Aloittelijan välineet

Perhokalastusta aloittelevan ei kannata heti ostaa kalleimpia eikä myöskään halvimpia välineitä. Huonot välineet vievät ilon harrastuksesta ja kalliita kannattaa ostaa vasta sitten, kun itse tietää millaisista välineistä pitää.

Vapa

Vavaksi kannattaa ostaa 5-6 luokan vapa, joka saa olla toiminnaltaan mieluiten rauhallinen. Rauhallinen toiminta antaa virheitä anteeksi jonkin verran ja sillä on mukava kalastaa vaikka siima ei ehkä aivan huippupituuksiin lennäkään. Harvoin ääripituuksia muutenkaan oikeassa kalastuksessa tarvitsee. Sopiva vavan pituus on 9 jalkaa (270 cm).

Hyvän hinta/laatu suhteen omaavia merkkejä on esim. Vision ja Loopin halvemmat mallit. Esim. Visionin 3Zone (160€) on hyvä hintatietoisen valinta. Hieman kalliimmista vavoista erittäin hyvä on Orviksen Clearwater (220€).

Lisää tietoa vavoista.

Kela

Kelaksi kelpaa vaatimattomampikin kela, koska kela on perhokalastuksessa pitkälti vain siimavarasto. Kuitenkin kelaan kannattaa kiinnittää sen verran huomiota, että siinä ei ole mitään pieniä koloja tms. joihin siima takertuu helposti.

Hyväksi havaittuja edullisia keloja on mm. BFR:n DragonFly (80€) tai Visionin Superlite II (50€).

Lisää tietoa keloista.

Siima

Siima on tärkeä osa perhokalastusvälineitä. Aloittelijalle sopii joko DT tai WF -siima, mieluiten ehkä WF -siima. Siiman luokan tulee olla sama kuin vavan eli suositeltava luokka on 5-6. Ensimmäiseksi siimaksi kannattaa ostaa kelluva siima, joka on yleiskäyttöisin normaalissa kalastuksessa.

Siimat ovat nykyään kalliita, mutta tarjouksista voi tehdä hyviä löytöjä toisinaan. Hyvää siimaa on vaikea suositella, koska sen pitää toimia yhteen vavan kanssa. Kuitenkin hyviä merkkejä on mm. 3M, Rio ja edullisia (mutta toimivia) siimoja löytyy Visionilta.

Lisää tietoa siimoista

Sivua muokattu viimeksi 16.11.2003 17.27.
Muokkaaja MNi

Katso myös

Välineet perhovapa perhosiima Hakemisto perhokela

Kommentit

KommenttiAhven - 22.01.2004

Millanen olisi alottelian "halpa" perho setti. :)


Kommenttikrisse - 22.01.2004

Itse jos lähtisin tänä päivänä kasaamaan sopivaa aloituspakettia, ostaisin käytetyt välineet. Välineitä nimittäin myydään pilvin pimein ja nimenomaan laadukkaita välineitä. Hinnat ovat aina huomattavasti alhaisempia kuin uutena ostettuna.
Palstoja seuraamalla usein bongaa hyvän vavan, kelan tai koko setin.

Millainen se sitten voisi olla. Mielestäni sopivin pituus vavalle on 9 jalkaa. Luokka joko 5 tai 6. Siimaksi valitsisin aluksi vavan luokkaa yhden pykälän verran painavemman DT:n (double taper). DT siimalla oppii rullausheiton ja siimankäsittelytaidon mielestäni helpommin kuin WF (weight forward)siimalla. Kelan pääasiallinen tarkoitus on toimia siimavarastona mutta ei siinäkään kannata laadusta liikaa tinkiä. Hyvä peruskela joka on "pomminvarma" löytyy esimerkiksi Orviksen Battenkill sarjasta.

Ei toki kannata sivuuttaa kalastusvälineliikkeiden tarjoamaa asiantuntemusta. Monesti aloittelija saa hyvän toimivan ensipaketin varsin huokealla hinnalla.
Se että riittääkö siitä iloa pitkäksi aikaa riippuu kalastajasta ja hänen vaatimuksistaan välineitä kohtaan :)


Kommenttikalapaavo - 04.05.2004

itse ostin #7-8 luokan pelit
hyvin on toiminu hauelle ja taimenelle, mutta olen katsellut #5 luokan vapaa ja kelaa mitä suosittelisitte?


KommenttiMika- - 05.05.2004

Kokeile vaikka Scottin uusia sarjoja A2 ja V2. Tuntuvat pikaisella testauksella hintaisekseen sopivia. Hinnat näkee vaikka http://www.perhokulma.fi oosoitteesta.

Visionin vavatkin on ihan hyviä.


Kommenttifishushtaja - 05.05.2004

Aloittelijalle Scott...Hmmm...no hyvillä on hyvä aloittaa, mutta kellä aloittajalla on rahaa (tai jos on niin kuka viitsii laittaa) tollaseen vapaan ja siihen päälle vielä kela ja siimat...


Kommentti>0zzy> - 06.05.2004

Tulee ekat perhovälineet aika hiton kalliiksi ;) Joku looppi vois olla ihan kohtalainen, ja hintakaan ei ole aivan scotin luokkaa. Kyllähän niistä huippuvavoista saa sitte ihan riittävästi maksaa. Loopin yellow line on muute ihan hyvän tuntune purovapa, taisi olla luokassa 2-3


KommenttiPerhoukko - 14.05.2004

no, oon 12v. ja isä ja äiti on luvannu rahottaa harrastukset joten saan 180€ maksavan perhokalastus-setin + ittelläni on jo muutama perho (tykkään sitoo niit ite). Kalaaaaaaaaaaaaan...!


Kommenttiperhomies90 - 31.07.2004

Kuulin että loopilla on semmonen 70 euron paketti mihin sisältyy siimat kela ja vapa.onko han toi totta että se meksaa 70 euroa????ite mietin että siinä ois hyvä vara vapa...minulla on tompsonin 5-6 luokan vapa


Kommentti>0zzy> - 31.07.2004

Loopilla on ainakin adventure-setti, mutta sillä on hintaa muistaakseni jotain 160€? En kyllä ole kuullut mistään 70€ setistä...


Kommenttiharri hauki - 21.06.2005

onko se loopin adventure setti hyvä


Kommenttis.k - 23.07.2006

Onko ideaa itse harjoitella heittoja? Perhokalastus välineillä jos ei ole aiempaa kokemusta eikä kukaan ole opettamassa. Tiedän kyllä niitä heittoja ja sillei mutta niitten toteuttaminen on sitten juttu erikseen.


KommenttiM_a_k_e - 27.06.2009

mulla adventure setti ja jos haluu rahoilleen vastinetta nii kannattaa ostaa heti vähän parempi.. onhan se ihan kalastettava setti mutta esim koman kela ja joku kohtuu vapa hyvillä siimoilla olis paljon parempi.. esim noin 250-300e nii saa jo hyvän ensi setin kyl kannattaa se satanen enemmän sijoittaa. tai sitte käytettynä..

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?