Kuvausvinkkejä sekä vapautusohjeita Catch&Release

Keskustelut » Perhokalastus ja muu maailma

Viimeisin viesti: Lärvästelija 3.6. 2010, 01:02

Uusi aihe Vastaa ketjuun
5 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Skate14# Kuvausvinkkejä sekä vapautusohjeita Catch&Release 31.5. 2010, 22:37 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tällaisen keskustelun avasin jotta tänne voisi laittaa vinkkejä nuorille ja miksei vanhoillekin kalamiehille, siitä miten alamittaisista tai muuten vaan C&R kaloista saa näyttäviä kuvia ilman, että limakalvoa/-pintaa vaurioitetaan.

Itse kalastan pääasiassa vantaanjoella joten saaliina on pääasiassa kirjolohet, sekä pienet taimenet. Kirjolohen saadessa ohjaan sen aivan rantaan ja toisella kädellä pyrstön tyvestä kiinni, tai tuen sitä kyljestä kun se on kyljelteen. Toinen tyyli on että asetan kirjon kyljelteen matalikkoon ja naps kuva on valmis.

Pienistä taimenista jos täytyy saada kuva niin itse suosin sitä aikanaan että kala toiseen käteen, kamera toiseen ja vedenpinnan rajalta kuva kalasta.

Laittakaa tänne ihmeessä ohjeita ja kuvia miten saa kuvia vahingoittamatta kalaa väsytyksen jälkeen.

RAKENTAVAA KESKUSTELUA EI PROVOJA KIITOS!

brezel Re: Kuvausvinkkejä sekä vapautusohjeita Catch&Release 31.5. 2010, 23:14 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Pienempiä kaloja on oikeastaan turha haavia, mutta isompia kaloja haavittaessa olisi hyvä kuitenkin pitää kala koko ajan vedessä, itse kylläkin olen mm. 25-35cm taimenia/nieriää joskus haavilla avustanut kun tuppaavat rauhoittumaan enemmän.

Koukun irroittaminen pitäisi tehdä mahdollisimman varovasti, koska riuhtomalla suupielet repeävät etenkin pienillä kaloilla helposti. Väkäsettömillä koukuilla kalastaminen tekee koukun irroittamisesta huomattavasti helpompaa joka on itsellenikin tullut selväksi muutaman kerran kun se on jo myöhäistä...

Talvella kylmään aikaan älä nosta kalaa pois vedestä, koska se vahingoittaa kalaa ja pahimmassa tapauksessa voi aiheuttaa sokeutumisen. Lämpimällä vedellä vapautuksen tulisi olla ripeää jolloin kuvien ottamisen sijaan kannattaisi keskittyä esimerkiksi huolelliseen elvytykseen.

Mittaaminen kannattaa tehdä vedessä jolloin kalaa ei pidä nostaa esimerkiksi kivelle, koska tämä vahingoittaa taimenen limakerrosta... Itse teen mittaamisen haavissa heti sen jälkeen kun kala on otettu irti koukusta.

Hienoja vapautuskuvia saa kalan ollessa vedessä ja jos vesi on sameaa niin aivan vedenpinnassa.

brezel Re: Kuvausvinkkejä sekä vapautusohjeita Catch&Release 31.5. 2010, 23:26 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tuossa oli omasta mielestäni yleisimmät asiat mitkä on hyvä muistaa ja tästä aiheesta olisi kyllä hyvä keskustella, koska c&r kalastus on perhomiehillä/naisilla todella yleistä. Tuossa viellä yksi kuva esimerkki millaisia omat c&r kuvat nukarin kirjoista yleensä ovat ja kyllä tässä on viellä monta vuotta aikaa oppia yhtä sun muutan.

Lärvästelija Re: Kuvausvinkkejä sekä vapautusohjeita Catch&Release 1.6. 2010, 01:47 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Katsoin tuossa hetki sitten dokumentin nimeltä Underwater World of Trout, ja siinä mainittiin, että on tutkittu kun kalaa pitää pois vedestä, alkaa jo viidentoista sekunnin jälkeen näkyä hapenpuutteen merkkejä kalojen kiduksissa, ja näin ollen kalan selviytymismahdollisuudet romahtavat mitä pidempään kalaa pidetään pois vedestä. Eli jos kala on vedestä pois nostettava, esim polvelle kuvan ottamista varten, katso että kaverilla on kamera valmiina että kuvan ottamiseen ei mene muutamaa sekuntia pidempään:) Ja muistakaa kastella kädet, sillä kuiviin käsiin tarttuu todella hyvin kalaa suojaavaa limaa:) Tuosta dokumentista vielä sen verran, että suosittelen lämpimästi jokaista englantia ymmärtävää perhokalastajaa katsomaan sen. En ole mistään muusta dokkarista oppinut niin paljon kalojen elämästä ja käyttäytymisestä kuin siitä:) Tuossa vielä linkki dokkarin kotisivuille:) http://www.underwateroz.com/ Melko pienellä budjetilla tehty mutta sitäkin loistavampi:) Pirate Baysta löytyy kyllä mutta jos haluatte ostaa niin löytyy myös täältä http://mistpool.com/product_info.php?products_id=880

pipsa721 Re: Kuvausvinkkejä sekä vapautusohjeita Catch&Release 2.6. 2010, 19:26 Vastaa tähän viestiin Vastaa
ostitko itse?? :D

Lärvästelija Re: Kuvausvinkkejä sekä vapautusohjeita Catch&Release 3.6. 2010, 01:02 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Ööh.. no ei siitä sen enempää:D Ei ku ihan muuten vaan vilkasin löytyykö Pirate Baysta;)

5 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe