Haavinvapautin

Haavinvapauttimella haavi kiinnitetään perholiivin tai kalastustakin selässä olevaan D -renkaaseen. Vapautin pitää haavin paikoillaan, mutta samalla sen saa helposti irti, kun haavia tarvitsee.

Vapauttimia on monenlaisia. Yksinkertaisimmat (mutta aivan toimivat) perustuvat tarranauhakiinnitykseen, josta haavin voi nykäistä irti tarvittaessa. Tälläisen vapauttimen voi kohtuuhelposti askarrella itse esim. avainnauhasta.

Myös magneetilla toimivia vapauttimia on, joiden hyvänä puolena on se, että niihin haavin saa takaisin helposti. Huonona puolena on hinta...

Myös muutamia kiilamaiseen rakenteeseen perustuvia vapauttimia on markkinoilla ja ne toimivat hyvin. Oheisessa kuvassa on esitetty yksi toimiva haavinvapautin.

Haavinvapautin
Haavinvapautin

Yllä oleva vapautin toimii seuraavasti. Haavi lähtee nykäisemällä irti, koska hylsyn sisällä metallinen kiila joustaa sen verran. Kiinni haavin saa painamalla kiilan sisään hylsyyn. Tässä tarvitaan yleensä tosin kahta kättä, joka on tämän mallin huono puoli.

Sivua muokattu viimeksi 09.01.2004 10.44.
Muokkaajat MNi, admin

Katso myös

Hakemisto Haavi D-rengas

Kommentit

KommenttiJuunis - 28.06.2004

Toimivan haavinvapauttimen saa myös laskettelusauvan käsilenkin kiinnikkeestä. Kiinnike on yleensä muovinen "hahlo", jossa käsilenkin toinen pää on kiinni muovisella kiilamaisella osalla. Laitan kuvan myöhemmin.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?