Perhonsidonta

Perhonsidonta on olennainen osa perhokalastusta, onhan se hienompaa saada kala omatekoisella perholla kuin kaupan valmisperholla. Mutta miten aloittaa perhonsidonta? Monet varmasti luulevat, että perhonsidonta on vain erilaisten karvojen ja höyhenien kanssa näpertelyä; onhan se toki sitäkin, mutta se on myös paljon muuta.

Erilaisten perhojen sitominen ei ole enää niin salamyhkäistä ja vaikeaa kuin yleisesti luullaan. Täältä löytyvien juttujen tarkoitus on selventää, innostaa ja esitellä perustietoa perhonsidonnassa alkuun päässeille ja asiasta kiinnostuneille.

Erilaisia sulkia, höyheniä ja työkaluja on myynnissä valtavasti. Kuitenkin alkuun pääsee jo pienemmälläkin panostuksella ja näille sivuille on kerätty yleisimpiä ja käytetyimpiä materiaaleja helpottamaan harrastuksen alkutaivalta.

Alla on aiheita jotka kannattaa aluksi lukea. Niistä on linkkejä myös eteenpäin toisiin aiheisiin, eikä kannata häkeltyä vaikka tietoa tuntuu olevan liikaa. Kaikkea ei kannata edes yrittää heti oppia.

Sidontavälineet

Sidontatekniikat

Sidontamateriaalit

Koukut

Sivua muokattu viimeksi 26.03.2010 00.15.
Muokkaajat ripe73, admin, nimetön, A-O, MNi

Katso myös

Perhot Perhokalastajan tietopankki Sidontatekniikat Hakemisto Ohje Sidontavälineet

Kommentit

Kommenttifishushtaja - 21.05.2004

Kiitoksia A-O:lle hienon artikkelin teosta.
Vielä pieni parannusehdotus noihin sidontatyökalu-juttuihin, kuvat tekisivät poikaa. Kuten tuossa saksi-jutussa jo olikin kuva. Kuvat selventävat paljon artikkeleita.


KommenttiMorgan - 13.07.2005

Antakee apua. "mehupilli"katka ui selällään. Miten saan sen uimaan oikein(tehty erä lehden ohjeen mukaan)


Kommenttitunari - 13.07.2005

Hömm hömm.. Kokeilemisen arvoinen "kikka" voisi olla että laitat hieman lyijylankaa perhon vatsapuolelle, ei kiertämällä vaan koukun varren suuntaisesti.


KommenttiMorgan - 17.07.2005

Jaaha. Ei vaan tunnu auttavan. Sidoin .30 lyijylangan koukun alle mutta silti ui selkää. Näköjään jalat kääntävät uinnin. Lisää "kikkoja"?


Kommenttisanttu92 - 07.08.2007

Hong kongis myytiin eumer merkkisii perhonsidonta välineit penkki maksoi joku 65€ ja muutki tarvikkeet oli aika halvat onko ihan romut, onks kellään ollu sellasii??


Kommenttitubefly - 08.08.2007

Eumerin tuotteet ovat laadukkaita ja edullisia. Itse olen käyttänyt tuota penkkiä 2 vuotta ja se on pelannut kuin ajatus, eli pisteet kotiin. Se penkki on hyvä vaihtoehto jos haluaa sitoa nopeasti ja siten että koukku todella pysyy kiinni penkissä.Myös muut tuotteet ovat toimineet moitteetta.


Kommenttijjurban - 17.06.2009

Terve!Tässä ois samantapanen ongelma että perho ui selälleen, mutta kyseessä 12 koon kuulapää (kuula 4mm)perho johon kierretty lyijyä jonkinverran koukun etuosaan!Oisko vinkkejä miten parantaa uintia vai päteekö sama neuvo mitä "tunari" kirjoitti!


Kommenttikoskisjukka - 13.03.2012

jjurban@ tunarin konsti on hyvä. Kokeile lenkkisolmua kiinteän solmun sijaan. siten ei ainakaan siima pakota perhoa uimaan väärin. Sinun perhon rakenteessa on kai jotain häikkää, koska ei minun kuulapäät ui omituisesti.

Sitten hieman kritiikkiä Eumerin penkkiin jossa on ns. pikalukitus leuoissa. Siis iso vipu josta leuat aukeavat, sulkeutuminen tapantuu nähtävästi sisään rakennetulla jousella tms.

Penkki oli hyvä 500 perhoon asti, sitten leuat eivät enää auenneet lohikoukulle sopivaksi. Tuhannen perhon paikkeilla leuat eivät auenneet normi paksuiseen 10 koon koukkuun. Jotain kuluu leukojen sisältä, mitä ei voi nähdä saati sitten vaihtaa. Kuulin sitten eräältä kaverilta, että hän oli huomannut aivan saman! Hyvä ja suht. halpa penkki, jos sitoo vain vähän.

Viisi penkkiä olen kuluttanut loppuun ja aina vaan vaihtanut kalliimpaan. Nykyinen penkki, minkä merkkiä en nyt millään muista, Italialainen on hieman alle 300€. Suunnittelin seuraavaksi Marc Petitjeanin penkkiä, jonka hinta valitettavasti tuplaantuu nykyiseen verrattuna. Mutta laatuu kannattaa satsata, varsinkin jos sitoo paljon!

Itse sidon n. 500 perhoa per vuosi. Muutamina vuosina olen sitaissut tuhatkin perhoa. Olen sitonut 21 vuotta joten aikamoinen kasa niistä perhoista tulisi :) Minkälaisia määriä te muut sidotte?


KommenttiHobelf - 13.03.2012

Santtu92 Bogdan Gawlikilta puolasta saat kaiken koukkuja, siimoja &kahluuvarusteita lukuunottamatta halvemmalla kuin Suomesta (saatikka varmaan koko Euroopasta tai jenkkilästä). Halvimmat koukut taasen löytyy SP-elektroniikalta Oulusta. Molemmat myyvät postitse &yli 100 € tilauksien toimitus on ilmaista Bogdanilta. Ostin Bogdanilta yhden halvimmista penkeistä, eikä isompia murheita ole ollut, vaikka olen sitonut perhoja 2#:n haileista 22#:n muikkumäkäröihin (SAATANAN 22#:t, mutta muikut on herkkua..). Tuskin penkki tuhatta kestää nikotellenkaan, mutta ei se paljon maksanutkaan!

Koskisjukka 200 lähestyy, jos ei ole rikki. Aloitin muistaakseni marras- tai joulukuun alussa.. Vasenkätisiä toisen kalan perhoja on tietenkin tullut suht paljon, mutta kelvollisiakin on jo alkanut syntymään. Toisaalta laadun on alusta asti pitänyt kelvollisena erittäin rauhallinen sidonta tahti, runsas lukeminen, taiteelliset harrastukset ennestään &suht korkea sorminäppäryys(~5 perhoa sessio, eikä viikossa neljää sessiota enempää keskimäärin).

@jjurban
Haitanneeko tuo mitään? Uihan Clouser Minnowkin selällään. Eipähän jää pohjaan kiinni niin helposti.


Kommenttieemail - 13.03.2012

Mulla on eumerin penkki (luulisin) ja se on "valskannut" jo ensimmäisestä perhosta lähtien. Perhoja on sidottu yli 300, ja kohta on uuden penkin aika. Vai tietäisikö joku keinoa vian korjaamiseen?

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?