Kalastusseurojen kannanotto Iijoen kalateiden puolesta

admin, lisätty 12.05.2006 17.43 #
Ranskalaiset tekivät jo 1600 -luvulla lain, jossa määriteltiin jokien patoamisen ja vaelluskalojen suhde. Lain sisältöön kuului se, että jos joki padotaan, niin on lain mukaan pakollista rakentaa vaelluskaloille kalatiet padon sujuvaan ohittamiseen. Koska se oli lain mukaan yksinkertaisesti järkevää ja oikein! Tämä sama oikeudenmukaisuus tulisi palauttaa myös vanhoihin lohijokivarsiin. On aika antaa kalan nousta.

Voimayhtiöiden eurot ovat kuitenkin viimekädessä taottu Iijoen vaelluskalojen selkänahasta ja ennen kaikkea jokivarren asukkaiden mielenrauhasta, kun kaikilla on hyvin tiedossa se millainen olisi ollut Iijoen kalastusmatkailuelinkeinon kehitys, jos patoihin oltaisiin jo aikoinaan rakennettu kalaportaat. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Virhe oli tehdä padot ilman portaita, mutta vielä suurempi virhe on olla oikaisematta vääryyttä, jos se huomataan. Aika on korjata padot sellaiseksi jossa vesivoimatalous ja vaelluskalat voivat elää keskenään, eikä toinen toisen kustannuksella. On aika antaa joelle takaisin sen sielu – luontaiset vaelluskalat ja niistä nauttivat ihmiset.

Kalaportaiden tekeminen on ensisijaisesti moraalisesti ja eettisesti voimayhtiöiden tehtävä. He ovat vuosikymmenet takoneet rahaa virtavesistä – on aika antaa jotain takaisin vaelluskaloillekin.

Iijoki alueen kunnat, vesialueiden omistajat, kyläyhteisöt, matkailuyrittäjät ja yritykset ovat tärkeässä roolissa, jotta koko jokialuetta päästäisiin kehittämään. Tällainen koko jokialuetta kehittävä yhdistys parantaisi eri instanssien välistä yhteistyötä ja hakisi varoja kunnostustoimiin. Kalatiehankkeille on mahdollista hakea tukea eri rahastoista, kuten EU:n virtavesirahastosta, joka on suunniteltu tällaisia hankkeita varten.

Kuitenkin ensisijainen rahoitus kalateihin on tultava voimayhtiöiltä – kalaportaat maksavat vain parin option verran. Kuluttajat voivat kannustaa voimayhtiöitä kalateiden rakentamisiin ostamalla sähköä vain niiltä valistuneilta yhtiöiltä, jotka ovat ottaneet huomioon vaelluskalojen elinmahdollisuudet.

Kuusamolaiset kalastusseurat yhtyvät Pudasjärveläisten yhdistyksien näkemyksiin siitä, että Iijoen lohen, meritaimenen ja vaellussiian palauttaminen on kannattavaa ja järkevää – ja ennen kaikkea se on oikein. Väitteille siitä, ettei lohi nouse montaa porrasta ei ole mitään tieteellistä perustetta. Päinvastoin siitä on lukuisia tieteellisiä esimerkkejä Pohjois-Amerikassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Hyviksi esimerkeiksi kalaportaiden toimivuudesta voidaan lukea myös Oulujoen Merikosken kalatie (isoja lohia noussut aina Montan voimalaitoksen alle saakka), Ruotsin Kalix-joen Jockfall ja Piteå-joen Skiforssin kalatiet sekä Pohjois-Norjassa Vestre Jakobselvissä sijaitsevat Annejoen neljä eri lohiporrasta, joilla taataan kalojen nousu aivan latvavesille asti. Tulokset ovat olleet todella hyviä.

Iijoen lohilla, jotka ovat joka kesä loukussa alimman padon alla, Iijokisuussa, on vietti yläjoelle, koska ne ovat kasvatettu Taivalkoskella. Kotijoen haju on siis tiedossa – kunhan vaan väylä betoniporttiin löytyisi. Nyt kun Iijoen latvavesien kunnostuskin on saatu etenemään, luo se hyvät perusteet lohen ja meritaimenen mahdolliselle nousulle. On aika avata väylät betoniportteihin ja antaa kalan nousta!

Vaelluskalojen, Iijoen virkistysarvon ja kalastusmatkailun puolesta,

Mika Flöjt
Siilasmajan Kilta ry

Matti Torkkola
Kuusamon Uistinseura ry

Jouni Ronkainen
Kuusamon Perhokalastajat ry

Antti Kouri
Lohiloordit


Kommentit

Kommenttimianka - 12.05.2006

Jepjep. On ne ranskalaiset vaan joissain asioissa ollu fiksuja.

Harmi, että suomlainen on perusahne ja peruskade muille, niin tällainen tilanne on päässyt syntymään.

Kyllä se on niinkuin artikkelissakin sanotaan:
"Virhe oli tehdä padot ilman portaita, mutta vielä suurempi virhe on olla oikaisematta vääryyttä, jos se huomataan."

Toivottavasti hanke toteutuu, ja esimerkillään auttaisi toteutumista myös muilla tärkeillä padotuilla joilla.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?