Uusi kalaji Suomessa: Hopea-ruutana

admin, lisätty 20.10.2005 21.45 #
Helsingin Vanhankaupunginlahdesta saatiin lokakuun alussa Suomelle uusi kalalaji, hopearuutana (Carassius gibelio). Lajin ilmestymistä tänne on osattu odottaa jo muutamia vuosia. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Lauri Urho otti asiakseen selvittää, onko Baltian maissa viime aikoina voimakkaasti yleistynyttä hopearuutanaa jo meilläkin, ja sitä tosiaan löytyi Vanhankaupunginlahdelta.

Tutkijat onkivat näytteiksi kymmenkunta yksilöä. Myös eräät paikalla ahkerasti harjoittelevat kilpaonkijat muistelivat saaneensa menneen kesän aikana näitä vaaleakylkisiä, muodoltaan ruutanan ja karpin väliltä olevia kaloja. Hopearuutanaa esiintyy todennäköisesti laajemmallakin alueella, ainakin yksi yksilö on saatu Pernajanlahdelta ja niitä on mahdollisesti ollut Suomen vesialueilla jo jonkin aikaa. Lajin levittäytymisestä kaivataankin lisää tietoja.

Ruumiinmuodoltaan hopearuutana on korkea ja pullea, muistuttaen siten eniten ruutanaa ja karppia. Erona karppiin on viiksisäikeiden puuttuminen. Hopearuutanan kyljet ja vatsa ovat kellanvaaleat/hopeiset, kun taas ruutanalla ne ovat usein kullankeltaiset. Lajeilla on eroja myös evissä: ruutanan pyrstö on tasakärkinen, hopearuutanalla pyrstön kärjessä on lovi. Lisäksi ruutanan vatsanpuoleiset evät ovat punertavat, hopearuutanalla vaaleammat.

Päällepäin näkyvät tuntomerkit eivät kuitenkaan riitä näiden lajien erottamiseen varmuudella. Selkeä ero löytyy ruumiinontelon kalvon väristä, joka ruutanalla on vaalea ja hopearuutanalla lähes musta. Tämä tietysti näkyy vasta kun kala avataan. Toinen erottava ominaisuus on ensimmäisen kiduskaaren lisäkkeiden eli siivilähampaiden lukumäärä. Hopearuutanalla niitä on 39–54 ja ruutanalla 23–34.

Hopearuutanaa on aiemmin pidetty kultakalan alalajina tai sen kantamuotona. Tällä hetkellä hopearuutanalla on itsenäisen lajin status, mutta sen syntyhistoriasta on erilaisia oletuksia. Asiaa pyritään selvittämään geneettisin menetelmin. Ihminen on kuitenkin vaikuttanut hopearuutanan levittäytymiseen. Sitä on viljelty lammikoissa ja siirrelty maasta toiseenkin. Nykyisin sen levinneisyys kattaa suurimman osan Aasiaa ja Eurooppaa, ulottuen Espanjasta ja Brittein saarilta Turkkiin ja Venäjälle, pohjoisessa nyt siis Suomeen asti.

Viroon ja Latviaan hopearuutana tuotiin vuonna 1948 lammikoissa kasvatettavaksi ruokakalaksi. Sittemmin sitä levitettiin lukuisiin pikkujärviin, joista se levisi edelleen itse laskupuroja myöten. Vuonna 1985 hopearuutana havaittiin murtovedestä Riianlahdelta. Nykyisin sitä on Virossa melkein koko rannikon alueella, ja se on runsastunut räjähdysmäisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana, mitä on selitetty mm. lämpimillä kesillä.

Hopearuutana viihtyy lämpimissä, rehevissä rantavesissä ja sietää melko alhaisia happipitoisuuksia. Se syö lähinnä pohjaeläimiä. Sitä voi onkia ainakin madoilla ja maissinjyvillä. Se voi kasvaa melko nopeasti ja saavuttaa 20–25 cm pituuden ja neljänneskilon painon viidessä vuodessa. Hyvissä olosuhteissa hopearuutana voi kasvaa 2–3 kg painoiseksi. Suurin nyt Helsingistä saatu näyteyksilö painoi 850 g.

Kuinka hopearuutana on Suomeen tullut, ei ole vielä selvillä, mutta se on saattanut esimerkiksi uida tänne Viron puolelta, ellei joku ole sitä tuonut tullessaan. Sen vaikutuksia voi toistaiseksi vain arvuutella. Hopearuutana on joka tapauksessa tullut jäädäkseen, sillä tehokkaasti se on muuallakin lisääntynyt. Keski-Euroopassa hopearuutana on joissakin vesistöissä runsastunut huolestuttavasti vieden elintilaa arvokkaammilta kaloilta. Paikoin siitä on kuitenkin tullut suosittu onkikala ja sitä on opittu hyödyntämään kaupallisesti esim. Puolassa ja Turkissa.


Kommentit

KommenttiZorbas - 20.10.2005

Kisa pystyyn!

Kuka saa ensimmäisenä Suomessa perholla hopearuutanan! Palkintona Daiwan umpikela.

Kaikki yrittämään! Meri ei ole vielä jäässä..


Kommenttimianka - 20.10.2005

"On se hyvä, että uusia lajeja tulee, kun vanhat alkaa olemaan sukupuuttoon tapettuja", sanoo kyyninen minäni luettuani "Wanhat suomalaiset lohiperhot" puoleen väliin.


Kommenttimianka - 20.10.2005

Ei muuta kuin hopearuutanaa vaan onkikalaksi kaikkiin perhokohteisiinkin...loppuu se kirjoerkin kasvatus. :)


Kommentti_kim_ - 21.10.2005

onko kenelläkään kuvaa tästä kalasta?


Kommenttiopax - 21.10.2005

Kokeileppas Googlen kuvahaussa hakusanaa "Carassius gibelio" (kirjoitettuna lainausmerkkeihin)


KommenttiAarne_k - 21.10.2005

Se suomalainen ruutana on kait Kultaruutana, jos tää uusi on Hopearuutana, no just !!! On muuten haastava ongittava tämä tavanomainenkin. Suurin omalle kohdalle osunut Ruutana painoi 1.5kg mutta tämä tuli katiskalla.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?