Perhovehkeet hauelle

Keskustelut » Kalastusvälineet

Viimeisin viesti: Iiro Ojala 15.3. 2005, 21:47

Uusi aihe Vastaa ketjuun
9 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
svp Perhovehkeet hauelle 15.5. 2003, 20:22 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Terve

Nyt pitäis saada vinkkejä kun oon aatellut ostaa perhovälineet
hauen kalastukseen merelle , max hintaa en oo miettinyt mutta
ei mitään halpis , eikä kuitenkaan mitään pro tasoa.
Ei oo ennestään perhovehkeitä mutta nyt on alkanut kiehtoo
ajatus perhokalastuksesta ja sellaset pitäis saada jotta pääsen
ilman suurempia tuskia alkuun ja alkais jotain tapahtumiakin tulee.
Eli sellaset hyvät perusvarmat välineet pitäis saada jotenka jos
voisitte jelpata rookieta alkuun pääsyssä.


MNi
[Ylläpito]
Re: Perhovehkeet hauelle 16.5. 2003, 08:29 Vastaa tähän viestiin Vastaa
"svp" <svp586@hotmail.com> kirjoitti:

> Nyt pitäis saada vinkkejä kun oon aatellut ostaa perhovälineet
> hauen kalastukseen merelle , max hintaa en oo miettinyt mutta
> ei mitään halpis , eikä kuitenkaan mitään pro tasoa.

Alkuun pääsee ihan hyvin ostamalla 8 luokan vavan, jonka pituus on korkeintaan 9 jalkaa. Joku 8'8" voisi olla hyvä pituus, niin ei käsi väsy heittäessä niin paljoa. Visionilla on kohtuullisia ja edullisia vapoja ainakin.

Kelaksi joku halpa laajakehäinen kela. Esim. Vision 3Zone (luokassa 6-9) on ihan hyvä peli merikäyttöön, ei ainakaan ruostu. Maksaa noin 100 euroa.

Siimaksi ensin pohjasiimaa sopivasti, sitten paksua monofiiliä (jotain 0.56 mm) juoksusiimaksi, esim. Trilene, Amnesia ovat sopivia. Ja lopuksi ampumapää, joka kannattaa tehdä itse.

Ostaa halvan 10 luokan DT -siiman, josta saa kaksi ampumapäätä. Joku 11-12 metrinen pätkä on varmasti ainakin riittävä, kannattaa varmuuden vuoksi katkaista aluksi liian pitkä kuin lyhyt. Siiman ohuemmassa päässä (kärkiosassa) olevaa ohutta osaa voi leikata reilusti pois, koska sillä ei mitään tee hauen kalastuksessa. Kalastus on helpompaa esim. tuulessa, jos kärki on paksumpi. Metrin ainakin voi ottaa pois kärjestä. Tämän jälkeen siis pitäisi olla tuo 11-12 metriä siimaa jäljellä, josta lähdetään sitten oikeaa pituutta hakemaan.

Laitetaan siima juoksusiimaan kiinni ja vielä ampumapäähän joku peruke, hauelle kannattaa käyttää jotain terässiimaa vielä kärkenä. Heittämällä katsotaan oikea paino ampumapäälle. Kun se kuormittaa vapaa sopivasti, niin se on oikean pituinen. Liian pitkää on raskas ja hankala heittää, liian lyhyt ei lähde kunnolla matkaan, kun ei taivuta vapaa kunnolla. Tuosta 11-12 metristä voi joutua vavasta ja siimasta riippuen ottamaan parikin metriä pois. Jotkin vapavalmistajat ilmoittavat suositellut ampumapääpainot vavoilleen, niistä voi katsoa vähän osviittaa siimalle.

Kannattaa mennä johonkin perhokalastusliikkeeseen ja kysyä siltä pakettia ainakin vavalle ja kelalle. Siimaan kannattaa kysyä Rialinnasta, niillä on usein edullisia siimoja, joista voi ampumapäitä tehdä. Siiman on hyvä olla uppoava tai intermediate -siima.

--
MNi

svp Re: Perhovehkeet hauelle 16.5. 2003, 15:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kiitokset ohjeista , pitääpä poiketa johonkin liikkeeseen
kauppoja hieromaan.
Voi niitä vinkkejä vieläkin kirjoitella jos mielipiteitä/suosituksia
löytyy eri merkeistä.


samitoro Re: Perhovehkeet hauelle 23.9. 2003, 09:54 Vastaa tähän viestiin Vastaa
hauki hommiin mahdollisimman lyhyt ampumapää samoin kun meritaimen itsen en lähtis yli 9,5m pätkällä kalaan,koska tuuli otta niin pirusti isoon perhoon ja pitkään ampumapätkään.
hakke js tane hommat on tunnetusti tuulisen kelin juttuja.
merkki ehdotukset vavoiksi(hyviksi todetut) scott heliply 888 (#10 intteri 9,3m perus siimaksi),sage xp #7 9" (#9 intteri 9,5m perus). Molemmat siimat on visionin vanhoja extreme pätkiä, uus visionin ace on liian pitkä.
nämä on vain minun mielipiteitä ,eli älkää ottako itteenne jos omat tottumukset on erinlaisia.

AtzU Re: Perhovehkeet hauelle 14.12. 2003, 17:39 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Joku aika jäykkä kahdenkäden vapa. Joo 3zone on hyvä kela.

MNi
[Ylläpito]
Re: Perhovehkeet hauelle 14.12. 2003, 17:46 Vastaa tähän viestiin Vastaa
AtzU kirjoitti:
> Joku aika jäykkä kahdenkäden vapa. Joo 3zone on hyvä kela.

Ei mielestäni kahdenkäden vapaa hauen kalastuksessa tarvitse. Yksikätisellä, luokkaa 8-9 olevalla vavalla pärjää hyvin.

--
MNi

Urpo* Re: Perhovehkeet hauelle 14.12. 2003, 17:47 Vastaa tähän viestiin Vastaa
AtzU kirjoitti:
> Joku aika jäykkä kahdenkäden vapa. Joo 3zone on hyvä kela.
-----------------

AtzU ei ole koskaan ilmeisesti heittänyt haukea perhovehkeillä, kun ehdottaa kahdenkäden vermeitä siihen hommaan. Tuulessa, matalassa, usein veneestä, ei perkele.....kahdenkäden vehkeet ovat vimeiset millä se onnistuu.

Kokeile AtzU ennenkuin lauot läpiä päähäsi, se yksi kesä sen 3zonen kanssa Vantaanjoella ei vielä tee Perhokalastajaa kenestäkään !

pridex Re: Perhovehkeet hauelle 14.12. 2003, 21:04 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Muuten hyvä, mutta jos aiot heittää veneestä, niin kokeilepa ennen ampumapään hankkimista myös tavallista kokopitkää nopeasti uppoavaa WF-siimaa. Muutamat erittäin kokeneet haukiperhomiehet eivät nimittäin juuri ampumapäitä suosittele. Omat muutaman vuoden (alle 10 v. merihaukivesillä) kokemukseni ovat kyllä myös ennemmin kokopitkän siiman ja kunnollisen kaksoisvetotekniikan kannalla. Olen kokeillut molempia tyyppejä - ja juoksusiiman sekaantuminen ja ampumapääsysteemin tunnottomuus heitettäessä häiritsivät, ainakin minua.

Perhoukko Re: Perhovehkeet hauelle 15.3. 2005, 20:22 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Mites ku merellä kalastatte tota haukee, niin mitä huolto toimenpiteitä (SUOLAVESI!!!) teette noille siimoille, kelalle ja vavalle? Aattelin itekki käydä heti keväällä ku nyt tässä Espoossa asun ja onpahan haukivapakin jo tulossa tuolta netistä tilattuna...

Iiro Ojala Re: Perhovehkeet hauelle 15.3. 2005, 21:47 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Noin seitsemän vuotta on nyt merellä tullut hauki- ja mertitaimenperhoja paiskottua, enkä ole huoltanut välineitä sen kummenmin kuin sisävesissä kalastelun jälkeen. Pari kertaa vuodessa kun kelan pesee ja pitää tärkeimmät kohdat öljyttyinä, niin ongelmilta pitäisi välttyä.

Muuten vehkeet joutuvat kyllä koetukselle veneen pohjalla pyöriessä ja jaloilla siimaa pohjaa vasten talloessa. Hienot kokemukset saavat silti nämä pikkuseikat helposti unohtumaan..

9 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe