Harjus vaihtaa olinpaikkaa vuodenajan mukaan

admin, lisätty 07.06.2004 18.21 #
Harjuksen elinalueet vaihtuvat vuodenajan mukaan. Tämä käy ilmi Mari Nykäsen väitöstutkimuksesta, jossa hän selvitti suomalaisen harjuksen liikkeitä ja elinympäristön- eli habitaatinvalintaa eri vuodenaikoina, kutupesien ominaisuuksia sekä vastakuoriutuneiden poikasten olinpaikkojen ominaisuuksia.

Kemijoella ja Kuusinkijoella suoritettiin kolme tutkimusta, joissa merkittiin yhteensä 64 aikuista harjusta radiolähettimillä. Kaloja tarkkailtiin päivittäin ja niiden olinpaikoista määritettiin veden syvyys, pohjan laatu ja virrannopeus.

Harjukset pysyivät pääosin paikoillaan sekä kesällä että kylmänä vuodenaikana. Kalat kuitenkin liikkuivat jopa useita kilometrejä vaihtaessaan paikkaa kutu-, syönnös- ja talvehtimisalueiden välillä. Pian jäiden lähdön jälkeen kutuaikana ja kesällä harjukset olivat nopeavirtaisissa niva- ja koskipaikoissa, joissa pohja oli pääasiassa kivikkoa. Syys-lokakuulta huhtikuun lopulle kalat pysyttelivät hidasvirtaisilla ja syvillä jokiosuuksilla, joissa pohjamateriaali oli koskiosuuksia hienojakoisempaa, Nykänen kuvailee.

Lue lisää Jyväskylän yliopiston sivuilta.


Kommentit

Kommenttijulle - 09.06.2004

Tuli tosta mieleen kun oltiin serkkujen kanssa oulaisten sukkakoskella juhannuksen aikaan nii harria oli koko koskessa hyvin. Käytiin syksyllä uudestaan eikä tullu kalan kalaa koko koski oli tyhjentyny näytti ainaki siltä. Kalat oli sit varmaa lähteny suvantoihin.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?