja marabousiipiset streamerit varustan yleensä mudlerpäällä,se antaa hyvän uinnin.Tyynemmissä ja miksipä ei vuolaammissakin virranosissa otan siimaa siään vaihtelevalla nopeudella "lypsäen",vavalla ja samalla väristellen jne.eli haen eläväistä uintia.Mitä sairaamman ja hätäisemmän näköisen pikkukalaimitaation pystyy kuhalle ja muillekin eväkkäille tarjoamaan,sitä varmemmin ne haluavat yleensä poimia ressukan pois kitumasta;).Joskus on tullut uiteltua liiankin hätäisesti,ohi iskiessä kuuluu vain leukojen loksahtelu kun kuha yrittää lopsauttaa iltapalan huiviinsa.Ihan säkkipimeässäkin homma onnistuu kun vain tuntee kalastamansa kohdan.Pimeässä pitkiä heittoja ei kannata huiskia minkään syyn takia.Ei edes yrittää kuin sen verran minkä taatusti hallitsee,muuten on tarjolla siimasotkua ja noitumista,loiskimista,ajanhukkaa,turhaa otsalamppujen kanssa sohlaamista säikytellen kaloja jne.Otsalamppu elokuussa(pidän parhaana aikana niitä öitä)on tarpeen solmujen teossa ja kalaa haavitessa,joskus väsytellessäkin.On sillä pienelläkin kuhalla muuten erikoisen tehokkaasti valoa heijastavat silmät,ne näyttävät lampun valossa luonnottoman isoilta suhteessa kalan kokoon:).Pimeässä yössä on oma tunnelmansa,tykkään kovasti.Ei ole liikaa porukkaa ympärillä,kuulee kokonaan erilaisia ääniä kuin valoisaan aikaan.Lepakot liihottelevat joskus hieman tarpeettoman lähellä...kerran olen sellaisen joutunut irrottamaan kaverin perhosta kun jäi siivestään takaheitossa.Hyi helev..!No kaikesta huolimatta uskallan suositella kuhan perhokalastusta kaikille jotka kaipaavat vaihtelua istarikalan pyyntiin ruuhka-aikaan päivällä.On luomukalaa ja herkullista sellaista.Taistelijana normikokoinen ruokakala ei ole kummoinen,mutta esim.oma ennätykseni tarjosi jo kyytiä koskessa oikein mukavasti.Sitten kun aletaan mennä useamman kilon mörköjen kanssa piiriin,niin eiköhän adrenaliinia saa ihan tarpeeksi ennen kuin lopputulos on selvillä.KIREITÄ;)!


KommenttiMik@z - 05.03.2009

Kuulostaa loistavalta ;) Joo pienet kuhat ei tosiaan kauheesti vastaan pane, lähinnä vaan lilluvat perässä ja aivan lähellä vähän vettä pärskäyttävät. Toista maata oli taas tuo viime kesän 5.9kg. Huhhuh kun technium df kurvelivapa oli tiukilla. Välillä tuntui että vapa taittuu korkista asti perhana :D Oli kyllä aivan mahtava kokemus kelata tuollaista tukkia vastavirtaan. Kala tuli hyvin kuhamaisesti pohjaa pitkin eikä ollut moksiskaan vaikka miten yritin pumpata.

Itsekin olen muutamia muddlerpäisiä streamereita sitonut ja tykkään niistä. Juuri maraboumuddlereita ja muita vastaavia tulee minun rasioihini aivan varmasti monia :)


Kommenttihossanjoki - 05.03.2009

Joo itse en ole noin isoja kuhia muulla kuin virvelillä mereltä uistelemalla saanut..Mutta ensi kesänä kyllä täytyy ruveta kokkeilemaan tuota kuhastusta, kuulosti niin mielekkäältä...;)


KommenttiMik@z - 05.03.2009

Se on :) Jos en perhovehkeillä vielä ensi kesänä hallitse ja saa kalaa, niin punttiperholla saan varmasti. Olis ihan mukava jos sais lähemmäs kympin kalan (toive ajattelua) ;)


Kommenttiluonto-eno - 06.03.2009

Tässä vielä resetti joka on jopa ihan syötävä:
-nahatonta ruodotonta kuhafilettä
-seos jossa korppujauhoa,murskattua puna-ja viherpippuria ja suolaa
-seuraavaksi joku voitelee fileet munalla(kanan),mutta en aina viitsi joten painan fileet em.seokseen ja paistan voilla keskilämmöllä kullanruskeiksi
-päälle puristellaan sitruunan mehu,tai limeä joka on vielä parempi ja tillisilppua

-TÖRKEEN HYVVEE;)!Pottumuussi tämän kanssa tai mitä nyt kukakin haluaa.Heleppoo sen kokkailun olla pittää kun kuhan kiskomiselta ei meinaa millään ehtiä muihin askareisiin ja käy tuo ohje kaikelle kalalle tai vaikka broilerin rintaleikkeelle jos semmonen ihme tapahtuu,että kuha ui vieheen ohi;)Kireitä!


KommenttiMik@z - 06.03.2009

Tuolla tulee varmasti ihan maittavaa kuhaa :) Kyllä nyt aina yksi kuha osuu vieheen kohdalle :D Toivottavasti tänään pääsen hakemaan perhokalastussetin, että pääsis vähän treenailemaan ja uittamaan perhoja ;)


Kommenttihossanjoki - 06.03.2009 (Muokattu 6.3, 16:50)

No kyllä varmasti maistuu tuollaisella reseptillä..Itse olen myöskin kokeillut..

Moni aliarvioi hauen makua,(niinkuin itsekin ennen tätä) mutta kun tekee sillain..:
- Ruodotonta haukifilettä ja sitä sitten lillutellaan ihan perus soijakastikkeessa maun mukaan..Itse yleensä joku 5-10 minuuttia.
- Sitten samalla paistotyylillä kuin luonto-eno jo tuossa mainitsikin..
Kyllä saattaa monen käsitys hauen mausta muuttua kun tuota kokeilee;) Suolaa en suosittele lisättävän, sillä soijakastike(siis mitä kaupasta saa) sisältää melkoisen paljon suolaa jo ennestään..Toki pippuria yms. voi halutessa päälle ripotella.

Kireitä vaan kaikille jo ensi kesää ajatellen:)


KommenttiMik@z - 06.03.2009

Perhana pitäs kyllä itekki joskus syödä haukee. Varmaan ainakin viis vuotta aikaa kun viimeks syöny (aliarvioin varmaan sitä makua) Nyt tullu lähinnä popsittua kirree ja kuhaa. Taimen vielä aika tuntematon meikän siiman päässä, mutta ehkä ensi kesänä korjataan tilanne :)


Kommenttihaukionkala - 19.07.2009

Hauskannäköinen karvaturri!=)Toimisko ahvenelle?

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?