Floridan kajakkikalastusta

Teksti, kuvat: Olli Rita

Floridan terveiset kylmään pohjolaan. Ei ole tullut vähään aikaan kirjoiteltua, mutta säät on sallinut PC:n kimppuun käymisen taas kerran, se hajosi muutama kuukausi sitten eikä ole tullut tehtya sille mitään.

Perhokalastusta on tullut harjoitettua vähän ja pieniä kalojakin on silloin tälloin saatu, mm. Snookeja. Mutta asiaan, en tiedä onko Suomeen tullut vielä kajakkikalastus muotiin, täällä varsinkin perhokalastajat käyttävät niitä päästäkseen matalikoille ja pieniin jokiin, tässä kuva mun kajakista kalastusvarustuksella.


Varustukseen kuuluu GPS, Fish-finder, kolme vapatelinettä, push-pole näkyy sivussa kiinnitettynä ja sitä käytetään myos ankkurina matalassa vedessä. Keltainen ratti etu-osassa on virta-ankkuri, Plano vedenpitavät kotelot vieheille, pieni ankkuri ja muutama metri köyttä. Kajakkikalastuksen mukavimpia puolia on tunne siitä, kun kala iskee koukkuun ja alkaa vetämään venettä sinne ja tänne, kalan ei tarvitse olla edes kovin suuri, 20 tuumainen Snook pystyy vetämään sitä perässään aika hienosti, me kutsumme sitä täällä Floridan kelkkailuksi.

Seuraavassa maisemia paikoista, joissa käymme useimmin, ei minkäänlaisessa aikajärjestyksessä:


Tämä joki on nousuvesijoki keskellä saarta paikallisessa luonnon-suojelualueessa, sinne pääsee sisälle ainoastaan, kun nousuvesi vetää kajakin hietikoitten läpi. Kaloja on runsaasti, mutta niillä on myos paljon syötävää, joten työtä riittää, että ne ottavat minkäänlaiseen syöttiin.


Alla kuva snookista, joka on noin 24 tuumaa (n. 60 cm) eikä vielä ylitä alamittaa. Kuva on otettu aikaisemmalla reissulla samasta paikasta.


Tässä on kuvia meidän pääsaaliista, pieni Snook on saatu Clouser minnow:lla, minimikoko on 26 tuumaa (n. 65 cm) ja maksimikoko on 34 (n. 85 cm) tuumaa.


Kun kylmät ilmat tulevat Floridaan, niin meritaimen tulee tänne myös.


Kuvien otto kajakissa on aika suppeaa, koska suurimmaksi osaksi kuvaan tulee jalat ja käsi.

Viime aikoina olen käynyt merellä, yleensä noin 1.5 – 3 mailia (n.2-4 km) ulkona, tässa muutamia kuvia West Palm Beachin edustalta, saaliina Cobia vasemmalla 34.5 tuumaa (n. 88 cm) ja Spanish Mackerel 24.5 tuumaa (n. 62 cm) oikealla,


Joskus täällä on tyyntä myös merellä ja silloin saa tälläisiä kuvia. Jostain syystä delfiinit tulevat kajakkien luokse parvina, eilen tuli kuuden ryhmä. Tässä pari kuvaa niistä, pilasivat muuten hyvän kalapäivän karkottamalla muut kalat ja varastamalla syötit.


Tämä kaveri ui kanootin alta kaverinsa kanssa ja pelästytti minut aikalailla tönaisemällä kajakkia alapuolelta, heitin sille sardiinin ja se ui tyytyväisenä pois.


Paikalliset ankeriaat ovat varustettu hampailla ja ne onkin yleensä ei haluttua tavaraa (paitsi akvaarioihin) Tämän kaverin kanssa meni 15 minuuttia, että sain sen kolosta ulos, jos olisi ollut matalampaa olisin pistänyt siiman poikki heti kättelyssä, mutta ei huvittanut ollenkaan menettää 200 jalkaa power braid siimaa ja kuten kuvasta näkyy kala on veneessä mutta jalat on ulko-puolella, hampaat ja jalat samassa paikassa ei ole erikoisen hyvä idea, varsinkaan jos purema on myrkyllinen, nimimerkillä "pohkeessa on jo hampaan jäljet".


Siinähän sita juttua taas kerrakseen, huomenna olemme menossa pohjoiseen Red-Fish -jahtiin, sinne otamme mukaan ainoastaan perhovehkeet ja siita enemmän ensi kerralla.

Kommentit

Kommenttiörret - 16.05.2005

"Kun kylmät ilmat tulevat Floridaan, niin meritaimen tulee tänne myös."

Anteeksi, mutta kyseessä lienee sanaleikki/vitsi? Kuvan kalahan on rumpukaloihin kuuluva Cynoscion nebulosus "Spotted Seatrout", eli lienee paikallaan väärinkäsitysten välttämiseksi valistaa niitä, jotka eivät ole tietoisia asiasta: kyseessä ei siis todellakaan ole lohikala!

http://marinefisheries.org/FishID/drumspot.html

Floridan rannikolla ei vesi ole ikinä niin kylmää, että meikäläinen taimen uisi siellä (ennen seuraavaa jääkautta?)


Kommenttijuha19 - 12.06.2005

Joo muistan joskus reilu 10 vuotta sitten kävin itsekkin tuola paikallisella intracoastalilla onkimassa noita Seatroutteja. Paikka oli jokin verran pohjoiseen tosta west palmin alueelta joku ydinvoimala muistaakseni. Ihan kivoja kaloja ja maku on aika liki oikeeta taimenta liha vain vaaleeta. Kissakaloja tulikin vaikka muille jakaa eli kun heitti ongen veteen niin ei kauan vienyt kun oli kissakala kiinni( on muuten ruma otus) paikalliset ei uskaltanu kyseiseen otukseen edes koskea on kuulema myrkylliset noi partakarvat hehheh.


Kommenttivilles - 19.12.2010

Tässä on lisää infoa.

www.kajakkikalastus.fi/smf

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?