Red Tag

Kommenttikemu - 18.02.2011

Ajattelin tehdä tänne perhorasiaan aloittelijoille hieman malliksi perhon, jota he voisivat sidoskella.

Kommentit

KommenttiTimhoe - 22.02.2011

Ai kuinka jaloa. Muistetaan aloittelijoilta sidontaohjeettomalla perhoreseptillä.

Lie sulla kierrettä ollenkaan, vai lakkasitko koukunvarren ennen kuin kiersit herlit paikalleen? On muuten aika hupatavaraa tuo riikinkukko, jos ei yhtää mitään sen tukena ole.


Kommenttistupe10 - 22.02.2011

Hienoa!
Mainion näköinen! Mun mielestä ei oo korjattavaa.Häkilää laittaisin vähän pidemmäksi mutta se on minun ongelmani.

Miksi timhoe Red Tagissa pitäisi olla kierre?Itse en ole ikinä siihen semmoista tunkenut,enkä tule tunkemaankaan.En myöskään ikinä ole lakannut koukun vartta ennen herlien kiertämistä.
No jokaisella oma sidontatyylinsä tässäkin perhossa. :)

Tuomas


KommenttiTimhoe - 22.02.2011

Varmaan tiedät kuinka hauraita nuo herlit ovat? Perho ei kummoista mätkyä tarvitse, kun herlit napsuu poikki. Sopiva rasaus takurissa oksaan/kiveen/tms kovaan kappaleeseen, niin runko on auki. Sama homma toki on kalankin kanssa. Ei siihen kummoista taimenta tarvitse, niin paljaat herlit ottaa osumaa aika hyvin. Eikä siihen kierteeksi mitään Large French Tinseliä tartte, esim. ohuin ultra wire on passelia tavaraa. Hyvä kalastusperho on toimiva ja kestäväksi sidottu. Tuo olisi ihan hyvä aloittelijoidenkin muistaa.


Kommenttistupe10 - 22.02.2011

Hmm no kumma kun itselläni ei ole noin käynyt. Monesti olen kiskonut red tagia pusikoista taikka pohjasta ja monesti jopa ottanut perhon kalan suusta,eikä ole ikinä herlit napsunut poikki. Ja jos ne herlit sitten sattuvat napsuilemaan poikki,niin sidotaan uusi perho,eihän noiden tekemisessä paria minuuttia kauemmin mene :). No alkuperäisessä Red Tagissa ei ole kierrettä.Senkin on alottelijoiden hyvä muistaa. :)

Tuomas


KommenttiJuustoLa - 22.02.2011

Perho on nätti, ja häkiläkin omaan silmään juuri passeli. Timhoe: Omasta mielestä red tagiin ei kuulu sitoa kierrettä, silloinhan se ei olisi red tag. ;) Red tagin rungosta saa helposti ja suht näkymättömästi nätin ja kestävän kiertämällä herlit sidontalangan ympärille ennen niiden kiertämistä.


Kommenttikemu - 22.02.2011

Runko lakattu ja puolikosteana päälle kierretty herlit sidontalangan ympärille kierrettynä. Eikö kestä? on ainakin omassa käytössä kestänyt.
on se ultrawire red tagikin mun rasiassa...


KommenttiTimhoe - 22.02.2011

Niin, kysyinkin tuossa et oliko sulla tuota runkoa lakattu pohjalle mitenkään mihin olet herlit kiertänyt, tai että onko tässä minkäänlaista kierrettä tukena. Tämä kysymys siitä syystä, et mitään selvitystä sidonnasta ei ollut niin joutu vähän arpomaan. Nyt kun homma selvis niin eipähän siinä mitä, asia selkee.


Kommenttijuhahujanen - 22.02.2011

Red Tagiin ei kuulu kierrettä, kuten hameeseen ei kuulu lahkeita.
Itse pyöritän herlit sidontalangan ympärille, kuten tuossa yllä mainitaan. eipä ole ollut tuolla tyylillä ongelmii


Kommenttisamooja - 22.02.2011

Hyvin toteutettu loistava kalaperho. Harrille ei ole itsellä tullut tehokkaampaa vastaan kun katsoo kappalemääriä ja myös isoimmat tullu Red Tagilla. Koukkumalli sopii hyvin perholle, paksulankainen ja tartuttaa hyvin. Tällejä tulee varmasti.


Kommenttikemu - 23.02.2011

Uppoperhot sidon yleensä automaattisesti paksulankaiseen koukkuun, koska lähijokeni virtaus ei ole sieltä pienimmästä päästä. mutta onnneksi suvannot on olemassa


Kommenttizag - 23.02.2011

Jaa-a, menevätpä tarkaksi nämä resepti- ja nimiasiat :)
Minä onneton olen syyllistynyt väärien tietojen antoon, jopa näillä saiteilla, kun olen väittänyt onkineeni joitakin taimenia ja vielä useampia harjuksia Red Tageilla. Perhoissani on kuitenkin ollut sm ultra wire –kierre. Esimerkkinäni olen käyttänyt Juha Pusan ja Anssi Uitin Perhonsitojan kirjan reseptiä. Kirjoittajat eivät tosin väitäkään perhoaan Red Tagiksi, vaan se on Kuulapää Red Tag. Sovellusvirhe on siis yksinomaan ja vain minun. (edit. ao. kirja on mielestäni yksi parhaista ja monipuolisimmista sidonta-alan perusopuksista)
Olen kyllä sitonut jonkun sata perhon runkoa myös kiertämällä herlit ensin sidontalangan ympärille, joskus jopa vain näiden kiertämisen jälkeen pyöritellyt sidontalankaa edestakaisin siikaskierrosten yli. Aina kuitenkin olen käyttänyt mustaa lankaa, kun olen sen luullut olevan yksi perusjutuista tässä reseptissä, ortodoksisesti.
Luulenpa, että evoluutio on pitänyt huolen siitä, että nykysitojien Red Tagit näyttävät hieman erilaisilta kuin vuonna 1878 Mr. F.M. Walbranin lanseeraama originaalisidos tai sen edeltäjä, Mr. Flynn`in Worcester Gem, vuosikymmeniä aiemmin (lähde: Courtey William 1949). Ja siitä huolimatta saavat pitää Red Tag nimensä.


Kommenttikemu - 23.02.2011

Onko tu F.M Walbran siis tämän perhon kehittäjä?
Katsos kun haeskelin tämän kehittäjää netistä mutta ei tullut tuloksia.
Mustaa lankaa ei ollut kui 3/0 koossa joten sillä en alkanut kymppikoukkuun sitoa;)
Alkaa tämä red tagikin kuulostaa hienolta perholta. Onko sinulla kuvaa ns. ''vanhasta'' red tagista?


KommenttiDesperate - 23.02.2011

Timhoen kanssa täysin samoilla linjoilla, vaikka alkuperäiseen red tagiin ei kierre kuulu, mutta nykyään jokaiseen red tagiin kierteen pistän. Vahvistaa runkoa ja huolella kierrettynä ohut kierre tuskin näkyy edes rungolla.


Kommenttizag - 23.02.2011

Kemu: eipä ole kuvaa, siksipä itsekin varmuuden vuoksi vain luulottelin, että muutoksia voisi olla perhossa tapahtunut 130 - 150 vuoden aikana. Mutta tuota historiaa lueskelin esim. oheisen linkin takaa. http://flytyingworld.com/fly-detail-216-RedTag.html


Kommenttiknockabout - 23.02.2011 (Muokattu 23.2, 15:26)

Kuten zag totesi, Red Tagin varsinaisena isänä pidetään Worcestershiressä elellyttä Mr. Flynniä ja perho oli ilmeisesti alun perin nimeltään Worcester Gem, mutta Max Walbran nimesi perhon uusiksi tehdessään sitä tunnetuksi Yorkshiressä.

RT:n muunnoksista sanoisin sen verran, että erilaisia nimiä kantavia puna- tai oranssiperäisiä ja riikinkukkorunkoisia RT:n muunnelmia tunnetaan jo pelkän häkiläsävyn tai pyrstötupsun materiaalin ja punaisuusasteen mukaan niin paljon, että niiden erittelyssä ei mielestäni juuri ole mieltä... Witch, Silver Witch, Rolts Witch, Treackle Parkin, Bruton's Fancy, Brown Hackle Peacock, Gray Hackle Peacock, Dyson jne.

Yhtä kaikki, Red Tageiksi noistakin edellä mainituista voisi jo suurimman osan huoletta nimetä.

Ohessa kuitenkin vanhin löytämäni kuva RT:stä. Kuvassa on (pinta) Red Tag ja kirjan painovuosi on 1904.

Kierrettä ei varhaisissa Tageissa ollut, mutta se kyllä parantaa rungon kestävyyttä. Tuo sidontalankakikka on hyvä, käytän sitä lähes aina riikinkukkorunkoisia sitoeassani.

Kiitos myös zagille kirjaan liittyvästä kohteliaisuudesta.




KommenttiAntti_R - 23.02.2011

Kyllä tässä on harriperhojen ehdoton kingi. Ollut Lapin vesillä aivan omaa luokkaansa. Loistavasti sidotukin ja hienon näköinen! :)


Kommenttikemu - 23.02.2011

Kiitos Knockille selvityksestä ja myös kuvasta=)


Kommenttiteme96 - 23.02.2011

Tää on kyllä kaikkien rasioitten peruskauraa ja tästähän voi tehdä vaikka miten monta muunnosta jos vaikka streamereita haluaa.Sidonnallisesti perho on melkein täydellinen (itse kyllä tuppaa laittaa hieman pidempi häkilä,mutta taitaa olla melkein sama kalastuksen kannalta).Kireitä siimoja!


Kommentti-op- - 23.02.2011

Varsin mallikkaan oloinen on..itse en keksi muuta parannettavaa kuin lanka mustaksi.hujasen kanssa oon samoilla linjoilla tossa kierre jutussa.josse ei siihen kuulu,niin ei se siihen kuulu.voihan siihen kierteen vääntää mutta sillon se ei ole enää alkuperäinen red tag!


Kommenttizag - 23.02.2011

Sattuipa vielä silmiin australiaista näkemystä edellä käsiteltyyn Red Tagin taustaan.
Itse olen tähän asti mieltänyt perhon lähinnä uppoperhoksi. Tosin tällöin on kiinnittänyt huomiota, että usein näillä suomipalstoilla on uppoversioidenkin häkilöintiin käytetty jäykkiä kukon pinturihäkilähöyheniä (paitsi esim. aiemmin mainitussa Perhonsitojan kirjassa, jossa uppoversion häkilöinti on tehty vedessä hyvin elävällä, pehmeällä kanan tai esim. peltopyyn höyhenellä) .
Tuon aussijutun perusteella näyttäisi, että perho on sielläpäin ja myös historian saatossa muuallakin sidottu ensisijaisesti pinturiksi. Johtunee varmaankin osin myös perhokalastuksen perinteestä. Vaikka Red Tag jutun mukaan on puoliksi attractor fly, fantasiaperho, se imitaationa jäljittelee kovakuoriasia. Oppia ikä kaikki, enpä tuota ole arvannut vaikka usein olen miettinyt mitähän tuo jäljittelee, jos mitään.
http://flyanglersonline.com/features/oldflies/part238.php
Ps. Minustakin tuo kemun perho näyttää hyvältä. Kokonaisuutena erinomainen hahmo ja häkiläkin näyttäisi riittävän pehmeältä. Olisikohan jopa kanaa?


Kommenttipilkking - 24.02.2011

http://mistpool.com/product_info.php?products_id=56

tosta ku sitasee rungon niin ei tartte paljoa vahvikeita :P


Kommenttiknockabout - 24.02.2011

Red Tag on muunnelmineen, varsinkin pienikokoisena (16-20), ollut joskus oikein hyvä pintaperho syysharjuksille. Siihen sitä lienee eniten esim. Englannissa ja Keski-Euroopassa käytetäänkin.


Kommenttikemu - 24.02.2011

Ei ole kanaa, vaan kuuden euron kiinankukkoniska, josta tulee hyvät uppoperhot;)

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?