Pelastakaa Vantaanjoki

admin, lisätty 17.07.2010 16.01 #
Vantaanjokeen lasketaan jatkuvasti puhdistamatonta jätevettä. Patojen rakentaminen ja jätevedet tuhosivat aikanaan Vantaanjoen lohikalakannat. Viime aikoina jokeen on laskettu muun muassa öljyä. Facebookkiin perustetty ryhmä vaatii Vantaanjoen kunnon parantamista ja jätevesipäästöjen lopettamista.

Viime aikojen laiminlyönnit Vantaanjoella ovat saaneet ihmiset liikkeelle. Viikko sitten Facebookiin perustettuun Pelastakaa Vantaanjoki yhteisöön on kertynyt jo lähes 300 ihmistä. Myös joukko aktiivisia valtuutettuja on tarttunut hankkeeseen. Yhteisö vaatii Vantaanjoen kunnon parantamista ja jätevesipäästöjen lopettamista. Joesta on löytynyt kuolleita kaloja ja öljypäästöjä, ja jätevesipäästöt jatkuvat ilman, että asiaan on puututtu.

Yksinkertaisimmillaan, tietyillä alueilla, ihmisten jätökset ohjataan sellaisenaan Vantaanjokeen jäteveden pinnankorkeuden ylittäessä jäteviemärissä olevan ylivuotoaukon korkeuden. Yksinkertaiselta kuulostavan ongelman kokonaisvaltainen ratkaiseminen vaatii kuitenkin paljon työtä ja tietämystä usean kunnan alueella.

Terhi Niinimäki ja Vantaan Vihreät lupautuivat jo tekemään aloitteen, jotta Vantaan mallin mukaiset hulevesistrategiat otettaisiin käyttöön myös muissa Vantaanjoen valuma-alueen kunnissa. Riihimäen Kristillisdemokraateista Päivi Räsänen ja Timo Sinivuori ovat valmiit ajamaan tarvittavia muutoksia Riihimäellä ja eduskunnassa. Myös Keskustan ja Tuusulan edustaja Antti Kaikkonen on antanut tukensa tavoitteille sekä luvannut nostaa jokien hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä esille maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan kanssa. Helsingissä Kokoomuksen Pia Pakarinen ja Virhreiden Outi Alanko-Kahiluoto nostavat asian esiin omissa ryhmissään.

Helsingin Energialta odotetaan myös toimia ongelmia aiheuttavan Vanhankaupungin voimalaitoksen kanssa. Nykyisellään museonakin toimivaa laitosta ajetaan ilman vesioikeudellista lupaa ongelmiin puuttumatta. Vihreiden Piia J. Häkkinen Helsingin Energian johtokuntalaisena on lähtenyt selvittämään asiaa.

Katso lisätietoja Pelastakaa Vantaanjoki sivulta Facebookista ja tue hyvää asiaa.


Kommentit

KommenttiSoftaaja - 20.07.2010

Tämän päivän Hesarissa on iso juttu Vantaanjoesta, sekä viimeaikaisista mystisistä kalakuolemista. Suosittelen jokaiselle luettavaksi.


Kommentti^^Perhostelija^^ - 22.07.2010

Näistä koskista ja joista pitäisi pitää hyvää huolta ettei kalat kuolisivat ja joet saastuisivat..

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?