Taimenkantojen elpyminen edellyttää kalastusrajoituksia

admin, lisätty 13.06.2002 16.04 #
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) on julkaissut tutkimusraportin Pohjanlahden meritaimenen tilasta. Tutkimuksen mukaan taimenen luonnonkannat eivät elvy, jos nuorten taimenten kalastusta ei saada rajoitettua.

Pohjanlahden meritaimenen luonnonvaraisista kannoista valtaosa on hävinnyt ja jäljellä olevat kannat ovat erittäin uhanalaisia. Suurin osa taimenista pyydystetään jo mereltä, jolloin ne eivät pääse kutemaan edes ensimmäistä kertaa.

Istutuksien tulokset ovat olleet huonoja, koska suuri osa istukkaista pyydystetään jo nuorina. Suurin osa vaellustaimenista saadaan saaliiksi joko heti istutusvuotena tai sitä seuraavana vuotena. Eniten pieniä taimenia jää tiheisiin siikaverkkoihin.

Tilanteen korjaamiseksi tutkijat ehdottavat kalastuksen säätelyä ja arvioineet niiden vaikutusta siika- ja taimenkantoihin. Nykyiset rajoitukset eivät riitä vaellustaimenen suojelemiseksi. Vahvalla verkkokalastuksen rajoittamisella voidaan elvyttää taimenkantoja, kuten on huomattu edellisinä vuosina mm. Torniojoella. Myös perhokalastajien on hyvä tuntea vastuunsa.


Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?