Kala-Atlas kertoo kaloista

admin, lisätty 04.05.2006 15.56 #
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on avannut Suomen kattavimman kalatietopaketin netissä osoitteessa www.rktl.fi/kala/kala_atlas/. Palvelusta selviää muun muassa missä joissa lohi vielä luontaisesti kutee, missä on alkuperäisiä taimenkantoja tai missä vesistöistä useampikiloinen toutain voi iskeä vieheeseesi.

Palvelusta löydät tietoa Suomessa esiintyvistä hyödynnettävistä kalalajeista. Jokaisesta 31 lajista on kuvat ja tuntomerkit sekä tiedot lajien esiintymisestä, lisääntymisestä, ravinnosta ja kasvusta. Palvelusta saat myös yleiskäsityksen kunkin lajin kalastuksesta ja saalismääristä sekä mahdollisista hoitotoimista tai kalakantoja uhkaavista tekijöistä. Palvelun karttaosiossa on mahdollista tarkastella yksittäisten kalalajien esiintymistä Suomen sisävesistöissä.

Kala-atlaksen karttapalvelussa on 18 kalalajia, joiden esiintymistä voit tarkastella zoomattavien karttojen avulla valuma-alueen tarkkuudella. Esiintymisalueet on luokiteltu kalojen alkuperäisyyden mukaisesti, eli sen mukaan onko kalakanta alueella alkuperäinen, sekoittunut, eli osin alkuperäinen osin istutuksista peräisin vai kokonaan toiselta vesistöalueelta siirretty.

Kalalajien levinneisyystiedot perustuvat tällä hetkellä tiedossa oleviin havaintoihin. Tiedot on kerätty pääosin julkaistun kirjallisuuden sekä ympäristö- ja kala-alan asiantuntijoille ja tutkijoille tehtyjen kyselyjen avulla. Osalle lajeista on mukaan hyväksytty myös kalastajien ilmoittamia saalishavaintoja. Puuttuva tieto ei siten tarkoita, etteikö lajia voisi jollain alueella esiintyä, vaikka se ei kartassa näy.

Kala-atlakseen kaivataankin täydentävää tietoa eri lajien esiintymisestä, niiden alkuperäisyydestä sekä näissä tapahtuneista muutoksista. Tiedot esiintymishavainnoista voit lähettää sähköpostiosoitteeseen kalaatlas@rktl.fi

Tutki Kala-Atlasta.

Lähde: RKTL


Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?