Haavi

Haavin käyttö nopeuttaa kalojen väsytysvaihetta etenkin, jos kala tarttuu esim. kovassa koskessa, jossa se muuten on vaikea ottaa ylös. Haavin käyttöä kannattaa kuitenkin välttää, jos kalan aikoo laskea takaisin, koska haavin havas saattaa vahingoittaa kalan limakerrosta. Nykyään onneksi monet haavit ovat tiheäsilmäisellä C&R -havaksella varustettuja, joka vahingoittaa kalaa vähemmän.

Hyvä haavi on jälleen kerran makuasia, mutta ainakin haavin tulisi olla sellainen, että se kulkee helposti mukana. Haavi tulee saada kiinni perholiivin tai -takin taakse roikkumaan tai selkätaskun sisällä. Haavin voi kiinnittää useimmissa perholiiveissä selässä olevaan D-renkaaseen haavinvapauttimella.

Samalla olisi mukava jos haavi olisi riittävän suuri, jotta siihen mahtuu vauraampikin kala. Lisäksi haavin varren olisi oltava riittävän pitkä, jotta kalan saa kaapattua haaviin kätevästi. Ristiriitaisia vaatimuksia, joten haavin hankinnassa joutuu tekemään kompromisseja ominaisuuksien suhteen.

Haavi kannattaa myös sitoa esimerkiksi kahluuhousuihin kiinni, jotta se ei karkaa virran mukana, kun se on irrallaan haavinvapauttimesta. Sitomiseen sopii hyvin esimerkiksi perhosiiman pätkä (ei liian pitkä, jotta haaviin ylettyy, kun se roikkuu virrassa!). Perhosiima on siksi hyvä, että siihen ei perhot tartu toisin kuin naruihin.

Tässä vaiheessa kutuasuinen naarastaimen on vielä
Tässä vaiheessa kutuasuinen naarastaimen on vielä "vapautuskelpoinen" eli on otettu mahd. pian haaviin otin jälkeen ja koukku irrotettu pihdeillä leuasta. Kala ei vuoda verta ja haavin havas ei ole pahimmasta päästä turmellakseen kalan pintalimakerrosta.

Sivua muokattu viimeksi 13.01.2004 10.04.
Muokkaajat admin, Päde-Veikko

Katso myös

Välineet Hakemisto Haavinvapautin C&R D-rengas

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?