Virhon mäti silmäpisteasteessa

admin, lisätty 09.01.2005 15.01 #
Virhon viime syksynä lypsemä lohien ja taimenten mäti on saavuttanut ns. silmäpisteasteen. Mätimunista erottuu sikiön selkäranka ja silmien alut.

Nyt mätiä voidaan liikutella ja puhdistaa kuolleet munat pois haudonta-aseteilta. Mätiä puhdistetaan talvella viikoittain, jotta mahdolliset kuolevat munat eivät pilaantuessaan tuhoaisi koko mätierää.

Joulun ja uudenvuoden välillä puhdistettiin ensimmäiset erät. Lohien mäti on hyvälaatuista. Kuolleita lohen munia poistettiin 309 kpl, joka on 2,4% puhdistetun mädin määrästä.

Taimenen mädissä oli huomattavasti enemmän kuolleita, 3889 munaa eli 15,3%. Eniten kuolleita oli suurimmasta naaraasta lypsetyssä mädissä. Muiden taimenten mäti oli huomattavasti paremmassa kunnossa. Suurikokoisten taimenten mäti on aiempinakin vuosina osoittautunut heikommaksi kuin nuorempien yksilöiden. Syytä ilmiöön ei varmuudella tiedetä.

Lähde: Virho


Kommentit

KommenttiPerhoukko - 11.01.2005

Istuttaako ne noi sitten mätinä vielä vaiko kalanpoikasina?
Itse kannattaisin mätiä (tai juurikuorutunut) sillä luin jostakin että istukkaat (isommat, 40cm...) heikentävät kannan geeniperimää sillä heikot yksilöt eivät karsiudu pois? Onko tuossa mitään perää?


KommenttiFlySam - 11.01.2005

http://www.virtavesi.com/arkisto7.htm

"Mäti on tänä syksynä erityisen hyvälaatuista", iloitsee Jukarainen. "Alkukuolleisuus oli hautomomme historian pienin". Osa lohenmädistä laitettiin lypsyn jälkeisenä päivänä Vantaanjoen Pitkäkoskeen ns. mätirasioissa, joissa se kypsyy kevääseen mennessä poikasiksi. Suurin osa mädistä jää kuitenkin hautomon altaisiin haudottavaksi. Syntyvät poikaset istutetaan keväällä ja alkukesällä Vantaanjoen vesistöalueen koskiin ja puroihin.


Kommenttijla - 12.01.2005

Ihan vaan villi veikkaus, mutta ympäristömyrkkyjen ja saasteiden on tuodettu aiheuttavan hedelmättömyyttä ja lisäksi noihin isompiin kaloihin on niitä kertynyt varmasti enemmän kuin pieniin. Joten olisikohan siinä selitys suurten taimenten mätimunien kuolleisuudelle?

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?