Longinojan kunnostus tuottaa tuloksia

admin, lisätty 10.10.2005 17.48 #
Helsingin Malmilla sijaitsevaa Longinojaa on kunnostettu jo monena vuotena. Longinojasta on tullut enemmän puromainen sinne talkoovoimin siirrettyjen kivi- ja sorakuormien ansiosta. RKTL:n tänä vuonna tekemissä sähkökalastuksissa Longinojasta löytyi runsaasti nollikkaita eli tämän kevään poikasia. Tämä osoittaa että taimenen lisääntyminen alueella onnistuu.

Talkoolaiset kippaavat kuorman soraa Longinojaan
Talkoolaiset kippaavat kuorman soraa Longinojaan
Kunnostusten takana on Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran nuorijaosto Taimentiimi ja sen innokas puheenjohtaja Juha Salonen. Yhteistyötä on tehty Virtavesien hoitoyhdistyksen kanssa. Viimeinen talkootapahtuma oli 8. lokakuuta, jolloin toistakymmentä talkoolaista saapui siirtämään 12,5 tonnin kivi- ja sorakuormaa Longinojaan.

Kunnostuksissa keskityttiin erityisesti taimenille sopivien kutupaikkojen tekemiseen ja virtauksien sovittamiseksi kutua varten. Päivän mittaan saatiin aikaiseksi useita kymmeniä neliöitä optimaalisia kutusoraikkoja.


Alueella liikkuville ulkopuolisille selvitettiin, mitä oltiin tekemässä ja miksi. Projektin historia ja tulevaisuus kiinnostivat malmilaisia.

Taimentiimiläiset Aki Janatuinen ja JP Pohjola touhusivat innokkaasti virtauksien muuttamisen kimpussa. Janatuinen suojasi eroosiolle herkkiä rantoja puuaineksella.


Taimentiimiläiset jäivät tietysti innolla odottamaan talkoissa tehtyjen soraikkojen toimivuutta tulevassa syksyn kudussa.

Kiviaineksen talkoisiin toimitti SeaGood Oy Fort Deli, josta kiitos erityisesti yrityksen toimitusjohtaja Tapio Tuomiselle.

Lähde: SKES, Kuvat: Mikko Järvisalo


Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?