Todella surkea paikka!!! (Suomujoki)

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: Jäk 21.7. 2006, 14:54

Uusi aihe Vastaa ketjuun
37 vastausta,   2 sivua:   [ « 1  2  ] Aseta vahti Lisää vahti
lohes Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 29.4. 2004, 12:49 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Noista Pautamon tutkimuksista ja sen tuomista muutoksista voidaan olla monta mieltä sitten.
Vasta viime vuonna kalastusjärjestelyt muuttuivat alueella niin että sen vaikutuksesta kalastuspaine entisestään lisääntyi alueella...
Se onko tuossa mitään järkeä ei ole ollut kyllä missään päätöksen teko hetkellä esillä koska mielestäni päätös on järjettömin mitä noihin kalastusjärjestelyihin voitiin tehdä. Rauhoitusaikojen pidentäminen olisi ollut jo vähän lähemmäksi oikeaa ratkaisua.

Muutama vuosi sitten emokaloja nostettiin patojen yli ja osa niistä nousi lutto ja suomujoen yhtymäkohtaan. Siihen loppuvat tiedot että miten näille kävi lopulta.


>0zzy> Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 29.4. 2004, 15:00 Vastaa tähän viestiin Vastaa
akub kirjoitti:
> >0zzy> kirjoitti:
>
> mitä iloa teidän (en nyt
> > tarkoita kaikkia) on kommentoida tänne, kun ette ole käyneet ko.
> > joella?! On siinäkin taas järkeä kun ette tiedä asiasta yhtään
> mitään!
>
> Minä taas kysyn:
>
> Mitäs järkeä sinun tänne on valittaa kun olet käynyt ko. joella VAIN
> kerran ?
___________________________________________________________

Jaa että kerran? Lähinnä naurattaa... Olen käynyt useita kertoja ko. joella, en tosin kalassa vaan vaeltelemassa. Enkä ole nähnyt/kuullut kenenkään siitä joesta mitään saavan...

Arzka Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 29.4. 2004, 23:57 Vastaa tähän viestiin Vastaa
> Jaa että kerran? Lähinnä naurattaa... Olen käynyt useita kertoja ko.
> joella, en tosin kalassa vaan vaeltelemassa. Enkä ole nähnyt/kuullut
> kenenkään siitä joesta mitään saavan...

No sittempä sitä kannattaakin haukkua koko paikka ihan näin julkisesti nettipalstoilla ja samaan hengenvetoon mollata myös paikallista väkeä! Kyllä Ozzy sinun kannattaa jatkossa käydä niillä paremmilla tietämilläsi luonnontaimen paikoilla, josta ilmeisesti olet saanut nuo lukemattomat luonnonkalasi, joita et edes viitsinyt laskea.
Onhan se niin, että jos luonnontaimenen saa tartutettua, niin kyllä se on ihan "fifti/sixti, miten käy"...mutta kuitenkin "jokainen
tsäänssi on mahdollisuus". Ja kaipa se kaikesta huolimatta Suomujoki "on ihan mesta paikka".

>0zzy> Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 30.4. 2004, 15:00 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tulkitkoot kukin asian omalla tavallaan

Aksu Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 17.5. 2004, 00:57 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Käytiin heinäkuussa -03 Suomujoella (4vrk).Tuloksena kymmenkunta mittaharria ja pari alamittaista taimenta.Sää oli aivan liian kirkas,lämmin ja vesi oli vähänä.

Reissu oli kaikenkaikkiaan todella onnistunut ja Suomujoki on loistava kalapaikka ja kyllä siellä kalaa on,myös isoa taimenta ja harria.

Pöljä Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 17.5. 2004, 23:59 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Mitä perhoja muuten Suomujoella kannattaa tarjota? Ajattelin vaan, että Varsinkin Taimenet ja myös harrit (luonnon sellaiset) ovat aika tarkkoja perhojen suhteen(Istarithan nyt toki ottavat mihin vaan). Oikean perhon ja varsinkin oikean kokoisen sidoksen löytyminen saattaa toisinaan siis olla hankalaa, jopa mahdotonta. Taisipa siis puuttua Ozzylta oikeat/oikean kokoiset ottiperhot?!?

admin
[Perhorasia.fi]
Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 30.5. 2004, 19:04 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tapelkaa jossain muualla... Viestejä poistettu.

Kapteeni Jack Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 2.9. 2004, 17:39 Vastaa tähän viestiin Vastaa
>0zzy> kirjoitti:
> No jaa... En nyt tällä kertaa viitsi ruveta väittämään vastaan, mutta
> sen sijaan totean yhden pikkuisen asian: mitä iloa teidän (en nyt
> tarkoita kaikkia) on kommentoida tänne, kun ette ole käyneet ko.
> joella?! On siinäkin taas järkeä kun ette tiedä asiasta yhtään mitään!

No mä oon käyny ko. joella tänä kesänä riparilla ja kalastaa ehdin kalastaa vain noin 2tuntia saaliina toistakymmentä pikkutaimenta 25-10 sentin väliltä ja 37 senttinen harri kaikki yksiltä jalan seisomilta.
tarkempi paikan nimi kotaköngäs jonka alapuolisesta "laguunista" kalat sain. Joten harjusta löytyy ja taimenen poikastuotanto näyttäisi olevan kunnossa. Lisäksi näin laguunin pohjalla reilun 40senttisen kalan. Vaikka se ui käytännössa jalkojeni juuressa oli se niin syvällä että en tarkemmin lajia tunnistanut mutta lohikala se jokatapauksessa oli

suomu Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 2.3. 2005, 14:53 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kävin -04 kesällä. Mittaharjuksia todella paljon, enemmän kuin edellisenä (ennätysvähävetisenä ja -kuumana) kesänä Näätämöllä ja Silisjoella. Yleensäkin kalan kokoluokka oli selvästi karkeampaa kuin Siliksellä ja Näätämöllä. Taimenet enimmäkseen alamittaisia, kaveri tosin nykäisi todella hienon mittataimenen.

Vietin täällä myös yhden elämäni hienoimmista perhokalastussessioista - 22 asteen lämmössä iltapäivällä t-paidassa samoilta jalanisijoilta puoleen tuntiin n. 15 mittaharria. C&R tosin, lukuunottamatta kahta ruokakalaa.

Silleen.

lohes Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 2.3. 2005, 15:14 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Ja nyt on paikka rauhoitettu....onneksi!!!:)
Vielä kun menisi täysrauhoitus keväälle niin jo vois olla jotain mahdollisuutta kalakannoissakin.

tuko Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 1.8. 2005, 23:25 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Sainpas erittäin makeat naurut kun luin tätä keskustelua. Kiitos >Ozzy> iltani piristämisestä näillä asiallisilla kommenteilla :D

s.a Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 10.6. 2006, 21:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
kun kävin ensimmäistä ja ehkä viimeistä kertaa suomulla, vuonna 2004 niin en nähnyt kuin yhden yli kilon taimenen ja kalaa ei sitten tullut vaikka kuinka perho niille syötti ja siellä ei todellakaan kannate mesota kun lähtee kahlaamaan joelle

miihkali Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 30.6. 2006, 21:32 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tosi matala koski tuo Suomu. Enpä usko, että isompi tane käy siellä, kuin korkeintaan pyörähtämässä.

Mikä tane Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 1.7. 2006, 21:07 Vastaa tähän viestiin Vastaa
miihkali kirjoitti:
> Tosi matala koski tuo Suomu. Enpä usko, että isompi tane käy siellä,
> kuin korkeintaan pyörähtämässä.

Ei se mikään koski ole vaan JOKI ja isolla kirjoitettuna. Suomen hienoimpia taimenen perhokalastusjokia mitä tulee haastavuuteen, taitonsa mittaamiseen ja elämyksiin. Ja mikä ihmeen "tane". Älkää viitsikö puhua tanesta. Pyytäkää niitä tanejanne ja kirkkareitanne noista istutuslammista, joissa on tankkiautojen vuorot ilmoitustauluilla. Jopa on Miihkalilla (ja muilla) suuta kuin variksella persettä ja tietää. On kyllä ihmeelliset tavoitteet kalastuksella, jos tuollaista väittää ja on tietävinään. Eteläiset on näemmä miltei kaikki tuollaisia. Pysykää muualla, sillähän se hoituu.
Fakta: Joki on Nuortijärven taimenen kutujoki kuten on Lutto ja Nuortikin, suurtenkin. Kalastus on todella haastavaa, pitää olla erittäin varovainen, tuntea jokea ja hiukka tuuriakin mukana mm. kelien kanssa.
Minulle Suomu on hienoimpia paikkoja mitä taimenen kalastuksen osalta olen kokenut.

miihkali Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 2.7. 2006, 17:01 Vastaa tähän viestiin Vastaa
On se kyllä ihme, jos jotakin asiallista kommenttia heittää, niin heti on joku koltta tai muu gonamies paskaa silmille heittämässä. No niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Suomulla on tullut itsekin fisusteltua, toisin vain kesällä, jolloin JOESSA on ollut aivan liian vähän vettä. Keväällä/ syksyllä tilanne saattaa olla aivan toinen. Muutenkin on ihan suotavaa, että kalapaikoista on lupa antaa sekä positiivisia, että negatiivisia kommentteja perusteluineen uusille potentiaalisille kalamiehille. Jokainen saa sitten loppupeleissä itse päättää, mille joelle takamuksensa hilaa. Tane on muuten lyhennys taimenesta ja siinä ei liene mitään paheksuttavaa. Väitänpä, että harva pystyy silmämääräiseti erottamaan taimenen tammukasta (joita kuulemma myös kalastetaan Suomusta)

Artisti Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 2.7. 2006, 18:05 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Ensinnäkin kiitos Ozzylle karkeista kommenteista. Näin avautui hedelmällinen keskustelu Suomusta. Joestahan ei liiemmälti ole kirjoiteltu lehdissä, eikä muöskään netissä, joten informaatio on täten paikallaan.

Suomujoki on maisemallisesti varmasti yksi kauneimpia pohjoisessa. Joki kulkee pääasissa mäntykankaiden läpi ja vesi joessa on kristallin kirkasta. Kirkkaudessa on hyvät ja huonot puolensa.
Suomuhan on ehdottomasti taimenjoki, jota kohtalainen harjuskanta + muut lajit peesaavat perässä. Kalastajat joilla on vähänkään tietoa keskittyvät isomman taimenen (1-3kg) pyyntiin. Kalat erottaa joen pohjasta polaroidella suhteellisen hyvin, riippuen tosin ilman aurinkoisuudesta, mutta myös niiden saanti voi olla aikalaisen haasteellista.

Aloittelijalle paikka voi olla painajainen, mikäli reisuun lähdetään pelkästään saaliin perässä. Karkeasti sanottuna lippamiehille ei Suomusta iloa paljon ole, mutta sitä vastoin perhokalastajalle yllin kyllin. Tosin kokeneempikin perhokalastaja on joelta lähtenyt vähin saaliin kotiin, vaikka havaintoja taimenista olisi ollutkin.

Joen taimenkanta ei mitenkään hirvittävän hyvä tällä hetkellä ole. Ongelmia tuottavat keväinen pilkkiminen, jonka osalta harrastetaan ruosanaista ryöstökalastusta. Suomu ei ole mitenkään syvä joki ja tietyt lompereet keräävät kalaa pitemmältä alueelta ja hyvän syönnin sattuessa voidaan tehdä radikaali harvennusta aluelle. Periaatteella kaikki matkaan on verottanut poikastuotantoa aikalailla. Kalakanta elpyy, mutta keväiseen pilkkimiseen pitäisi laittaa täysikielto, että kalakanta voisiin turvata tämän osalta. Asian osalta on tehtykkin kovasti töitä.

Vuoteen 2007 on uusina asioina päätetty kevät rauhoitus 1.5-10.6 ja syksylle 1.9-15.11. Kaikki taimenmuodot saivat viimein alamitan 40cm ja harrille nostettiin 35cm.

Toinen vakava tekijä on verkot ja verkottajat. Salakalastusta valitettavasti harrastetaan ja eittämättä se myös näkyy kala kannassa. Tämän suhteen valvonnan tehostaminen on ainoa keino hillitä verkon laskemista veteen. Montaa tälläistä yksilö ei varmasti ole, mutta ne vähätkin pitäisi kitkeä pois.

Kaikenkaikkiaan Suomu on paikka, jossa voi nauttia erämään rauhasta ja kauniista maisemasti. Paikka jonne lähdetään enemminkin fiilistelemään ja ehkäpä myös punnitsemaan omat perhokalastajan kyvyt.

Alla muutama linkki, josta voi ihastella Suomua ja sen kaloja kuvien muodossa.

Suomua matkan varrelta Matti Grönroosin kuvien muodossa.
http://www.kolumbus.fi/matti.gronroos/Galleries/UkkPuisto

Sodankylän perhokalastajien sivuilta 3,4 kg Suomulainen.
http://www.plappi.fi/~sodankylan.perhokalastajat/arkistokuvat/sodper40.jpg



lgp Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 13.7. 2006, 23:09 Vastaa tähän viestiin Vastaa
miihkali kirjoitti:
> On se kyllä ihme, jos jotakin asiallista kommenttia heittää, niin
> heti on joku koltta tai muu gonamies paskaa silmille heittämässä. No
> niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Suomulla on tullut itsekin
> fisusteltua, toisin vain kesällä, jolloin JOESSA on ollut aivan liian
> vähän vettä. Keväällä/ syksyllä tilanne saattaa olla aivan toinen.
> Muutenkin on ihan suotavaa, että kalapaikoista on lupa antaa sekä
> positiivisia, että negatiivisia kommentteja perusteluineen uusille
> potentiaalisille kalamiehille. Jokainen saa sitten loppupeleissä itse
> päättää, mille joelle takamuksensa hilaa. Tane on muuten lyhennys
> taimenesta ja siinä ei liene mitään paheksuttavaa. Väitänpä, että
> harva pystyy silmämääräiseti erottamaan taimenen tammukasta (joita
> kuulemma myös kalastetaan Suomusta)

Tämä on tavallaan hyvää keskustelua ja panee miettimään kalastajien suhtautumistapoja.
Keskustelun avaus: Todella surkea paikka!!!. Päälle erilaisia väitteitä, heittoja ja uskomuksia vailla todellisuuspohjaa lähtien oman takamuksensa huolenpidosta. Todellisuudessa vesi riittää kelillä kuin kelillä ja joessa on suurtakin kalaa, joka ei takaisin käänny. Vaikuttaa varsin asiantuntemattomalta ja siksi ei mitenkään asialliselta, koska ei ole ohjeeksi kenellekään.
No, jos rauhallisemmin: Suomu on hieno paikka komeine kaloineen ja jos sinne osia itsestään hilaa, niin suhtautuminen omaan tekemiseensä on oltava Suomun ehdoilla kohdallaan. Siellä on joutunut nöyrtymään ja opettelmaan uusia tapoja kalastaa ja se on kasvattanut perhokalastajana paljon opettaen toimimaan muuallakin onnistuneemmin. Jos odottaa helppoa kalastusta suurine saaliineen, niin siinä tulee varmasti pettymään Suomulla. Kuka mitäkin hakee, sille oikeus ja kunnia.

Väite on aivan oikea eikä tarvitse edes väittää: Ei Suomun tammukkaa erotakaan taimenesta, kun sattuvat olemaan yksi ja sama kala. Samaa taimenkantaa on eri muodoissa joessa. Tämä perusasia tulisi Suomen taimenenkalastajien oppia. On taimenkantojen eräs säilymisen perusasia eli jonkinlainen lajin selvitymisstrategia. Osa jää jokeen, osa menee järveen ja osa jossakin jopa mereen. Tällaisista joista ei niiden joskus nähtyjen leiririppikoululaistenkaan laumojen pidä onkia tammukoita ja vieläpä luvatta. Jossain päin ehkä kestää taimenta tammukkana pyytää, mutta ei Suomusta.
Onneksi viranomaiset ja monet tahot on pitämässä nykyisin huolta koko Tuulomajoen vesistön kalastuksesta. Voimaan tulleet rauhoitukset on hyvä alku. Joella on menneinä vuosina ollut myös salakalastusta eräiden paikallisten tahojen tekemänä. Jotenkin tuntuu, että siinäkin ankara tietämättömyys joen tilasta ei mitenkään hillitse typeryyttä.
Tanena voisi alkaa nimittämään istareita ja luonnontaimenista voisi puhua taimenina. Olisi jotenkin kunnioittavampaa tuota jaloa kalaa kohtaan. Kovin monen joen kohdalla taimen-nimeä tarvitsisi kuienkaan käyttää. Sen verta heikkoa on ollut taimenen arvostus Suomessa, että kaikki pois keinolla millä hyvänsä.

Kukaan taaplaa tyylillään! Pärjäillään.

Jäk Re: Todella surkea paikka!!! (Suomujoki) 21.7. 2006, 14:54 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Itsellä sen verran kokemusta kyseisestä paikasta, että en todellakaan allekirjoita tätä herra Ozzyn tarinaa. Jokunen vuosi sitten tuli vierailtua paikalla lähinnä vaellusmielessä. Kolmena iltana tuli heiteltyä vaelluksen päätteeksi tunti-pari per ilta. Silloin matkassa oli helppouden vuoksi UL-virvelikamat, jolla tuli nakeltua koskikoholla perhoja ja välillä pieniä vaappuja.

Tuloksena viikon aina taimenet: n. 50cm, n. 45cm ja n. 48cm. Eli todella hyvän kokoista taimenta. Kaikki taisi tulla vaapulla. Kala per ilta alle parin tunnin yrittämällä on kyllä erittäin kova tulos mielestäni.

Hienojen kalojen lisäksi myös joki on todella hieno. Suomujoki menee kyllä aika nopeasti turhan pieneksi, kun yläjuoksulle nousee. Mutta lähellä Luttoa se on OK ja Lutto itsessään sitten jo parempi vetinen.

37 vastausta,   2 sivua:   [ « 1  2  ] Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe