Mikä on SWAP?

Mikä kumma on SWAP? SWAP tulee englannin kielestä ja tarkoittaa vaihtamista, vaihtokauppaa jne. Swap:sta puhutaan useissa eri harrastuspiireissä, sitä käytetään niin postimerkkien keräilyssä, pienoismallien rakentelussa kuin amerikkalaisten autojen harrastajien keskuudessakin - kukin todennäköisesti vähän erilaisilla menetelmillä ja säännöillä.

Swap antaa uusia näkemyksiä perhoista, kannustaa sitomaan, yhdistää sitojia ja ainahan on mukava myös vertailla taitoja. Swap:iin voi myös valita aihepiirejä, jotka säilyvät koko swapin ajan tai vaihtuvat kuukausittain.

Swapin eri muodot

"Perhoswappeja" olen muutamia erilaisia kuullut olevan, perusidea kuitenkin on se, että tietty määrä perhonsidonnan harrastajia lyöttäytyy yhteen ja perustaa swap:n, jolle sitten yhdessä säännöt ruoditaan.

Esimerkki voisi mennä näin: 6 henkilöä, kesto 6 kuukautta, jokainen osallistuja sitoo 1 perhon per kuukausi, perho lähetetään postitse jokaisen kuun päätteeksi sovitulle henkilölle (joka kuukausi eri henkilö). Näin jokainen swap:n osallistuja saa kuluvan puolivuotisen aikana 6 perhoa, kaikki eri sitojien.

Mikäli kapasiteettiä riittää, on olemassa "isompi" swap -muoto, tässä jokainen sitookin yhden perhon sijasta yhtä monta perhoa kuin swap:ssa on jäseniä, esimerkiksi edellisen esimerkin 6 kappaletta, perhot lähetetään valitulle henkilölle (yleensä sama henkilö koko swap:n ajan, ns. Swapmaster), joka kokoaa jokaiselle osallistujalle valikoiman sisältäen yhden perhon jokaiselta sitojalta. Valikoimat voidaan postittaa osallistujille kuukausittain tai swap:n päätteeksi - miten vain sovitaan. Toki tälläinen swap voi olla vain yhden kuukauden tai kierroksen mittainen ja muutenkaan mitään tarkkoja sääntöjä ei ole, kunhan vain jotkin säännöt sovitaan kutakin swapia varten.

Perhojen postitus

Perhojen postituksessa on tärkeää, että perhot on pakattu hyvin. Stremerit, larvat ja muut samantyyppiset perhot kulkevat melko hyvin pelkässä kirjekuoressa, mutta pintaperhot kannattaa pakata johonkin pieneen, kovaan rasiaan, jotta perhon siivet ja häkilät rytisty. Jos kyseessä on yllä mainitun kaltainen "isompi" swap, on tapana, että omat perhot lähetetään vähän kookkaammassa, hyvässä rasiassa, jonka Swapmaster lähettää takaisin sinulle takaisin, täytettynä tietenkin uusilla perhoilla. Hyviin tapoihin kuuluu liittää mukaan vastauspostimerkki, jotta organisoijana toimivan henkilön ei tarvitse kantaa vastuuta postimaksuista.

Swapmaster tiedottaa ennen swapin aloitusta Swapin toimintatavoista ja hän vastaa mielellään kaikkiin Swappiin liittyviin kysymyksiin, jos jokin asia on jäänyt epäselväksi. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Perhorasian SWAPit

Perhorasian swappeja varten on oma keskustelupalsta, jossa voi katsoa onko meneillään swappeja tai voi ilmoittaa kiinnostuksen uutta swappia varten.

Swappia varten avataan oma keskusteluketju, jossa osallistujat voivat vaihtaa kommentteja ja mielipiteitä swap:n kuluessa. Toivomus on että kaikki perhot kuvataan ja niistä kootaan kullekin swap:lle oma sivu/albumi Perhorasiaan, näin perhoista on iloa myös muille kuin swappiin osallistujille.

Kommentit

Kommenttiperhomies97 - 02.01.2011

Mitä tehdä jos ei ole materiaaleja?


KommenttiMik@z - 02.01.2011

Ei mitään?


Kommenttiadmin - 02.01.2011

Riippuu toki Swapista, mutta monesti omat perhot voi valita vapaasti ja voi valita sellaiset perhot joihin materiaaleja löytyy.


Kommenttiperhomies97 - 03.01.2011

Siis onhan minulla materiaaleja. Tarvitseeko olla niin hirveän hyvä, jos liittyy mukaan? Ja maksaako SWAP mitää itselleen?

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?