Näätämö

Keskustelut » Kalapaikat

Viimeisin viesti: Karhu78 7.8. 2008, 13:03

Uusi aihe Vastaa ketjuun
9 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
zlink Näätämö 14.7. 2008, 14:37 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Voisiko joku kokeneempi perhokalastaja tai joku, joka tuntee näätämön kalapaikat hyvin kertoa jotain vinkkejä ja otti perhoja näätämölle? Olen menossa elokuun ensimmäisellä viikolla sinne kavereiden kanssa ja olisi mukavaa jos joku auttaisi saamaan kalaa.
Kiitos jo valmiiksi vastauksista!

Vehvis Re: Näätämö 14.7. 2008, 18:18 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Mihin päin jokea oli suunnitelmissa mennä? Saunakosken ja Niloskosken seudut ovat itselle tuttuja jo viiden vuoden reissujen ajalta.

Vehvis Re: Näätämö 14.7. 2008, 18:51 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tuossa kalakaverin kirjoittama päiväkirjamerkintä toissavuodelta.

http://perhorasia.fi/Diary/ViewDiaryEntry.thtml?entryID=6405

Kalan kanssa kuvassa juurikin minä itse.
Ai niin, olen myös Saunakoskella elokuun ensimmäisen viikon. Tervetuloa vaan lohiapajille. Tulehan juttusille jos tulette sinne päin.



Vehvis Re: Näätämö 14.7. 2008, 19:53 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Jatkan taas omaa tarinointiani, niistä perhoista nimittäin. Aika lailla sekalaista on itse tullut tarjoiltua. Johtuu aika paljon siitä, että sidontataidottomana olen ollut ostoperhojen ja kavereiden sitomien varassa.

Olen melko paljon käyttänyt ihan noita perinteisiä lohiperhoja kuten esim. Jock Scott ja Green Highlander valmiina ostettuina. Yleensä tuntuu että nuo Näätämön lohet kuitenkin kelpuuttavat mieluummin vähän yksinkertaisempia sidoksia, vaikka kyllä noilla perinneperhoillakin on kalaa saatu.

Musta-oranssi väritys tuntui viime kesänä käyvän lohen suuhun. Edellisenä vuonna taisi olla musta-vihreä. Pinta-Bomber on ollut vissiin jonkin asteinen kestosuosikki, tietysti kelistä riippuen. Sitähän ei koskaan tiedä, mikä tänä kesänä maistuu. Sidontavehkeet kannattaa raahata joen rantaan. (Niitähän on Suomen puoleisella Näätämöllä pirun pitkä matka lähteä hakemaan autolta jos ne sinne unohtuu.)

Itse otan myös virvelin mukaan. Tobya, Räsästä, Lotto-lippaa rasiaan. Ja miksei vaappujakin. Toby tuntuu olevan kestosuosikki, eikä tartte ostaa kalliita(?) alkuperäisiä Abuja. Halvat kopiot kalastaa ihan yhtä hyvin.

Tuossa nyt tuli joitain juttuja mitä äkkiseltään muistui mieleen. Kysele tarkemmin niin yritän kertoa parhaani mukaan.

zlink Re: Näätämö 15.7. 2008, 19:38 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Vielä ei ole varmaa, että minne päin olemme menossa näätämölle, mutta ilmoitan heti kun tiedän. Mahtavaa, että viitsit vastailla kysymyksiini! Perholla olen tulossa kalastelemaan, mutta otan varmuuden vuoksi virvelinkin mukaan. Kaverit kalastavat varmaan virvelillä, joten kerron heille miten varautua. Ja olen vasta aloittanut perhokalastuksen, joten minulla on vain 7-luokan vapa, joten aattelin enimmäkseen kalastaa harjusta ja taimenta perholla, virvelillä asia on sitten erikseen. Millainen on taimen ja harjus kanta joella ollut? Ja millaista perhoa niille kannattaa uittaa? Perhon sidonta vehkeet otan aika varmasti mukaan, jos löydän sopivan alustan johon penkin voi kiinnittää.
Kiitos vastauksesta!

Vehvis Re: Näätämö 16.7. 2008, 09:04 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Kyllä seiskaluokan vavalla pärjää Näätämöllä ihan hyvin. Minullakin on seiskaluokan vehkeet. Yli 10-kiloiset lohet ovat äärimmäisen epätodennäköisiä saaliita Suomen puoleisella Näätämöllä. Kosket ovat sen verran pieniä, että suurempi lohi ei pysähdy niiden jälkeen yleensä huilaamaan vaan jatkaa matkaansa saman tien. Näin ollen niitä on myös hankala saada siiman päähän. Toki on niitä välillä saatukin, en tosin itse niin isoja. Verkoilla paikalliset saavat yli kymppejä säännöllisesti.

Vapavälineillä tuollainen 6-7 kilon lohi on aivan realistinen saalis, ja se on vielä ihan väsytettävissä 7-luokan vavalla. Viime kesänä sain itse perholla 4,4 kg lohijalan. Tosiasia tietenkin on että jos se kymppi iskee, niin se on sitten menoa.

Taimen ja harjus on aika hakusassaan silloin kun lohi on nousussa. Lohi ajaa taimenet ja harrit pois ns. pelipaikoilta. Eiväthän ne kalat mihinkään sieltä joesta katoa, mutta ovat hankalasti tavoitettavissa. Meritaimen nousee yleensä vasta syksyllä jokeen. Kyllä kaveri tosin viime kesänä sai 1,2 kg meritaimenen Nilosnivan alapuolelta. Ja minä olen löytänyt yhden ihan hyvän harripaikan Saunakoskesta pari kolme kilometriä ylöspäin.

Taimenperhoista en osaa sanoa, kaverin viimekesäinen iski ihan lohiperhoon. Harjukselle olen tarvinnut ainoastaan kuulapääpupan. Muita perhoja en ole edes ehtinyt kokeilla kun ruokakalat ovat olleet jo haavissa. Monenlaisiin lippoihin ottaa myös hanakasti. Ihan perusharrivieheet siis.

zlink Re: Näätämö 16.7. 2008, 21:42 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Joo no varaudun ainakin sitten pikkusen paksumman tapsisiiman kanssa. Ilmoittelen heti kun saan tietoon minne päin olemme menossa! Ja otan rasiaan vihreitä kuulapää pupia, nymfejä ja joitakin pintaperhoja varmaan kannattaa ottaa? Ja virvelillä varmaan uitan pientä vaappua, kuten senioria heitto kohon tai painon kanssa tai sitten meppsin ja bluefoxin 2 koon lippoja kanssa, mutta enemmän kuitenkin kalastan perholla, tietenkin! Ja otan isompia lusikoita mukaan kans.

Eki Re: Näätämö 18.7. 2008, 13:48 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Jos harjusta ja taimenta hakee, kannattaa rasiaan varata ehdottomasti mustia klinkhammereita ja ruskeita kuulapäitä. Viime kesänä kova peli taimenille oli luonnollisesti pieni musta liitsi (jos sellaista nyt kehtaa uittaa).

Ja ne uistinvehkeet voi tunkea vaikka ****** :D

Vehvis Re: Näätämö 22.7. 2008, 21:58 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Perjantaina sain tuoreet kalakuulumiset joen varrelta. Kalaa hyvin joessa, mutta ottaa vieheisiin edelleen arasti. Ennakkoarvio oli että elokuun ensimmäinen viikko on erittäin hyvää aikaa pyytää lohta.

Karhu78 Re: Näätämö 7.8. 2008, 13:03 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Moi,

Nyt 9 päivä ois tarkoitus lähtä Oulusta ajamaan Sevettijärvelle kaverin vaimon kotipaikkaan. Sieltä sitten su aamuna pelipaikoille. Kävi huippu tuuri mökin kanssa, saatiin suhteilla:) Tarkoitus ois kalastella ainakin 4 päivää, torstaina viimeistään takasin.

Eka reissu itellä Näätämöjoelle, muttei varmasti viimeinen:) Perus sidontasetti pitääpi yrittää itelläkin mahutettua mukaan, niin voipi sitten pyöritellä paikanpäällä uusia perhoja tarvittaessa.

9 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe