Ei vesivoimalle

admin, lisätty 05.12.2006 07.48 #
Vapaa-ajan kalastajat ja luonnonsuojelijat tähdentävät poliitikoille ja kansanedustajaehdokkaille, että uuden vesivoiman rakentaminen virtavesiin ei enää ole järjestöjen mielestä mahdollista. Koskiensuojelulailla on suojeltu se vähä joka jäi jäljelle, kun vesivoiman kannalta tärkeimmät paikat rakennettiin. Suojellut vesistöt ovat ainutlaatuinen näyte suomalaisesta virtavesiluonnosta.

Suomessa on noin 2 miljoonaa kalastuksen harrastajaa ja kalastus on yksi suosituimmista suomalaisten luontoharrastuksista. Vaikka tuhansien järvien maasta löytyy kalavesiä lähes joka lähtöön, ovat nimenomaan virtavesien kalastuspaikat kortilla. Kalastuspaine on niillä kova, eikä ole varaa yhdenkään koskikalastuspaikan menettämiseen. Virtavedet ovat kaiken ohella oleellisen tärkeitä myös monille uhanalaisiksi luokitelluille kaloille, kuten mm. taimenelle, lohelle ja harjukselle.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ja Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä vesivoiman lisärakentaminen ei saa olla ratkaisu maamme energiatarpeen tyydyttämiseen. Rakentamiselta vielä pelastuneet virtavedet on säästettävä kalastuskäyttöön sekä luonnonsuojelullisiin ja matkailullisiin tarkoituksiin. Tämä koskee myös pienten jokien ja purojen koskipaikkoja. Suojelemalla niistä saatava hyöty on moninkertainen rakentamiseen verrattuna.

Suomea velvoittava EU-lainsäädäntö, kuten vesipolitiikan puitedirektiivi, edellyttävät virtavesiltä ja niiden kalastolta hyvää ekologista tilaa. Jokivoimasta saatavat tehot ovat rakentamisesta aiheutuviin pysyviin haittoihin nähden varsin vaatimattomia. Siksi hankkeet vesivoiman lisärakentamiseksi tai jopa koskiensuojelulain osittaiseksi purkamiseksi on syytä välittömästi torjua.

Lisätietoja:

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön puheenjohtaja Hannu Lehtonen puh. 0400 850 437 ja toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä 050 309 7204

Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen puh. 0400 153 133

Lähde: SVK

Via Perhokalastajat.net


Kommentit

Kommenttiperhopossu - 05.12.2006

Olisiko nimien kerääminen adressiin hyvä idea? Suomestahan löytyy vapaa-ajan kalastajia melkoisesti! Nimiä luulisi löytyvän pitkä lista! Adressin voisi laittaa alulle, joku sanallisesti taitava henkilö.


Kommenttiplayer - 09.12.2006

Näkisipä nyt aluksi rakennettavan toimivat nousuportaat kaloille näihin jo olemassa oleviin myllyihin. Eikös hiljan ollut jokun kunnan tai "päättävän" tahon sakki ihmettelemässä amerikan-maalla kuinka kunnon kalaportaat toimii.. Toivottovasi ei matkamuistoja unohtunut hotelleihin. Sekin on käsittämätöntä ettei tässä maassa lyödy suunnittelijaa joka olisi saanut sellaiset aikaiseksi 50 vuodessa.. Lienevät vanhuuttaan dementoituneet ja unohtaneet mitä olivat tekemässä. (saa vapaasti lainnata allekirjoittanutta)


KommenttiMesikämmen - 09.12.2006

Kyllä se nykyisin taitaa olla jo niin että parhaat kosket on menetetty. Jäljellä ovat nuo jotka viimekesän kaltaisilla helteillä kiehuvat vedyksi ja hapeksi.
Mutta eihän sitä tiedä vaikka tuo teollisuusministeriö rupeaa suunnittelemaan noihin viimeisiinkin puroihin jotain vedyn talteenotto laitoksia.
Vastaan pannaan viimeiseen mieheen ja kaadutaan kunniakkaasti vapa kädessä, ainakin täällä.


Kommenttiesa karpoff - 13.03.2007

Vesivoima on pahin ympäristöriski Suomessa!

Mikään ihmisten aiheuttama toimi, ei tähän päivään mennessä ole tuhonnut Lapin luontoa niin paljon kuin vesivoiman rakentaminen.
Ei Metsähallituksen suorittamat valtaisat avohakkuut aurauksineen, sillä "aika haavat parantaa". Näin parantuu myös Tsernobylin ja Novaja Zemiljan säteilyt, laimenee aikain saatossa nekin.
Mutta Kemijoki ei parannu, ei Lokka, ei Porttipahta, eivätkä ne lukuisat muut vesirakennuksen aiheuttamat tuhot joita Suomen valtio on ahneudessaan aiheuttanut Lappiin. Lappiin sen vuoksi, koska vähäinen asukasmäärä ei parjää valtaväestölle. Se on siirtomaapolitiikkaa puhtaimmillaan. Eikä parannu se lappilainen itsetunto joka on rakentunut vuosituhansien aikana näiden valtaväylien luonnonrikkaudesta.
Sama meno jatkuu nyt Oulun läänissä ja Kainuussa. Ja keskittäminen on koko valtiovallan etu ja päällimmäinen tahto, sillä laillahan juuri nuo syrjäseudut hiljennetään.
Ei meidän tarvitse enään vihata Ryssää, vihatkaamme omaa ahnetta junttaamme.
Älkää unotako näitä vääryyksiä, älkääkä antako vihanne laantua.
Amnestyllä olisi töitä Suomenmaassa!

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?