Hallitus aikaisti lohenkalastuksen alkamista

admin, lisätty 20.05.2004 13.28 #
Valtioneuvosto vahvisti eilen 19.5. yksimielisesti uuden asetuksen lisäpäivistä valikoivaan lohenpyyntiin. Vuonna 2005 lisäpäiviä tulee 7, seuraavana vuonna 10, ja vuonna 2007 niitä kertyy 14. Asetus tulee voimaan 26. toukokuuta 2004, ja sitä sovelletaan kesäkuun loppuun 2007.

Asetuksen mukaan määrämittaa suuremmat lohet on päästettävä takaisin veteen. Näin turvataan hallituksen mukaan lohien kutuvaellus pohjoisen jokiin.

Luonnonsuojelujärjestöjen mukaan taas uusi asetus tehostaisi kotijokiinsa palaaviin luonnonlohiin kohdistuvaa pyyntiä huomattavasti.

Ministeriön kalastusneuvos Markku Aro arveli huhtikuussa, että valikoiva kalastus voidaan aloittaa, vaikka lohikanta heikkenisikin. Aron mukaan lohta uhkaa eniten vahvistunut hyljekanta, ei kalastus.

Kohtalaisen mielenkiintoista kommenttia kalastusneuvokselta. Vaikka joitakin positiivisia merkkejä lohikantojen parantumisesta ollaankin saatu, niin edelleen luonnonlohi on uhanalainen kala.

Jos lohikantojen pahin uhka olisikin hylkeet (jota sopii epäillä), niin ei laajemman kalastuksen salliminen missään nimessä asiaa auta eikä ole perusteltua. Kalojen tulee päästä mahdollisimman vapaasti nousemaan jokiin ja myös saada kutea joissa rauhassa. Avomerikalastusrajoituksien lisäksi myös kalastusta joissa tulisi rajoittaa ja järkeistää. Myös perhokalastajien osalta, mutta senhän jokainen perhokalastaja tekee vapaaehtoisesti. Tekeehän?

Lisää aiheesta Ylen ja Maa- ja metsätalousministeriön sivuilla.


Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?