EI Oulankajoen (ns. Hautajärven) Uraanikaivokselle

admin, lisätty 26.05.2006 10.09 #
Oulankajoen latvavesille, Oulangan Kansallispuiston kylkeen, kaavailtusta uraanikaivoksesta syntyy jokivarteen radioaktiivisen jätemalmin kaatopaikka ja jätevesilampi - muodostaen suoran uhan Oulanka – Paanajärven yhteiskansallispuistolle ja sen vielä puhtaalle vesistökokonaisuudelle niin Suomessa kuin Venäjällä.

Jälkipolviemme perintöä, puhdasta luontoa sekä vapaita ja kalaisia koskia ei kannata uhrata ulkomaisten kaivosyhtiöiden liiketoiminnalle, koska kaivoksien aiheuttamat muutokset luontoomme sekä meidän kärsittäväksemme jäävät pitkän ajan riskit - ovat suuremmat kuin kaivosyhtiöiden lyhyen ajan voitot.

Me allekirjoittaneet ja eri toimijoiden edustajat kannamme erityistä huolta Sallan ja Kuusamon puhtaista luonnontilaisista taimenjoista. Haluamme kaikkien tietävän, että noissa joissa vaeltaa ja lisääntyy Suomen viimeiset geeniperimältään alkuperäiset vaellustaimenkannat, joiden arvo on jälkipolvillemme mittaamaton. Haluamme säilyttää Sallan ja Kuusamon luonnon puhtaana ja kalavedet vetovoimaisina jälkipolville.

Näin ollen vastustamme uraanikaivoksien perustamista Sallaan ja Kuusamoon. Sallan, Kuusamon, Lapin ja valtion päättäjien on nyt nähtävä selkeästi tulevaan ja tehtävä yksiselitteinen päätös - EI uraanikaivoksille.

Kiitos osallistumisestasi hyvää asiaan!

Allekirjoita vetoomus.

Sallan ja Kuusamon paikallislehdissä oli jo kalaseurojen, vesialueiden omistajien ja muiden yhdessä esittämä kannanotto Oulangan (ja kitkan valtauksille) latvavesille kaavailtua Uraanikaivosta vastaan.

Lue kannanotto.

Via: Perhokalastajat.net


Kommentit

KommenttiTouho-serkku - 26.05.2006

Nyt kaikki mukaan! Viestittäkää myös kalastusseuroille, nimiä adressiin, suuri rikos Suomen luontoa ja kalakantoja kohtaan on tapahtumassa.


KommenttiZorbas - 26.05.2006

Joopajoo. Näissä kaivosasioissa laki taitaa olla aika vahvasti vastapuolen tukena. Niin perseestä kuin se onkin. Ei olisi ensimmäinen kaivoshanke, joka toteutuu kansalaisten vastustuksesta huolimatta. :(

Adressien sijaan perinteinen kansalaistottelemattomuus olisi poikaa. Suomessa vaan ei (enää) valitettavasti ole sellaista perinnettä.


Kommenttitimppah - 26.05.2006

Jep vähän pska homma. Itse asun sallassa mutta ei ole Oulangalla tullut vielä käytyä. Tarkoitus olisi lähteä juhannuksen tienoilla käymään. Toivottavasti ei jää ainakaan viimeiseksi reissuksi sielä.


KommenttiElvis - 27.05.2006

Tämä taitaa olla eilisen päivän muotia olla peloissaan uraanikaivoksista. Aiemmin oli vuorossa hullunlehmäntauti ja nyt lintuinfluenssa.

Nykytekniikalla uraanin louhiminen ja kaivoksen jälkihoito eivät ole mikään ongelma. Suurin riski kaivoksissa on radonkaasu, jota on joissain kodeissa enemmän mitä uraanikaivoksissa.


Kommenttijean - 27.05.2006

Taitaa vaan olla niin että tämän vesiensuojelun kustannuksella voi tehdä mitä vaan. Onhan luonnollista että kun miltei kaikkiin jokiin on jo saatu voimala niin jotain uutta ja hienoa on keksittävä. Mikä siis hienompi juttu kun uraanilouhos.


KommenttiPeku- - 27.05.2006

voi kiasus mihin paikkoohin tuollaasia rakentaa.. saisivat johonki mettän keskelle tuollaasen rakentaa. :(


Kommenttijäkälä e - 27.05.2006

Toisi se ainakin työpaikkoja Kuusamon ja Sallan suunnalle. Niitä jos mitä sielä kaivataan. Menköön siis yksi taimenvesi, niitähän siläpäin riittää.


Kommenttimasi_hast - 28.05.2006

Olikohan "jäkälä e" nyt ihan tosissaan? Mielestäni kyseessä ei ole "yksi" taimenvesi muitten joukossa vaan täysin ainutlaatuinen vesistö koko Suomen mittakaavassa. Pienintäkään riskiä ei tulisi ottaa, että kyseinen vesistö pilataan. Kalastus-/luontomatkailussakin on varmasti vielä mahdollisuuksia luoda kyseiselle seudulle uusia työpaikkoja!


KommenttiUraani - 29.05.2006

Onko tästä jossain oikeaa lisätietoa siitä, mitä ympäristöuhkia uraanikaivos aiheuttaa taimenille?

Tuollahan voi olla positiivinen vaikutus taimenkannoille, jos paikka rupeaa kevyesti säteilemään ja kalastajat eivät enää kaloja tapa ruoaksi. ;)


KommenttiTekovihreä - 29.05.2006

Uraanikaivoksen aiheuttamia ympäristötuhoja voi katsella Pielisen rannalla, missä aikoinaan sijaitsi uraanikaivos. Koko järvihän on ollut 60-luvulta lähtien täysin pilalla, eikä siellä kude särkikään?


KommenttiJÄKÄLÄ E - 31.05.2006

Uraanikaivoksen aiheuttamia ympäristötuhoja voi katsella Pielisen rannalla, missä aikoinaan sijaitsi uraanikaivos. Koko järvihän on ollut 60-luvulta lähtien täysin pilalla, eikä siellä kude särkikään?


Heh heh HÖPÖ HÖPÖ


KommenttiM.Remell - 18.07.2006

Käsittämätöntä puhetta sellaisilta ihmisiltä, jotka ylipäätään näillä sivuilla käyvät!!! "Menköön siis yksi taimenvesi, niitähän sielläpäin riittää..." Voi jeesus sentään! Ilmankos ette olekkaan rekisteröityneitä käyttäjiä, en ole yllättynyt... Käsittämätöntä, että Suomen hienoimpaan paikkaan ollaan yhtäkkiä perustamassa uraanikaivosta, ja vielä käsittämättömämpää on, että joku vielä kehtaa moista hanketta puolustella!!!!!

Nimet alle vetoomukseen hanketta vastaan, sehän on jokaisen kalastusta harrastavan velvollisuus!

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?