Särkikisat

Teksti, kuvat: Tatuu

Olin lauantaina kaverini Juuson kanssa kirjolohia kalastelemassa. Mitään ei tullut ja homma meni vähän höpöttelyksi. Sitten Juuso meni pieneen sivu-uomaan testaamaan vapaani ja huudahdin leikkimielisesti "Tyhjennä koko niska". Itse jäin rannalle katselemaan ja hetken päästä Juuso huuteli "Kato!". Tuplatärppi - kaksi särkeä. Kalastelimme vielä muutaman särjen ja lähdimme kotia kohti. Kotimatkalla saimme idean, "Huomenna särkikisat". Siitä se kaikki sitten lähti.

Sivu-uoma
Sivu-uoma

Sunnuntaina

Sunnuntaina painumme sitten koskelle. Ilma oli todella huono, kun tuuli ylitti paikoitellen 20m/s ja muutenkin oli hieman viileää. Saipahan ainakin kalastella rauhassa. Rantaan päästyämme kokosimme välineet ja laadimme kisan säännöt, jotka ovat melko yksinkertaiset:

  • Vain särjet ovat kilpailukaloja
  • Lukumäärä ratkaisee
  • Aikaa on "sopivasti"
  • Ahvenista tulee –1 kala ja muualta kuin suusta kiinniolevista –2 kalaa
  • Paikkaa pitää välillä vaihtaa

Kilpailu alkaa

Menimme samaan sivu-uomaan, mistä eilen oli tullut hyvin kalaa. Itse laitoin kaksi perhoa, Juuso vain yhden. Menin Juuson alapuolelle, josta oli helpompi heittää ja samalla vaikeutin Juuson heittämistä. Pieni kikkailu kuuluu aina kisaan ;) Aluksi oioimme siimoja viitisen minuuttia ennen kuin alkoi tapahtua. Tärppi – ei se olikin vain pohja, ajattelin. Uusi heitto samaan paikkaan ja särki. Ensimmäinen maistuu aina parhaalta ;) Tilanne 1-0. Taas vähän aikaa tyhjää, kunnes sain kaksi kalaa lähes perä perään. Juuso oli vielä nollilla.

Karkuutin muutaman kalan ja sovimme, että viiden kalan jälkeen vaihdamme paikkaa. Minulle tuli jo neljäs ja Juuso oli vielä nollilla. Juuso odotti jo minulle viidettä kalaa, että pääsisi paremmalle paikalle ja hyvät ajat koittaisivat. Mutta ei hetkeäkään kunnes hänelläkin oli siiman päässä jotain. Särkihän se, tilanne 4-1. Alkoi jännittämään, että käykö minulle samalla tavalla kuin Suomen jääkiekkojoukkoeelle – johtoa ei osata pitää. Ei hätää minulle viides kala, tilanne 5-1 ja paikanvaihto. Sen jälkeen molemmat tykittivät tyhjää (jos puita ei lasketa) ja Juuso ehdotti paikan vaihtoa. Suostuin ja menimme pienen kosken alapuolelle.

Alempana


Menimme kuvassa näkyvän kosken alapuolelle kalaan. Toisella heitolla aivan älyttömän kova tärppi ja 0,20mm tapsi kättelyssä poikki. Jäi vähän askarruttamaan, että mikä joen villi asukki perhoni vei. Tila osoittautui nopeasti liian ahtaaksi kahdelle ja Juuso meni kuvassa näkyvän saaren kärkeen heittelemään. Hetken aikaa kalasteltuamme Juusolla oli vapa kaarella ja virne naamalla. Särkihän se ja tilanne 5-2. ”Tilanne kiristyy, nyt pitäisi saada pari kalaa.” mietin itsekseni. Seuraavalla heitolla särki kiinni, mutta samantien irti. Ja taas seuraavalla heitolla karkuutin särjen, kyllä söi miestä ;). Juuso otti vielä yhden särjen, jonka jälkeen palasimme takaisin ylös. Tilanne oli 5-3.

Taas ylhäällä

Hiljaista piteli, ei mitään eloa koko joessa, paitsi lokit joilla näyttävästi oli jotain meitä vastaan. Hetken aikaa heittelimme, kunnes taas alkoi tapahtumaan. Ensin karkuutus ja sitten yksi ylös. Homma alkoi näyttämään selvältä, kun Juuso onki vain tyhjää. Aikamme vielä heittelimme, kunnes saimme perukkeet niin hienoihin sotkuihin, että oli aika lähteä kotia kohti.

Lopputilanne oli 6-3 ja sain palkinnoksi mainetta ja kunniaa. Palkinto tuli todella tarpeeseen, nimittäin meikäläiseltä oli päässyt kunnia juuri loppumaan ;).

Kahlailimme vielä yhden pienen kosken läpi, josta löysin jonkun Abun lusikan ja Juuso tyylikkään postipankki-lusikan. Molemmille hyvät palkinnot kovasta kisasta.

Reissu oli mukava ja kotimatkalla Juuso vielä heitti ”Huomenna uusi kisa Väksyllä”. Taitaa poika kaivata revanssia…Eipä se minua haittaa. Väksy on pari sataa metriä alempana oleva paikka, josta tulee myös hyvin särkiä.

Tässä vielä kuva perhoista:


Red Tagin kaikki varmaan tunnistavat. Muut:

Koukku: 8-14
Pyrstö: Hoyhenten siikasia, Dubbinkia yms.
Kierre: Ohut kuparilanka
Runko: Kania
Eturuumis: Tummaa kania
Kuula: Kulta 2.5mm-3.5mm

Kaikki kalat vapautettiin, eikä kumpikaan saanut kertaakaan perhoa niskaansa, josta voi olla ylpeä, kun tuuli oli todella kova. Puussa perhot kävivät kylläkin muutaman kerran.

Kommentit

KommenttiDustin - 21.05.2005

Hieno juttu, että välillä kilpaillaan muillakin kuin jalokaloilla! Ja kiitoksia hienosta artikkelista! Tällaset kisat ja niistä julkisesti kertominen muuttaa heti kuvaa perhokalastajista pelkkinä jalokalojen arvostajina!

Niin ja tietysti onnittelut Tatulle!;)

P.S. Nämä artikkelit on kyllä mukavaa vaihtelua perhorasiassa! Lisää näitä!!


KommenttiSalar - 21.05.2005

Jep....mutta tee vielä yksi asia:älä turhaan laske niitä särkiä takaisin,niitä on Kymijoessa jo riittävästi.


KommenttiNorther - 21.05.2005

Ei särkiä nyt viitsi mukaankaan ottaa...


KommenttiSalar - 21.05.2005

Tarvitseeko niitä mukaan ottaa?


KommenttiTatuu - 21.05.2005

Kiitokset!

Miksi niitä särkiä tappamaan? Itse ne löydä yhtään hyvää syytä. Nehän ovat kiva lisä muun kalastuksen ohella :) Voi ainakin kisata myöhemmin uudestaan.


KommenttiHäiskä - 21.05.2005

Onhan tuo varmaan mukavaa, paitsi jos särkien keskikoko on jotain säälittävän ja naurettavan väliltä. :D Kyllähän kesäisin ongellakin on hienoa kiskoa sellaisia lottanoita, joilla on jo painoakin.


KommenttiSori - 21.05.2005

Särjet syövät lohikalojen mätiä, joten niistä ei ainakaan ole mitään hyötyä siellä joessa, mutta ei välttämättä suurempaa haittaakaan. Itse olisin pistänyt nirrit pois särjiltä ja lokeille.


KommenttiJurppa - 21.05.2005

Itekkin tänään kävin mökillä (kutu)särkiä perhostamassa ja samalla testailin uutta perhosiimaa. Lopputulos 7 särkeä ylös ja tärppejä joista yksi oli oikein mojova;) Mikälie mörkö siellä kävi;) Eiköhän noita särkiä riitä kuitenkin vaikka saamat kalat ottaa mukaan kissalle/koiralle? No ite otin 6 kalaa pois ja yhden päästin takaisin koska perho oli helposti irroitettavissa.


Kommenttispede - 21.05.2005

Milläs perhoilla ja millä "taktiikalla" särkiä kalastelette?


KommenttiTatuu - 21.05.2005

Perhot näkyy artikkelissa, kun silmien kanssa katselee ;)

Uiteltiin vähän miten sattuu, ei ollut niin tarkkaa. Ehkä parhaimman tuloksen sai lyhyellä nopella nykimisellä. Pinturiinkin purevat mukavasti.


Kommenttiperza - 21.05.2005

kannattaa kokeilla jotain 6-8# larvoja--> sellasia ihan perus larvoja esim:
koukku: 6# larvakoukku tai sitten ihan tavallinen uppo koukku
runko: jäniksen naama(oliivi, keltainen tai ruskea...)
siinä se ei tarvii ees välttämättä kierrettä!
tulee ihan hyvin särkeä. ;)
:)


KommenttiTatuu - 22.05.2005

Vielä tuohon kalojen tappamiseen. Särjet ovat elelleet vuosisatoja lohikalojen kanssa samoissa vesissä eikö olet lohikalat kuolleet pois vaikka mätiä olisikin syöty. Ihminen ne lohikalakannat on tuhonneet. Eivät särjet varmaan tilannetta auta, mutta tuskin huonontavatkaan.

Itse olen juuri tuollaista "tapa ja heitä rannalle lokeille"-asennetta vastaan. Jos lokit eivät haekaan kaloja? Ensi kerralla on kiva tulla kalaan, kun on kunnon tuoksut joenrannassa. Yleensäkin turha kalojen tappaminen on mielestäni aivan turhaa. Jos tarvitsen kalaa otan mukaan, jos en niin kasvamaan. Sama juttu niin lohi- kuin särkikaloillakin.


KommenttiAlpo - 22.05.2005

Yleensähän ns ''roskakalojen'' poistaminen vesistöstä mahdollisimman paljon tekee alueelle vain mannaa. Itse en kyllä löydä yhtään syytä miksi niitä kannattaisi heittää takaisin :)


KommenttiTatuu - 22.05.2005

Niin no. Jokainen hiihtää tyylillään, kaippa kalastuksessakin se sallitaan?

Ei noissa joissa kuitenkaan niin paljon särkiä olisi, että ne veisivät jalokalojen ruoat niinkuin jossain järvissä/lammissa on. Mene ja tiedä - minä en.


KommenttiSori - 22.05.2005

Siis molemmat näkemykset hyviä. Tatuu on ihan oikeassa, että ei lohikalakannat parane sillä, että perhomiehet särkiä listii. Se on p*eru saharassa ainakin Kymijoessa - samaa mieltä. Toinen juttu pikku taimenpuroilla. Mutta totta on, että vaikutus näkyisi, jos kaikki särkikalat hävitettäisiin, mutta sitä ei perhovehkein tehdä. Mutta kukin kalastaa tyylillään, en näe kummassakaan pahaa. En toki kannata, että turhaan tapetaan mitään. Mutta lokit jos syövät... Aika sama asia on, kun jotkut perhomiehet listii haukia, jotta ne ei syö lohikalojen poikasia. Eipä eettisesti tämäkään kovin hyväksyttävää - vaikka toisaalta kannatankin.


Kommenttijuustok - 12.11.2005

joo. oli kyl tatulla ihan kunnon tuuria kun aina kisat voittaa mutta muuten ei saa kalaa! olisikohan ainesta kilpakalastajaksi? ja tuskin ne särjet ainakaan tossa uomassa mitään lohen mätiä syö:)


KommenttiTatuu - 12.11.2005

Tuuria ja tuuria. Jätkä on vain huono häviäjä :D


Kommenttipotsi - 16.11.2006

Särjistä -> Hyötykäyttö: Teet kalavedelle palveluksen ja samalla omalle mahallesi. Tee näin: Kun saat särkiä (kivan kokoisia) tapa ne mahdollisimman kivuttomasti ja perkaa mutta, jätä päät kaloille. Pistä suolaa ja pippuria kalaan. Ja sen sisälle tilli/ruoho sipuli sekoitusta. Ja sitten savustukseen. Pidä hieman tavallista kauemmin jotta se kypsyy kunnolla. Kun kala on kypsää ota täyte sen sisältä ja sekoita salattiin. Salattiin tarvitset: Jäävuori salaattia, tomaattia, ranskan leivän paloja ja kurkkua. Kostukeeksi appelsiini mehua. Lisää kalan täyte salaattiin ja sekoita salaatti. Vóela herkku ateria on valmis.


KommenttiMesikämmen - 19.11.2006 (Muokattu 19.11, 11:02)

Särjestä herkkua ruisleivälle. Itse olen ottanut isommista perhoilla saaduista särjistä selkäfileet talteen. Voidellut ruokaöljyllä ja kraavisuolannut, päälle aivan hitunen sitruunapippuria. Fileet ruisleivälle ja juomaksi Lapin Kultaa.

Vain todellinen asiantuntija erotaa onko leivällä särkeä vai siikaa. Kokeilkaapa.


Kommentti-LedSet- - 08.05.2007

olimme kahden kaverini kanssa kalassa ja meilla oli paripäivää sitten samameiniki kun ei tanu tullut niin sitten ruvettiin kisaileen SÄRKIKEIÄSARIN tittelistä:D joka nostolla tuli särki ja ne olivat vielä kaikki aika isoja..=) ja tuli siellä välissä kirrekin..:d itse en voittanut särkikeisarin titteliä..=( mutta ehkä ensikerralla..:D saatiin hyviä loukku kaloja eli nirri vaan pois..d: yhteensä punasilmiä tuli 59kpl. Todella hienoa vaihtelua. ja vähän niitä pitää karsia koska niitä on joka paikassa ihan liikaa..:D "kannattaa kokeilla nättiä puuhaa..:X


Kommenttiteemuu - 10.06.2007

Joo, ihmettelen miksi kukaan haluaa laskea särkiä takaisin. Jos tykkää syödä syököön, minun tapa; niska poikki ja metsään. Särkiä on muutenkin aivan tarpeeksi. Kaikilla on oma mielipide asiasta niin ihan lapsellista alkaa kinaamaan jostakin tällaisesta asiasta, tämä on minun.


Kommenttihauen koukkaaja - 05.11.2010 (Muokattu 5.11, 20:32)

Minä saan kesäisin ongintareissuillani lähes joka kerta toistakin kymmentä (tai enemmän!) särkeä. Kannattaa ne pitää! Jos löytyy lihamylly, niin pistäkkeepä 2-3kertaa sen läpi. Tulee muuten aika halavatun hyviä kalamurekepihvejä :D Ei tunnu ruodot ja maku mitä mahtavin ;) Samoten kannattaa tehdä hauellekkin (jos ei fileenä tee).

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?