Välimerkit!

Keskustelut » Sumppu

Viimeisin viesti: FlySam 28.10. 2006, 19:49

Uusi aihe Vastaa ketjuun
6 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
jani88 Välimerkit! 6.8. 2004, 13:19 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Itseäni(ja ilmeisesti monia muita) ärsyttää suunnattomasti se, että viesteissä ei käytetä lainkaan välimerkkejä, isoista alkukirjaimista puhumattakaan. Seuraavassa keksitty teksti.
Ensiksi ilman välimerkkejä:

käytiin kaverini pekan kaa yks päivä kalassa koskella ei saatu kovin paljon kalaa pekka sai yhden 40cm taimenen minä sain kaksi kalaa kävimme kerran aikaisemmin kanssa kalassa saimme sillon hyvin kalaa minä sain liitsillä yhden toisen ja kolmennen sai nalle puhilla pekka sai myös kaloja nalle puhilla

Ja sitten välimerkeillä:

Käytiin kaverini Pekan kaa yks päivä kalassa koskella. Ei saatu kovin hyvin kalaa, Pekka sai yhden 40cm taimenen. Minä sain kaksi kalaa.
Kävimme kerran aikaisemmin kanssa kalassa. Saimme sillon hyvin kalaa. Minä sain liitsillä yhden, toisen ja kolmannen sain Nalle Puhilla. Pekka sai myös kaloja Nalle Puhilla.

Siitä voi jokainen tehdä oman päätelmänsä. Kumpikohan lie mukavampi lukea? Tekstissä ei ole edes mitään ihmeellisiä välimerkkejä, vain pilkkuja ja pisteitä. Niitä opetetaan käyttämään jo ensimmäisillä luokilla. Pyytäisin siis sydämeni pohjasta Teitä kaikkia käyttämään välimerkkejä!

perhonsitoja90 Re: Välimerkit! 14.4. 2006, 15:11 Vastaa tähän viestiin Vastaa

Oon sun kanssas samaa mieltä. ;)


A-O Re: Välimerkit! 14.4. 2006, 17:03 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tästä asiasta on olen vatvonut jo pari vuotta sitten - ja useamman kerran sen jälkeenkin. Tilanne on vain yksinkertaisesti se, ettei peruskoulun yläluokkalaiset - puhumattakaan alaluokkalaisista - osaa kirjoittaa virheetöntä suomea. Erittäin valitettva tosiasia. Ihmettelen miten he pääsevät edes kursseistaan läpi - säälistä kai.

Tosin ei ne varttuneemmatkaan näytä juuri sen paremmin kirjoittavan, ei sen puoleen. Ihmettelen kyllä suuresti, miksi näin suuri kirjoittaja antaa itsestään lähinnä säälittävän kuvan. Eikö 90% palstan käyttäjistä tarvitse kirjoitustaitoa esim. työelämässä? Kuka viitsii edes vakavasti mitään lukea, jos oikeinkirjoitus on mitä sattuu, ja viimeiset harkitut sanat on kirjoitettu kansakoulussa - näin kärjistetysti sanottuna.

Totuus vain on, että suuri osa palstan käyttäjistä ei yksinkertaisesti osaa kirjoittaa oikein. "Kyllä mä osaan, mutta en vain viitsi" - löpisiöitä tietysti löytyy aina. Jos he kerran osaavat kirjoittaa, niin miksi he eivät tee niin? Eivät vain todellisuudessa taida osata. Taitaa akateeminen sivityneisyys olla kaukana tämän palstan käyttäjäkunnasta - ainakin suuresta osasta. Mikäli haluaa asiapitoista ja oikeinkirjoitettua tekstiä lukea, täytyy valitettavasti se teksti etsiä muualta.

Ei täällä kukaan tietysti mitään aivan virheetöntä tekstiä ole vaatimassa. Harva meistä sellaista pystyy tuottamaan. Isot alkukirjaimet, kappalejaot ja tärkeimmät välimerkit täytyisi kyllä koittaa saada suht' oikein. Lisäksi virkerakenteet ovat välillä aivan karmeita. Aina en edes ymmärrä, mitä kysyjä yrittää sanoa. Vaikuttaa ajoittain siltä, että puolet käyttäjäkunnasta ovat vain natiiveja suomalaisia. Predikaatittomat lauseet ovat oiva esimerkki tästä.

T. "kielipoliisi"

player Re: Välimerkit! 23.5. 2006, 11:24 Vastaa tähän viestiin Vastaa
N'jaa.. ei pahemmin voi mennä kehumaan ainakaan omaa kirjoitustaitoaan. Soutuperhosta tuli suotuperho.. on varmaankin pitkälti yli 30 vuotta sitten jäänyt luki-diagnoosit tekemättä.

Ihan aiheellista tietty että teksti on luettavaa ja pilkuin sekä pistein eroteltu "asiallisesti". Toisalta "paas tulee näytil paras sutisi.." voi kyllä vihjata vaikka oman syntymäkaupunkini lisäksi mielipiteeni sävyn.

Oikeastaan on ihme ettei kommenttejani ole vielä siirrelty minnekään huolimatta n 16 vuoden opintojen hukkaan heittämisestä. Ainakin kansakoulun ensimmäisen luokan luokanvalvoja olisi pistänyt nurkkaan seisomaan koulun jälkeen.

Juutuan pimeänsoutaja Re: Välimerkit! 23.5. 2006, 15:11 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Tässäpä vasta erittäin asiallinen aihe.

Tästä pääsemmekin oivasti internetin ihmeelliseen maailmaan, jossa jokainen teksti on luettava suodatin päällä. Kaikkea ei pidä uskoa, saatikka edes noteerata mitenkään. Kyllä mielestäni oikean kirjoitusasun löytäminen tekstiin antaa uskottavamman kuvan asiansa esittäjästä, kuin että teksti olisi kirjoitettu täysin puhekielisesti ilman välimerkkejä.
Hyviä esimerkkejä löytyy tältäkin sivustolta, ja jotkin kommentit voi aivan huoletta jättää omaan arvoonsa.

Toisaalta taas persoonallisuutta ja omaa murretta ei pidä paheksua näillä "keskustelupalstoilla" joissa puhekieltä käytetään hyvinkin yleisesti. Täytyy myös myöntää, että itsellänikin tuppaa tuo murre paistamaan joskus teksteistäni lävitse todella pahasti.

Delta 1 Re: Välimerkit! 28.10. 2006, 16:21 Vastaa tähän viestiin Vastaa
Eipä näytä "kielipoliisi" itsekään kirjoittavan virheetöntä Suomea. Tämän keskustelun avauksessahan kritisoitiin sitä että kirjoittajista suuri osa ei käytä ollenkaan välimerkkejä, mutta kun "kielipoliisi" omassa tekstissään kritisoi kirjoittajien "virheettömän suomenkielen" taitamattomuutta niin katsoin asiakseni nostaa tämän "pointin" esiin.

T: Antikielipoliisi

P.S. Otan nyt sen herneen nenästäni. Ei tähänkään ihan täydella vakavuudella kannata suhtautua. :)

FlySam
[Ylläpito]
Re: Välimerkit! 28.10. 2006, 19:49 Vastaa tähän viestiin Vastaa
KunhanKirjoitetaanEdesVälimerkkienKanssa...

Heh, joutu korjaamaan tuotakin lausetta muutamaan otteeseen :D

6 vastausta,   1 sivu   Aseta vahti Lisää vahti
Edellinen aihe Takaisin aiheisiin Seuraava aihe