Neuvoja noviisille

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: Juutuan pimeänsoutaja 29.6. 2005, 12:49

Uusi aihe Vastaa ketjuun
4 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Sepias Neuvoja noviisille 26.6. 2005, 22:12 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Olen aloitteleva perhokalastaja ja tarvitsisin kipeästi neuvoja. Kannattaako ennestään tuntematon koski / virtapaikka kalastaa kokonaan läpi niskalta alajuoksulle saakka? Miten kalastetaan uppoperholla voimakkaassa virrassa ja onko yleensä ottaen järkevää kalastaa kosken kovimmissa virtapaikoissa? Olen käynyt nyt perhostelemassa vajaat kymmenen kertaa ja olen saanut pari harria hieman kevyemmin virtaavista paikoista. Nyt mielisin jahtaamaan taimenia vahvemmin virtaaviin koskiin.

Voisiko joku vielä kertoa, että mitä tarkoittaa perhon viistäminen? Luullakseni se tarkoittaa perhon liikkumista muuten kuin virran suuntaisesti, mutta eikös esim. uppoperho alaviistoon heitettäessä ala liikkua melkein heti kohti rantaa? Mistä siis on kyse?

Voisiko joku avulias kokeneempi pohjoisen jokia tunteva perhostelija vielä luetella sellaisen 5-10 must-perhon paketin, jotka Lapin (tässä tapauksessa Sodankylän) vesillä kalastavalla tulisi olla? Tähän astisen saaliini olen saanut Red Tag -muunnoksella. Lisäksi näykkäsyjä on tullut punaiseen kuulapääpupaan.

Paljon kysymyksiä, mutta toivottavasti jaksatte vastata. Kiitos jo etukäteen!

Sarvis Re: Neuvoja noviisille 27.6. 2005, 00:30 Vastaa tähän viestiin Vastaa
>Kannattaako ennestään tuntematon koski / virtapaikka kalastaa kokonaan läpi niskalta alajuoksulle saakka?
***
AINA ennen kalastusta kannattaa ottaa tupakkitauko, taikka jos ei polta niin muuten patsastella ja katsella alue tarkkaan läpi.
Missä kivet ja peilit niiden takana?
Missä montut?
Näkyykö kaloja? Pintäkäyntejä?
Olisiko paikalla joku jota piinata kysymyksillä?
Voisi olla paikallaan "kammata"koski jollakin perholla, jolla "paikallistaa" kalat..Skater taikka Supertinseli sopinee tuohon.
Jos tuo virtapaikka on tolkuttoman kokoinen, niin tuskin kannattaa jokaista kiveä ja lainetta kalastaa vaan ajanmyötä koskenlukutaidon karttuessa panostaa niihin hyviin paikkoihin (omasta mielestä).

>Miten kalastetaan uppoperholla voimakkaassa virrassa ja onko yleensä ottaen järkevää kalastaa kosken kovimmissa virtapaikoissa?
***
Veden lämmetessä kalat (taimen) hakeutuu hapekkaaseen veteen=koviin kuohuihin/virtaan. Ne kannattaa kalastaa.
Itse en perinteisillä uppoperhoilla juurikaan kalasta, mutta olen lintannut ne poikkivirtaan taikka viistosti alavirtaan ja ottanut sisään lyhyillä nykyillä (hand twist) taikka antanut lillua vapaasti sen kaarensa ja sitten uusinut heiton.

>Voisiko joku vielä kertoa, että mitä tarkoittaa perhon viistäminen? Luullakseni se tarkoittaa perhon liikkumista muuten kuin virran suuntaisesti, mutta eikös esim. uppoperho alaviistoon heitettäessä ala liikkua melkein heti kohti rantaa? Mistä siis on kyse?
***
Jos heität vaikkapa Nalle Puhin virtaan ja se kelluu hetken aivan vapaasti ja sitten alkaa viistämään = peruke vetää sitä virtaa vasten/poikkivirtaan taikka muuten luonnottomasti niin silloin perho viistää. Joidenkin perhojen kalastavuus perustuu tuohon viistämiseen, esimerkiksi juuri tuo Skater. Pikkuiset nyppäykset/viistätykset saa joskus passiivisen kalan mielenkiinnon heräämään, mutta pääsääntönä voinen pitää pinturilla, että ei turhia viistätellä.

Pohjoisessa en kalasta joten perhoihin en sano juuta enkä jaata...mutta toivottavasti näistä nyt oli jo jotain hyötyä.



Sepias Re: Neuvoja noviisille 28.6. 2005, 20:19 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Heti seuraavalla reissulla eli viime yönä iski kiinni taimen. Harmi vain, että se oli vain noin 10 cm pitkä. :) Päästin tietysti kaverin takaisin kasvamaan. Tämän lisäksi sain kuitenkin viisi noin 30-senttistä harria!

Sepias Re: Neuvoja noviisille 28.6. 2005, 20:22 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Edellisestä unohtui tärkein. Eli siis kiitos neuvoista!

Juutuan pimeänsoutaja Re: Neuvoja noviisille 29.6. 2005, 12:49 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Sepias kirjoitti:
> Voisiko joku avulias kokeneempi pohjoisen jokia tunteva perhostelija
> vielä luetella sellaisen 5-10 must-perhon paketin, jotka Lapin (tässä
> tapauksessa Sodankylän) vesillä kalastavalla tulisi olla? Tähän
> astisen saaliini olen saanut Red Tag -muunnoksella. Lisäksi
> näykkäsyjä on tullut punaiseen kuulapääpupaan.

***
Juutualla ja Lutolla olen todennut toimiviksi red tagin ja sen muunnosten lisäksi ainakin Black Zulun, Erilaiset nalle puhin värimuunnokset, Royal coachmanin muunnokset ja pienet murkkupinturit.
Kannattaa kokeilla perus pintaperhoja maanläheisin värein ja lisätä joko punaista tai valkoista perään, siipeen tai häkilään...

4 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe