Koukut

Markkinoilla olevien koukkujen kirjo on suunnaton. Aloittaessa harrastusta tulee eteen varmasti koukunvalintaan liittyviä ongelmia. Eräs vastaan tulevista ongelmista ovat koukkujen merkinnät, sillä koukkuja merkitään monin eri tavoin ja lyhennyksin.

Perhon tyypin mukaan luokittelu on yleisin tapa luokitella koukut. Koukun koko ilmaistaan numeroin. Yleisesti käytetään Reddichin järjestelmää, jossa perusluku on nolla. Koukun koko kasvaa numerosta 1/0 lähtien aina koukkuun 6/0 asti. Koukun koko pienenee kun mennään nollasta suurempiin lukemiin. Esim. jo koukku 20 on hyvin pieni. Koukut jaetaan perhotyypin mukaan seuraavasti: pintaperho-, uppoperho-, nymfi-, pupa-, streamer- ja lohikoukkuihin.

Pintaperhokoukut

Pintaperhokoukut ovat mahdollisimman kevyitä ja ohutlankaisia, mutta silti riittävän lujia. Ne voivat olla joko ylä-, ala- tai suorasilmukallisia. Tavallisimmat koukkukoot ovat 6-20.

Uppoperhokoukut

Uppoperhokoukut ovat paksulankaisia, alasilmukallisia ja painavia. Ne voivat olla joko yksi-, kaksi- tai kolmihaaraisia. Tavallisesti uppoperhokoukut ovat kokoluokkaa 2-14. Nymfi- ja pupakoukut ovat rakenteeltaan samankaltaisia.

Nymfi- ja pupakoukut

Pupakoukut kaartuvat "normaaleja" uppoperhotkoukkuja jyrkemmin, ja muistuttavat enemmän kotiloa. Nymfikoukut ovat taas pidempiä kuin pupakoukut ja ne kaartuvat lievemmin. Kummatkin koukut ovat paksulankaisia ja tavallisimmat koot ovat 6-14.

Larvakoukut

Larvakoukut ovat pupakoukkuja jyrkemmin kaartuvia, usein paksulankaisia toukkajäljitelmiin tehtyjä koukkuja. Tavalliset koot ovat 8-16.

Streamerkoukut

Streamerkoukut ovat yleensä paksulankaisia ja alasilmukallisia. Rakenteeltaan ne ovat tukevia, raskaita ja pitkävartisia. Käytetyimmät streamerkoukut ovat kokoa 2-10.

Lohikoukut

Lohikoukut voidaan jakaa kolmeen tyyppiin langan vahvuuden mukaan: tavallisiin, matalanveden ja pintaperhokoukkuihin. Lohiperhokoukut ovat tavallisesti yläsilmukallisia ja väriltään mustia. Lohiperhokoukkuja löytyy yksi-, kaksi- ja kolmihaarasina.

Sivua muokattu viimeksi 04.12.2010 17.41.
Muokkaajat admin, Harri-Jesse, pikkujuso, A-O

Katso myös

Perhonsidonta Sidontavälineet Hakemisto

Kommentit

KommenttimMike - 28.09.2007

mihis ne larvakoukut jäi:D?


KommenttiJuustoLa - 16.06.2010

Tuollahan ne larvakoukut on muitten joukossa :D

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?