Hiitolanjoen arvokalakannan elvyttäminen

admin, lisätty 21.02.2005 11.37 #
Etelä-Saimaa lehden uutisen mukaan Hiitolanjoesta halutaan tehdä merkittävä kalastusmatkailualue. Joki on yksi Laatokan järvilohen tärkeimmistä kutualueista. Toiveissa on ollut, että Laatokan järvilohi saataisiin nousemaan Hiitolanjokea ylös aina Silamusjokeen, Torsajokeen ja Sarajokeen saakka. Tämä vaatisi Hiitolanjoen Suomen puoleisten valjastettujen koskien ennallistamista tai varustamista toimivin kalaportain.

Hydrobiologi Pekka Vähänäkki Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta ei näe ristiriitaa joen ekosysteemin korkean elohopeapitoisuuden ja lohikantojen elvyttämisen välillä. Vähänäkki kannattaa ehdottomasti Hiitolanjoelle suunniteltuja toimenpiteitä arvokalakannan elvyttämiseksi.

Lue koko juttu Etelä-Saimaasta.


Kommentit

KommenttiZalmon - 21.02.2005

Justhan museovirasto entisti kalliilla sen yhden voimalan, josta tulee sähköä sen verran, että pirtin oma valomainos toimii. Taas mennään pylly edellä puuhun. Portaat on hyvä idea, voimala kunnostus ei.


Kommenttimata - 25.02.2005

Kävin viime kesänä perhostelemassa kerran alimmalla koskella. Tälle koskelle pystyy kalat nousemaan "vapaasti". Paikka on sinällään hieno, mutta yllätys yllätys, kyseisen paikan voimalaitos seisoi jonkun vian takia ja ohi juoksutettiin vettä vain nimeksi. Kalastaminen perholla oli todella hankalaa, käytännössä vain yhdessä paikassa pystyi heittelemään. Tuli mieleen tapaus Kuusinkijoki.

Moottorionkimiehet olivat saaneet kuulemani mukaan isoja vonkaleita (>4 kg kaloja) silloin kun vettä virtasi normaalisti ja kalat pystyivät nousemaan voimalaitokselle saakka.

Hiitolanjoesta ja sen yläpuolen muista koskista saataisiin varmasti Kaakkois-Suomen paras kalapaikka, jos nämä voimalaitokset saataisiin jollain ihmeellä pois käytöstä. Jaksan henkilökohtaisesti ihmetellä, että mitä merkitystä kyseisillä kolmella voimalaitoksella on. Sen nyt vielä ymmärän, että tehtaan lähellä on voimala, joka tuottaa jotain tehtaan omaan käyttöön, mutta ne muut ... hohhoijaa.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?