Kuusamon Jokikalastus -cup alkaa 17.6

admin, lisätty 14.06.2006 09.44 #
Kuusamon JokikalastusCUP:in ensimmäinen osakilpailu pidetään la. 17.6 kello 12.00 – 21.00 Oulankajoen Kiutakönkäällä.

Jokikalastuskilpailu pidetään nyt ensimmäistä kertaa Oulankajoella, toteaa Siilasmajan killan Mika Flöjt. Tarkoituksenamme oli saada CUP:iin mukaan taimenjoki, joka on hieman jäänyt Kuusingin ja Kitkan kalapaikkojen varjoon, vaikka Oulankajoessa riittää kalastuspaikkaa ja hienoa maisemaa vähintään yhteensä Kitkan ja Kuusingin verran, jos koko vesistöä tarkastellaan.

Yleisesti Oulangan kalastusmatkailun kehittymistä lienee hivenen estänyt uskomus siitä, ettei taimen nousisi Kiutakönkäästä. Parin vuoden takainen Oulun yliopiston Maare Sareniemen ja RKTL:n yhdessä tekemä radiotaimentutkimus, kuitenkin todisti sen että Oulangan taimenet pääsevät ylös könkäästä ainakin matalalla vedellä.

Tätä tukee myös Oulangan yhteistyöryhmässä sallalaisilta saatu palaute, jonka mukaan taimenet nousevat aivan jokialueen latvavesiin eli Savina- ja Oulankajoen latvoille, mm. Suo-Lappajärveen saakka. Kuitenkin vesistöalueen kehittäminen niin kalavedenhoidon, kalastusmatkailun ja kalastuskulttuurin osalta on vasta alussa, mutta siinä on jo saatu erinomaisen hyviä ensi askelia eteenpäin Kuusamon Ison kalastuskunnan, Hautajärven kalastusalueen ja Metsähallituksen sekä muiden toimijoiden yhteistyön kautta. Toivottavaa on, että yhteistyö tulee voimistumaan entisestään.

Tukea Oulangan taimenille

Järjestämällä Oulankajoki Open kisan kilta ja Kuusamon Tärppi pyrkivät omalta pieneltä osaltaan tukemaan Oulangan vesistön kokonaisvaltaista kalavedenhoitoa ja Oulangan taimenen pienpoikasten tuki-istutuksia. Kilpailusta saatu tuotto rahastoidaan Oulangan taimen -rahastoon. Rahastoon tullaan keräämään varoja myös muilla tavoin, kuten muun muassa yhteistyöjärjestelyin.

Oulangan kisan pääyhteistyökumppanin Kuusamon Tärpin Ilkka "Iku" Puumalan mukaan Tärpille on tärkeää kalakantojen jatkuvuus ja tulevaisuus. Jokiemme harvinaislaatuisuus taimenen nousujokena ja kutualueena on korvaamaton rikkaus ja sitä tulee osata arvostaa, Puumala korostaa. Tärppi haluaakin olla mukana tukemassa pitkäkestoista jokien ja kalakantojen hoito-ohjelmaa. Oulangan taimenrahasto voi siten toimia yhtenä tukivälineenä Oulankajoen vesistön kehittämisessä.

Kisan pääpalkintona on Tärpin ja Toni Karuvaaran lahjoittamat Guidelinen huippuperhovavat, joiden toivotaan omalta osaltaan houkuttelevan Oulankajoelle mahdollisimman monta kalastajaa keräämään pottia taimenrahastoon.

Nousutaimen ja harjus tavoitteena

Aika on myös hyvä, toteaa Flöjt. Kiutakönkäältä on saatu ainakin kolme kirkasta nousukalaa ja alajoella, on nähty Oulankaan nousevia nousutaimenia. Oulangan isot harritkin lienee lymyilevät tutuilla paikoillaan Kiutakönkäästä alaspäin olevissa jokimutkissa. Kilpailu järjestetään päivällä mikä ei ole ongelma, vaan saattaapa olla jopa päinvastoin.

Alkukesästä kun vesi on kylmää, lämpiävät päivät ovat monesti parempaa kalastusaikaa kuin kylmät yöt. Tilanne muuttuu, kun jokivesi lämpenee enemmän, Flöjt toteaa. Kilpailussa toteutetaan kestävän kalastuksen ideaa ja punnitukseen saakin tuoda vain yhden taimenen ja harrin eli yksittäinen suurin kala voittaa sarjassaan. Taimenen alamitta on 50cm ja harjuksen 35cm. Tammukkaahan ei Oulankajoessa esiinny vaan vaellustaimenen poikasia. Lisäksi kilpailussa noudatetaan jokialueen kalastussääntöjä ja kansallispuiston sääntöjä.

Puumala ja Flöjt toivovatkin, että mahdollisimman moni kilpailija osallistuu vaikka talkoohengessä kisailemaan ja siten keräämään rahaa yhteispottiin. Samallahan tässä osoitetaan kuinka tärkeitä Oulankajoen puhtaat ja kalaisat kosket ovat meille kaikille, emmekä siis halua niiden saastuvan monikansallisten kaivosyhtiöiden lyhyt aikaisten voittojen vuoksi.

Eli tervetuloa kisailemaan talkoohengessä Oulankajoelle!

Lähde: Siilasmajan Kilta


Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?