MOT: Pullamössölohet

admin, lisätty 28.05.2007 19.47 #
TV1:ltä tulee tänään 28.5.2007 kello 20:00 kevään viimeinen MOT käsittelee Itämeren vaelluskalojen, erityisesti lohen, kohtaloa. Sotien jälkeen rakennetut vesivoimalat tuhosivat suurimman osan Itämeren lohijoista. Korvauksena tästä Itämereen istutetaan miljoonia laitoksessa kasvatettuja lohenpoikasia. Kalastus on perustunut "istuta ja troolaa" -ideaan.

Viime vuosina sekä luonnonlohen että istutettujen poikasten eloonjäänti meressä on heikentynyt dramaattisesti. Lohisaaliit pienenevät niin merellä kuin jokivarressakin. Kalanviljelylaitoksilla kasvatettavien poikasten epäillään olevan liian lihavia ja laitostuneita selviytyäkseen luonnonoloissa.

Istutetun lohen huono menestys tarkoittaa, että valtaosa merikalastajien saaliista on jokiin kutemaan pyrkivää luonnonlohta. Siksi jokivarren asukkaat ovat alkaneet vaatia kalastuksen rajoituksia ja padottujen jokien avaamista vaelluskaloille. Kenen kuuluisi maksaa uudet kalatiet? Pitäisikö istutuksiin käytettävät rahat suunnata kalateiden rakentamiseen? Toimittaja Riikka Kaihovaara vierailee ohjelmassa Kemijoella, Kokemäenjoella ja Kainuun kalantutkimusasemalla.

Lähde: YLE


Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?