Black Marabou Muddler

Valmis perho

KommenttikalameesMAZA - 28.10.2011

Omassa perhorasiassa paikkansa vakiinnuttanut perho varsinkin yökalastukseen.

Kommentit

Kommenttijuhahujanen - 06.11.2011

Pään muoto on ehkä hieman eroikoinen. Itse olen tottunut näkemään ja tekemään perhon enemmän peurapään joko enemmän kolmion muotoiseksi tai sitten pyöreeksi. Tässä pää on aika litteä. Ei siis varsinaisesti väärin tehty, vaan vain normaalista poikkeava


KommenttiPerho joka söi lohikaloja - 06.11.2011

Hyvä perho.Omaan taimenperhorasiaan kuuluu tämä ja kaikenlaisia peurankarvapäisiä muddlereita ja spuddlereita muunnoksineen jne.
Itse perhosta ja varsinkin tuosta peurankarvapäästä:
Muistaisin jossain perhokalastusvideolla Veli Autin sitovan peurankarvapään,leikkaavan sen tuommoiseen litteään muotoon,ja vielä laittaen siihen reilusti lakkaa puristaa sen litteäksi,ikäänkuin uintilevyksi perholle.Ja varsinkin simppujäljitelmissähän tuon muotoinen pää on kohdillaan.
Nätisti sidottu ottipeli.


Kommenttijuhahujanen - 06.11.2011

Joo itekin käytän tuota lakkausta ja litustystä, mutta Kyseisessä autin ohjeessa idea oli saada se juuri kiilamaiseksi. Tässä menee ehkä ainakin omaan makuun hieman liian litteäsksi. ps: ja ainakin jossain 80-luvulta peräisin olevassa autin vinkissä tuo ei ollut lakkaa vaan väritöntä kynsilakkaa, jota neuvottiin laittamaan tuohon peurankarvapäähän.


Kommenttitrutta - 06.11.2011

Loppujen lopuksi koko nupupää on tässäkin perhossa täysin turha...minun mielestäni siis.

Musta antron, musta kettu, musta villa, puppelipäänä tuohon ja on hyvä.

No ei ole sitten muddleri, mutta aika on ajanut muddlerin ohi jo ajat sitten.

Muddlerpäästä sen verran että Norelin versiohan oli sellainen melkolailla tasapaksu tynnyri, kiilapää on taas lyhyeksi leikattu ja lakattu kova koppura, joka upottaa perhon nopeammin Ja maraboumuddler näyttää pitkäkaulaiselta linnulta pienoiskoossa kun se kastellaan.

Miettikääpä, harmaa muddlerpää, eihän se istu mihinkään jäljitelmään jos aletaan sitä tutkimaan. Ahven? Mutu? Simppu? Ei niillä ole harmaata päätä.

Norellillakin taisi ongelma olla ettei saanut värjättyä poron karvaa. Siitäpä taitaa olla jäänne että moni edelleen sitoo vain sillä luonnonvärisellä karvalla sitä nupupäätä.

Väittäisin että juhahujasenkin maankuulu oliivi (eikös se oliivi ole, eikä oliivin vihreä??) muddleri toimisi vähintäänkin yhtä hyvin puppelipäällä. Ehkä vielä paremminkin.

Mutta muddlereillakin saa kalaa, eli johtopäätös on että kunhan perho on oikeassa paikassa, oikeaan aikaan niin kala ottaa.

Ei kannata piirun tarkasti näitä "mestareiden" juttuja toistaa ja vannoa niiden nimeen.

Mm. oma suuntaus on mennyt tuosta piiruntarkasta monistamisesta siihen että en sido enää erillisiä runkoja lainkaan. Perho on pelkkää siipeä tinseleiden tyyliin. Nippukerrallaan kasaan sen ja lopuksi lisään puppelitekniikalla tehdyn pään.

Yöperhona kokomusta tinseli on ollut hyvä. Ei mitään muuta kuin mustaa koko perhossa. Pinnalla tulee ja yötaivasta vasten hyvin näkyy ja maistuu.

Hölmöjä ne kalat ovat. Maistelevat vähän mitä sattuu. Opportunisteja. Hahmo ja väritys kun on kohdallaan niin perho on tarpeeksi hyvä. Huvittavaa on että nämä harmaat nupupäätkin ovat toimineet vuosikymmenien ajan, vaikkeivat ne tosiaankaan ole realistisia.

Perhonsidonta harrastuksen kannalta toki se on vähän masentavaa. Onneksi voi kavereille sitoa jos tarvitsee ne tarvitsee jotain erikoisempaa :)

Lisätty perho on hyvin sidottu, muddlerpää on hyvin leikattu. Itse perhossa ei mitään moitittavaa. Täydet pisteet täältä. ;)


KommenttikalameesMAZA - 06.11.2011

Hyviä pointteja kommenteissa!
Itsekin olen nähnyt tuon Autin videon tapaan sidottuja muddler-päitä ja ne ovat ihan käytännöllisiä simppujäljitelmissä. Tai muissakin streamereissa, joissa haetaan uintiin jotain poikkeavaa.

Itse olen moneen kertaan lukenut Norellin Elämäni Perhot -kirjan kannesta kanteen ja tulen vielä uudestaankin lukemaan. On se sen verran hyvä teos. Juurikin sen takia en tee muddler-päistäni isokokoisia, vaan jätän ne hieman pienemmiksi.

Toki tuo puppelipää olisi ratkaisu, mutta kun nykyään peurankarvaa saa jo todella monissa väreissä ja varsinkin itse teen mieluummin niin päät stremereihini. Niin olen pysyttäytynyt näissä Norellin muddler-päisissä perhoissa (BMW,BMM ja Rainbow) ihan tavallisessa harmaassa porossa. Vaikka muutkin värit olisivat käden ulottuvilla. Jotenkin tykkään sitoa näihin perhoihin alkuperäistä vastaavat päät.

Itsekin olen siirtynyt monissa ns. "nopeissa" pikkukalajäljitelmissä pelkkään siipeen. Kuten vaikka tinseleissä. Niihin kun tekee vielä puppeli-tyylillä pään, niin perhoja saa tehty puolessa tunnissa useita kappaleita.

Mielestäni molemmat tavat tehdä päitä (tai jättää tekemättä) ovat aivan yhtä päteviä mitä kalastukseen tulee :)


Kommenttizag - 06.11.2011

Upea sidos! Nyt kun sivuston uusi demonstraatiotekniikka sen mahdollistaa ja sitoja on kuviin panostanut, ei olisi haitaksi jos kuvasarjan jatkona olisi pari-kolme lisäkuvaa eri suunnista. Esim. pään muoto hahmottuisi helpommin ja ei haittaisi vaikka perhon näkisi alhaaltakin päin.


Kommenttijuhahujanen - 06.11.2011

trutta:
Nykyinen eniten uitettu ersio tuosta oliivista stremeristä on itseasiassa puppelipäinen :D
Eroa kalastavuuden kannalta ei ainakaan isosti ole, mutta tuo puppeliversio on nopeampi sitoa. Tosin tuossa perhossa on muita sidonnalliasia kikkailuja, että perhon hahmo saadaan leveämmäksi ilman muddlerpäätäkin. Puppelin heikkous kun on, että menee kovassa virrassa aika litteäksi ja se ei ole hyvä juttu jos hakee leveempää profiilia perholle


Kommenttiluonto-eno - 06.11.2011

Norell ja Auttiko on pelkkiä "mestareita"...?Minulle nuo miehet on taatusti MESTAREITA "muutaman"pykälän enemmän kuin nykyiset tinselikuulapupastajat ym.kalastusesineillä onkijat.Tuoneet enemmän kotimaiseen perhokalastukseen kuin koko tämä meidän nettiavaruusolioitten sakki yhteensä seuraavaan sataankaan vuoteen.terv.kreivi krapula

p.s.Mitä Mazan perhoon tulee niin on lähellä alkuperäistä jos sellaista haet.Laita vielä mustasta marabousta pyrstö.Rungolle alustuksena ohutta lyijylankaa eturungolle ja kierre kullasta.Siipeen marabouta myös kyljille.Itse laitan siipitavaran ensin kyljille muutamana ohuena nippuna n.rungon mitalle.Sitten päälle 2-3 nipussa aina hieman toistaan pitempänä.Pään muodolla saa uintiin hyvinkin erilaisia uinteja.Puppelipää on joissain perhoissa hyvä.Jos sen joku tekee tähän niin sitten se ei ole enää B.M.M.vaan joku muunnos.Kalaa sillä sittenkin saanee en eppäilekkään.Kuitenkin jo pelkästä kunnioituksesta loistavan kalastusperhon kehittäjiä kohtaan pyrin tekemään kaikki ottiperhon maineessa olevat pyydykset niin alkuperäisinä kuin mahdollista jos niistä on tarkoitus käyttää alkuperäistä nimeä.B.M.M. on monipuolinen streameri.Siihen ottaa kirren ja istaritaimenen lisäksi luomukalatkin eli hauki,ahven ja pidän sitä parhaan kuhaperhonani.Toimii myös päivällä vaikka kieltämättä hämärä ja pimeä on olleet varminta aikaa.Vai olisiko silloin eniten myös käytetty?Voin veikata kuvan perholle vientiä kalojen maailmassa.


KommenttiPerho joka söi lohikaloja - 06.11.2011

No niin,ei se Perhorasia näemmä ole vaiennut,vaikka tuolla tuolla risut ruusut ja kehitys-osiossa vähän siihen suuntaan haasteltiin.Tässä tuli taas asiallista kommenttia yhdeltä ja toiselta,ja omia näkökulmia ja mielipiteitä perhoon liittyen. :)
Ei se peurankarva pää välttämätön ole,mutta antaa kelluvana materiaalina varmastikin hieman erilaisen uinnin perholle kuin esim. puppelipää.Ja ainakin omaan silmään se sopii ja näyttää kalastavalta joissain perhomalleissa.


Kommenttieemail - 06.11.2011

Miten puppelipäiset perhot ui, eikö muddlerpää luo pyörteitä, toimiiko puppelipää samalla tavalla?


KommenttiAntti-Tapio - 07.11.2011

Perho on näpsäkän näköinen ja mielestäni hyvin sidottu, vaikka ainahan sitä voisi kaiken vielä peremmin ja huolellisemmin tehdä. Pää on munkin mielestä kovin litteä, mutta mutta ilmeisesti se kuuluukin olla litteä. Ja ennen kun saan sidottua ja uitetteua ko. perhoa en voi sen uintia tai ominaisuuksia lähteä arvostelemaan pelkän kuvan perusteella Propsi sulle varsinkin käsittelemättömän kotimaisen poron käytöstä ja uuden tuomisesta tuon pään ominaisuudessa. Varmana löytää tiensä minun rasiaani ja uimaan se pääsee heti kun rauhoitus loppuu.

Luonto-enolle on pakko vähän antaa palautetta krapulaisesta vuodatuksesta.

"Norell ja Auttiko on pelkkiä "mestareita"...?Minulle nuo miehet on taatusti MESTAREITA "muutaman"pykälän enemmän kuin nykyiset tinselikuulapupastajat ym.kalastusesineillä onkijat.Tuoneet enemmän kotimaiseen perhokalastukseen kuin koko tämä meidän nettiavaruusolioitten sakki yhteensä seuraavaan sataankaan vuoteen"

On tosi vaikeeta tuoda mitään uutta seuraavaan sataan vuoteen kun pitää aina noita "ikivanhoja" perinteitä kunnioittaa. Ettei ruveta kalastusesine valmistajaksi tai niilä kalastajiksi haukkumaan. Mielestäni jos meinaa viedä perhojen sidontaa/ kalastusta eteen päin on syytä polttaa bambuvavat ja lasikuitu riut saunan pesässä sekä unohtaa viidakkokukkojen, jääkarhujen ja muiden sukupuuton partaalla olevien eläimien käyttö materiaalina perhojen sidonnassa.
Hiteckkiä kannatan kaikessa myös perhokalastuksessa. Synteettiset materiaalit ja erillaiset komposiiti kunniaan. Nyt tulee niin off to topic joten lopetan vuodattamiseni tähän ettei tule sanomista, vaikka varmasti tulee siltikin.

tervetuloa 2000-luvulle


Kommenttikemu - 10.11.2011

Jaa jaa, tuosta muddlerpäästä vielä sen verta että, olisikohan ollut frödinin (kehittämä?)
Ainakin PK-lehdessä esittelemä lohiperho, jossa oli conarin takana muddleri!

Artikkelissa Frödin muistaakseni selitti että kun muddlerpäätä vetää upoksissa vedessä muddleri päästää pulinaa/plopsútusta.

Olisikohan tässä selitys myöskin tuon muddlerpään käyttö, vaikka se ei imitoikkaan minkään kalalajin päätä!


Kommenttijuhahujanen - 10.11.2011

Frödin on tainnut heilua isänsä kulkusissa, tai imenyt tuttia olohuoneen matolla, kun suomalaisetkin Norellin johdolla ovat muddlereita sitoneet. En tiedä miten kaukainen kehitysaskel muddlerpää on, mutta ei sen syntyhistoria kyllä kyllä Frödiniin johda.


KommenttiHiski - 10.11.2011

Taitaa olla herraa nimeltään Don Gapen yleisesti syytetty noista mutikkapäiden keksimisestä tai ainakin tunnetuksi tekmisestä. Don Donin luomus oli nimeltään muddler minnow. Spinnasi peurankarvaa jo viime vuosituhannen puolella 1930-luvulla rapakon takana.


KommenttiAntti-Tapio - 10.11.2011

Propsi sulle varsinkin käsittelemättömän kotimaisen poron käytöstä ja uuden tuomisesta tuon pään ominaisuudessa.

Siis pientä tarkennusta tohon tarkoitin litteän pään muodon käyttöä ;D


KommenttiSandstone - 12.11.2011

Tuotanoin.... Harvoinpa mie enää tänne kirjoittelen, mutta hieman huomioita Muddler perhoista. Huom! En lukenut kaikkia teidän kommentteja sanatarkasti ja siksi huomautan, että en puutu, enkä kommentoi kuka on oikeassa jnejne.... Vain hiukan yleistä löpinää miulle rakkaasta sidontalajista.

Don Gapen on kehittänyt alkuperäisen Muddler Minnow perhon(Taisipa olla jopa Muddler Fly nimellä). Se mistä peuran karvan (tai ylipäätään hirvieläinten) käyttö on alkujaan tullut perhonsidontaan voipi ollakkin sitten jo vielä pidemmältä historiasta. En nopealla etsinnällä löytänyt suoraa viittausta muutakuin Herran Gapeniin, eli se siitä, en siihen enempiä.

Mutta mitä tulee Marabou muddlereihin niin niissä pää on huomattavan iso. Muotoja onkin sitten jokaisella mestarilla erilaisia. on kyllä koko erojakin :). Perinteisiä muotoja on ainakin "tynnyrimäinen" tai luotipää (tainnut tulla tuosta Darting minnow tyyppisestä perhosta) ja niitä muitakin, mutta kuten sanottu. Niin paljon kuin sitojia, on pään muotojakin ;).

Pään litistäminen ja lakkaaminen/liimaaminen on tullut näiden simppuperhojen myötä varmaankin aika yleisesti käyttöön kun on tarkoituksen mukaisesti tehty alapuolelta katsottuna suurta päätä muodostava hahmo. Noh se joka simppuja on luonnossa tai kuvissa nähnyt niin simpun pää ei ole litteä. Siksi en itse tee koskaan simppuperhoille tai muddler-päille litistystä.
Teen päistä siksi tietyntyyppisiä että muistuttavat simpun päätä joka suunnalta =).

Joskus kuitenkin mm. poroa olen vahvistanut lakalla/pikaliimalla kun se pehmeyden myötä saattaa menettää höyrytyksenkin jälkeisen muodon.

Mitä tulee sitten puppelipää vs. muddler niin hei ihan oikeasti. Puhutaan kahdesta aivan eri tyyppisestä perhosta. Jos teet muddler pään kunnolla niin takaan että perho käyttäytyy 100% varmasti eri tavalla kuin puppelipää. Hirvieläinten karva vain toimii eri tavalla kuin pehmeä antron tai vast. hitekkikuitu ;).

Mutta tällaisia löpinöitä miulta.

Ja muistutukseksi, opetelkaa sitomaan hirvieläinten karvoista päitä sekä pitkästä kuidusta. Molemmille on paikkansa perhoissa, vaikkakin eri tyyppisissä perhoissa. Molemmista saa mahtavia ja näyttäviä perhoja, sekä toimivia sellaisia.

Ei miulla muuta

T:

Sammy Q

Ps. (=edittiä) Hujanen toikin hyvin tuolla esille tän puppelipää vs. muddler tärkeimmät pointi =)


Kommenttiiskari - 21.06.2014

Hyvä on maztan sidos, mallia katsoin kun piti yllättäen alakaakin sitomis hommiin. Tuli kiire kun viime reissulla lähti kaahlatessa perhorasia uimaan, se siitä vapaasti uimisen kalastavuudesta yhtään kalaa ole tullut rasiallisella-:)
Vaikkakin alunperin etsinkin Norelin rainbown ohjetta, mutta tästä sai googlella hyvät ohjeet.
Kommenteista innostuneena vetäsinkin rungon keltaisesta marabousta, siipi sitten muuten perinteinen paitsi se keltainen. Tulos oli ensimmäinen uuden alamitan ylitys ja muutamia 45~55

Olisi kiva antaa oma mudlerpäätä vailla oleva perho puppelin osaajalle päätettäväksi, näkisi kumpi kalastaa.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?