kevyt vapa

Keskustelut » Kalastusvälineet

Viimeisin viesti: hirvanen 4.6. 2009, 09:35

Uusi aihe Vastaa ketjuun
2 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
perho-marja kevyt vapa 3.6. 2009, 22:40 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Olen aloittelija, mutta tuntuu jo nyt että tuo 9-jalkanen vapa on liian pitkä osalle paikoista, joissa aion kalastella kesän/syksyn aikana?
Nyt tyhmä kysymys: joku "kalavälinekauppias" talvella sanoi, ettei lyhyitä ja kevyitä vapoja voi aloittelija ja ainakaan lapset käyttää, on sitä vaikeampi heittää mitä lyhyempi vapa...ok, ymmärrettävää, mutta jos ei kerta kaikkiaan mahdu edes 9-jalan vavan kanssa puskien sekaan saati heittämään....?
Neuvokaahan joku viisaampi sopiva yhdistelmä vapa-siimat-kela kevyeen kalastukseen pienille,kapeille virtavesille, joissa ei ole paljon (ei ollenkaan) takaheittotilaa.

hörsön lipikoija Re: kevyt vapa 4.6. 2009, 06:36 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Itellä on gtfour 3# 7`ja siinä opti creek 4# piuha.tosi helppo heittonen lyhyillä siima pituuksilla ja yltää tolla suht kauaski.....

hirvanen Re: kevyt vapa 4.6. 2009, 09:35 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Mitä nyt heittämiseen ja siimakontrolliin tulee, lyhyempi vapa on tiettyyn pisteeseen saakka helpompi käsitellä kuin pitkä. Ehkä jos mennään tuonne alle 7 jalan vapoihin, voi homma ihan vasta-alkajalle käydä turhankin haasteelliseksi. Mutta tosiaan tuollaisella 7-8 jalkaisella vavalla lyhyehköillä ja korkeintaan keskipitkillä heitoilla siimakontrolli on pitempää vapaa parempi.

Tuollaisia lyhyitä ja kevyitä keppejä on markkinoilla pilvin pimein, enkä menekkään sanomaan mitään yksittäistä vapaa/kelaa/siimaa. Useimmat tuollaiset vavat ovat hyvinkin rauhallisia toiminnaltaan. Siten tietysti mukavia ja leppoisia kalakavereita. Hyviä vaihtoehtoja tuollaisista keskiluokan vavoista olisi vaikkapa tuo edellä mainittu Visionin GTFour, TFO:n Professional ja Finesse sekä Loopin vanha, jo tuotannosta poistunut Yellow Line.

Kelalta ei paljoa tuollaisessa kalastuksessa vaadita, riittää kunhan siimat pysyy mukana, ja vapa tasapainossa. Esimerkiksi Loopin Graphite toimii tässä käytössä loistavasti.

Siimaksi kannattaa valita joka perinteinen DT tai sitten pitkäkartioinen, TT-tyyppinen siima.

Nämä olivat siis vain yhden yksittäisen kalamiehen mielipiteitä, ei mitään suuria totuuksia. Itse kalastan pienemmillä vesillä paketilla jossa vapana on 8'2" #3 Loop Yellow Line, kelana Loop Graphite ja siimana Rio Windcutter #4.

2 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe