Läsäkoski

Lisää kuva
Läsäkoski on kesällä 2002 avattu vain perhokalastukselle tarkoitettu kalapaikka. Alueella on sallittu vain catch&release -kalastus. Läsäkoski sijaitsee Kangasniemellä, parikymmentä kilometriä Mikkelistä Jyväskylän suuntaan.

Luvat alueelle maksaa 17 euroa/vrk ja koskella on neljän vavan kiintiö. Varaamalla koko kosken itselleen saa alueella kalastaa 10 kalastajaa yhtäaikaa. Tällöin lupahinta on 4 x 17 euroa + 10 euroa jokaiselta normaalin kiintiön ylittävältä kalastajalta. Hinnat ovat siis hyvin kohdallaan. Majoituspalveluita löytyy myös kohtuuhintaan.

Alueen järjestelyt olivat vielä syksyllä 2002 hieman kesken, mutta kalastusalueet olivat merkattu ja kulkureitit tunnisti sinisistä nauhoista. Alueella on jonkin verran asutusta, joten merkittyjä reittejä on hyvä noudattaa. Punainen nauha merkitsee liikkumiskieltoa kyseiseen suuntaan. Liiallista rajoittamista ei kuitenkaan havainnut.

Läsäkosken alue koostuu kuudesta erillisestä poolista, jotka ovat vaihtelevia. Osassa on hidasta suvantomaista virtaa ja löytyy toki kunnon koskeakin paikoin. 5 luokan välineillä pärjää mainiosti, mutta toki ampumapäälle on käyttöä etenkin poolissa IIa.

Padon alapuoli. Avautuu kalastukselle 2003.
Padon alapuoli. Avautuu kalastukselle 2003.

Vähällä vedellä kalastaminen on haastavaa ja esimerkiksi pooli IIb saattaa tuntua päivällä aivan tyhjältä, eikä kivien välissä tunnu vettä olevan tarpeeksi. Kuitenkin pimeän tultua, koski herää eloon ja jopa yli 65 senttisiä taimenia voi oikeista montuista tavoittaa. Eri asia saako niitä ylös...

Kalat ovat kauniita ja koska alueelle ei istuteta kalaa, antavat ne myös hyvän vastuksen. Pimeässä kalastaessa usein saaliin koko selviää vasta haavissa ja jo 40 sentin kala taistelee kunnolla. Tuollaisia kaloja on ilo kalastaa ja toivottavasti kalasto paranee vielä entisestään. Tälläiselle paikalle C&R -säännöt sopivat mainiosti.

Vuonna 2003 alueella aloitetaan koskenkunnostus. Lisäksi syysrauhoitus kumotaan ja padon alapuolinen, erittäin hyvännäköinen alue avataan kalastukselle. Tällöin koskesta tulee entistä kiinnostavampi ja toivottavasti kunnostus tehdään hellin käsin eikä liian rankkaa muutosta tehdä, joka voisi tappaa pohjaelämän.

Vaihtelevia pooleja

Pooli I

Pooli I alkaa valtatie 13:n sillalta alaspäin. Virtaus poolissa on hidasta, mutta syviä monttuja varmasti löytyy. Rannat ovat metsäisiä, joten takaheitolle voi olla vaikeaa löytää tilaa. Näyttää hyvältä sumaripaikalta ja sopivana hetkenä varmasti harria voisi löytyä loppukesästä. Pooli loppuu alhaalla olevalle saunarakennukselle ja toisella rannalla asuintalon kulmille.

Pooli I sillalta alaspäin
Pooli I sillalta alaspäin

Pooli II a

Pooli alkaa I poolin alta ja jatkuu siltaan ja patoon. Alue on hidasta, leveää virtaa, jossa kasvaa vesikasvillisuutta. Näyttää lähinnä haukipaikalta, mutta ainakin säynäviä myös paikalta löytyy. Ennen patoa uoma jakautuu kahteen virtaan. Sivu-uomasta löytyy pientä koskea.

Hidasta virtaa
Hidasta virtaa

Kahlaamalla saunanpuoleiselta rannalta pitkälle ja heittämällä pinnassa uitettua supertinseliä saa pian luultavasti väsytellä mukavan kokoista säynävää. Kiva kalastettava ja vaihtelua taimenen ongintaan.

2a:n sivu-uoma
2a:n sivu-uoma

Pooli II b

IIb on alueen ehdottomasti mielenkiintoisin alue. Yläosasta pooli on hitaampaa kivien välissä olevaa virtaa, mutta alueella on selkeästi piilopaikkoja taimenelle. Etenkin hämärän hetkenä tuikkeja näkee paljon. Keskiosassa on hyviä pooleja, syviä monttuja, jotka ovat etenkin matalalla vedellä kovia paikkoja. Kovempaakin virtaa löytyy keskiosan jälkeen ja virran sivuista löytää nättejä taimenia. Alaosassa on hyvää virtaa, joka voi pimeällä antaa kauniita taimenia. Koko pooli on ehdottomasti se alue, johon kalastus kannattaa keskittää, etenkin hämärän hetkillä.


2b:n hyvä keskiosa
(Voit liikutella kuvaa hiirellä)

Alueen rannat ovat metsäiset, mutta koska koski on kivinen, pääsee kalastamaan kuitenkin helposti. Kahlatessa kannattaa pitää varansa, koska todella syviäkin monttuja koskesta löytyy.

II b:n yläosa
II b:n yläosa

Parhaiten kaloja tavoittaa juuri näistä montuista. Perhoina toimivat erilaiset larvat, jotka kannattaa painottaa sen verran, että saa uppoamaan pintavirtauksen alle. Pintureista toimii esim. klassinen Adams. Pinturikalastukseen löytyykin mukavia peilejä ja sopivan nopeaa virtaa.

IIb:n kovavirtaisempaa keskiosaa
IIb:n kovavirtaisempaa keskiosaa

Yöllä kannattaa perukkeen paksuutta lisätä ja kokeilla erilaisia streamereitä. Harmaa/ruskea simppujäljitelmä melko pinnassa uitettuna on ainakin ärsyttänyt kaloja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurin sallittu koukkukoko on 8XL.

IIb:n alaosa
IIb:n alaosa

Pooli III

Pooli on rauhallista virtaa. Alueella on haukia, mutta voi sieltä toki taimenenkin pintomasta löytää. Ei kovinkaan mielenkiintoinen kalastettava, mutta ehkä kunnostus auttaa asiaa.

Pooli IV

Poolissa on hyvännäköinen virran kuristuma, jonka niskalla ja alapuolella on selkeitä ottipaikkoja. Mukava kalastettava ja poolin rannalla sijaitsee Villa Taimen, jota voi vuokrata majoitusta varten.

IV:n niska
IV:n niska

Kahlaamalla poolissa pääsee hyvin koluamaan kaikki otolliset paikat, vaikkakin rannat ovat osin syvät ja hieman mutaiset.

IV:n pyörteitä
IV:n pyörteitä

Pooli V

Pooli V on alueen alin pooli ja se loppuu järveen. Pituutta poolilla ei ole paljoa, mutta ehdottomasti kalastamisen arvoinen, koska järvi on lähellä. Salakka-aikaan voi virrasta saada mukavan kokoisen taimenen, mutta vaarana täälläkin ovat hauet.

V:n yläosa
V:n yläosa

Virrassa on mukavia pyörteitä ja syvyyttä löytyy myös, joten isokin kala mahtuu alueelle. Heittämään pääsee mukavasti muutamalta kiveltä tai hieman kahlaamalla. Alue on pieni, joten pari kalastajaa on järkevä maksimi.

Joen lasku järveen
Joen lasku järveen

Päiväkirja

Tiedot & Sijainti

Lähistöllä

Keskustelut