Vapaa-ajankalastajat vaativat toimia Itämeren pelastamiseksi

admin, lisätty 14.11.2006 22.59 #
Itämeren ja sen kalakantojen tila on akuutti. Siksi seitsemän Itämeren rantavaltion vapaa-ajankalastusorganisaatiot ovat ryhtyneet yhdessä tekemään työtä yhteisen Itämeren pelastamiseksi. Vapaa-ajankalastajat mm. vaativat voimakkaita toimia ylikalastusta, salakalastusta ja rehevöitymistä vastaan.

Itämeren syvänteiden pohjat ovat hapenpuutteen takia laajoilta alueilta elottomia. Liikakalastus on lähes hävittänyt Itämeren turskan, ja lohikannat ovat jokien patoamisesta johtuen suurelta osin istutusten varassa. Veden fosforipitoisuus nousee vuosi vuodelta, mikä näkyy ikävästi kesäisinä sinilevien massaesiintymisinä. Itämeri voi monella tapaa todella huonosti.

Ruotsalainen urheilukalastus- ja kalavesienhoitojärjestö Sportfiskarna järjesti 7.-8. marraskuuta Itämeren maiden vapaa-ajankalastusorganisaatioille yhteisen konferenssin Visbyssä Gotlannissa. Suomea edusti Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö.

Konferenssissa asetettiin Itämeren pelastamiseksi seuraavat tavoitteet:

  • Itämeren kalakantojen ylikalastuksen on loputtava. Saaliskiintiöt on asetettava uusimpien tutkimustulosten mukaisesti ja varovaisuusperiaatetta noudattaen.
  • Salakalastuksen Itämerellä on loputtava. Kansainvälistä valvontaa on lisättävä.
  • Itämeren rehevöitymistä vastaan on ryhdyttävä voimakkaisiin toimiin.
  • Monien kalalajien lisääntymiselle tärkeät Itämeren makeanveden alueet on suojeltava. Virtavesien tuhoaminen ei saa jatkua.
  • Vapaa-ajankalastusjärjestöjen on saatava enemmän vaikutusvaltaa kalataloushallinnossa.
  • Kaikkien kalalajien on ehdittävä kutea ainakin kerran. Tanskalaisten kaupallista lohenkalastusta koskeva sääntö on järjetön ja sitä on muutettava.
  • Tulevilla sukupolvilla on oltava mahdollisuus harjoittaa vapaa-ajankalastusta Itämeren alueella.

Osallistujamaiden edustajilla on yhteinen halu työskennellä tavoitteiden saavuttamiseksi. Vapaa-ajankalastusorganisaatioiden yhteisiä konferensseja asian tiimoilta jatketaan.

Julkilausuman allekirjoittivat Latvian, Liettuan, Ruotsin, Saksan, Suomen, Venäjän ja Viron edustajat vapaa-ajankalastajien konferenssissa Visbyssä, Ruotsissa, 7.-8. marraskuuta 2006.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on valtakunnallinen kaikkien järjestäytyneiden vapaa-ajankalastajien yhteinen järjestö, joka edistää kestävän käytön mukaista vapaa-ajankalastusta.

Lisätietoja: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kalatalouskonsulentit Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050, Marcus Wikström, puh. 045 1102126 ja Janne Rautanen, puh 0400 946 968.

Lähde: SVK

Via: Perhokalastajat.net


Kommentit

Kommenttijonde90 - 03.03.2007

no siis onhan tää hyvä juttu että tälläst tapahtuu mutta hyvät ihmiset viipurin edustalla on vaikka mitä myrkkyjä siellä ja nytten velivenäläinen meinaa huuhtoa ne myrkyt pitemmälle suomenlahdelle miks greenpeace ei puutu tähän?!?!?!?! kysynvain

virolahden saaristossa on muutenkin vesi jo kahvia 7vk vanhalla maidolla... eli suomenlahti ei tule toipumaan moisesta! miks kukaan ei oo tehnyt asialle mitään!?!?

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?