Siikajoelle uusi voimalaitos

admin, lisätty 14.09.2004 12.03 #
Jälleen kerran Suomen viranomaiset ovat tehneet järjettömän päätöksen ja antaneet Kestilän Voima Oy:lle luvan rakentaa pienen vesivoimalan Siikajoen Kirkkokoskelle.

Voimalan lasketaan tuottavan sähköä 20 talouden tarpeisiin. Kyseessä on siis naurettavan pieni voimalaitos, joka ei voi olla taloudellisesti kannattava.

Laskennallisesti voimala tuottaa 400 000 kWh vuodessa, jonka rahallinen arvo on pikaisen kartoituksen mukaan noin 20 000 euroa. Voimalan rakentaminen maksaa 200 000 euroa, jonka lisäksi kuluja tulee tietenkin vuosittain. Voimalan hinta saadaan kuolletettua arviolta aikaisintaan 20 vuoden kuluttua. Voimalan rakentamisessa ei siis ole juurikaan järkeä edes taloudellisesti.

Rakennushankkeen takana oleva Raimo Jaatinen sanoo Kalevalassa seuraavaa: "Suomessa on paljon pieniä jokia, joihin voitaisiin helposti rakentaa vesivoimaloita. Energiantuotannon hajauttaminen pieniin yksiköihin on kannatettavaa siksikin, että isot laitokset ja pitkät siirtolinjat ovat hyvin haavoittuvia".

Luonnon ja kalakantojen kannalta tälläinen ajattelutapa on täysin väärä. Suomessa on pilattu jo lähes kaikki isot virtavesistöt, joten samaa virhettä ei tule pienten vesistöjen kanssa tehdä.

"Jos vain lupia rakentamiseen irtoaisi nykyistä helpommin, voimaloita nousisi kyllä paljon enemmän. Yhden talouden tarpeisiin riittää yllättävän pieni laitos", Raimo Jaatinen huomauttaa Kalevalassa.

Toivottavasti lupia ei irtoa nykyistä helpommin. Energia kannattaa tuottaa keskitetysti isoissa voimalaitoksissa, jolloin haitat luonnolle ovat mahdollisimman pieniä ja helpommin hallittavia.

Lue juttu Kalevasta.


Kommentit

KommenttiJiihaa - 14.09.2004 (Muokattu 14.9, 12:34)

Idiootteja, ei järki paljoa päätä pakota


KommenttiPerhoukko - 14.09.2004

Eipä juuri niin, tätä mukaanhan se luonto tuhoutuu! Eikö ne luontoaktivistit ja muut voisi tehdä asialle jotain?!


KommenttiSami89 - 14.09.2004

Joo, ei se herne siellä pään sisällä kovin lujaa noilla pyöri. :(


Kommenttijokken - 14.09.2004

Taimenen elinolojen parantamisesta on puhuttu jo pitkään, mutta ei ne vieläkään tajua tätä hommaa..


KommenttiPäde-Veikko - 14.09.2004

Voimalan tuotto on samansuuntaista volyymiltaan kuin on Oulun Merikosken kalateiden vaatiman juoksutuksen vuoksi menetettävä sähkön pörssiarvo.
Kalateistä ei mainita sanallakaan. Se kai tässä eniten ihmetyttää. Eletään sentään hyvinvointiaikaa.
Ehkäpä niihin ei yksityisellä ole varaa? Mutta tapaus osoittaa siis sen, että edelleenkään kalateitä ei Voimaloilta vaadita, vaikka kulkuyhteys suljetaan.


Kommenttimianka - 14.09.2004

Ensimmäinen ajatus; "VOI -PIIP-, MITÄ AJATTELEMATONTA PELLEILYÄ TAAS!!!"

Toinen ajatus: "ONKO KUKAAN -PIIP- IDIOOTTI OIKEESTI AJATELLU MITÄÄN TOSSA?!!"

Kolmas ajatus melkein valmiina energiainssinä: "Kukahan valopää luulee tollasen voimalan kannattavan millään muotoa? Pitäs olla kymmenien megawattien luokkaa, että kannattaa nykypäivänä edes harkita."

Pienet hajautetut laitokset ei todellakaan ole edullisia ja hyviä ratkaisuja. Isot on paljon edullisempia, vaikka niiden rakennuskustannukset tietenkin on isommat, mutta niissä tuo investointi kuolettuu hyvinkin pian. En usko, että tuollainen pikkulaitos saisi koko elinaikanaan kulujaan kuoletettua. Jos tällä sähkön hinnanalennuksiin pyritään niin nauran paskaisesti partaani, kunnes muistan mitä nämä idiootit on älyttömyydessään luonnolle tekemässä ja alan itkeä...


Kommenttimianka - 14.09.2004

"Se vain on selvää, että rakentamiseen kuluneita 200 000 euroa saadaan tienata takaisin pitkään", Jaatisen veljekset naurelevat.

Saatanan multasonnat. Onko sellasta tosiaankaan järkeä sitten rakentaa? Millään muotoa.


KommenttiEki-61 - 15.09.2004

Järetöntä toimintaa nykypäivänä en voi muuta sanoa kun "mykistyy" asian edessä..?
Onko Suomen kaunis luonto "uhrattava" mammonan käheälle äänelle, joka huutaa: "kuluta, kuluta"?
Suomessa ei oikeasti ole yhtään jokea uhrattavaksi, päinvastoin entisiäkin pitäisi purkaa mitä pikimmin...


Kommenttidiplomaatti - 15.09.2004

Kirjoittakaa pressalle kirje. Vedotkaa argumentteihinne. Sitten paatte adressin kiertämään niin eiköhän sinne yhdet kalaväylät saada.


Kommenttinimetön - 16.09.2004

On se niin väärin...
Tosin en tiedä onko kyseistä jokea vielä kahlittu, mut olisi ehkä kannattavampaa rakentaa voimalaitoksia niihin jokiin ,jotka ovat jo muutenkin täynnä laitoksia. Ja jättää ne harvat luonnonmukaiset joet RAUHAAN!!!


KommenttiJussi - 18.09.2004

Paikallahan on ollut jo 1900-luvun alussa voimala, josta meillekin on tullut sähkö 50-luvun alkuun asti, joten mistään uudesta rakennuspaikasta ei ole kysymys. Kalevassakin mainittiin, että vesilupa oli olemassa, mutta se täytyi uusia.

Kalaportaattomuutta mitenkään väheksymättä, omasta mielestäni huomattavasti suurempi haitta Siikajoen hyvinvoinnille on tulvasuojelun verukkeella 60 - 70-luvulla rakennettu Uljuan tekojärvi.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?