Virhon Taimen-TV avattu

MNi, lisätty 24.10.2011 10.04 #
Virtavesien hoitoyhdistys ry Virho on avannut "Taimen-TV:n", jossa voi tämän syksyn aikana katsella päiväsaikaan taimenen kutua suorana lähetyksenä. Taimenen kutu soraikoilla on mielenkiintoinen näytelmä reviiritaisteluineen ja kutukuoppien kaiveluineen.

Suoraa lähetystä pitäisi olla luvassa niin kauan kuin kutu jatkuu ja on päivänvaloa. Tässä Virhon kunnostamassa etelä-suomalaisessa kohteessa kutu voi jatkua jopa joulukuun alkupuolelle asti. Taimen-TV:n kuva on Virhon kotisivulla "ajankohtaista"-osiossa.

Taimenet kutevat Taimen-TV:ssä näkyvän kaltaisiin virtavesisoraikkoihin Suomessa yleensä loka-marraskuussa. Mäti kehittyy soran sisällä talven aikana ja poikaset kuoriutuvat alkukesästä parin sentin pituisina. Ne elävät joessa tai purossa yleensä 2-5 vuotta. Noin 18-25-senttisinä ne muuttuvat vaelluspoikasiksi siirtyen mereen tai järveen kasvamaan. Tämän jälkeen ne palaavat virtavesiin kutemaan. Osa poikasista jää kuitenkin koko elämänsä ajaksi virtaveteen.

Taimenkannat ovat taantuneet voimakkaasti. Syinä ovat muun muassa patojen aiheuttamat nousuesteet ja kalateiden puute, metsäojista ja pelloilta valuvan kiintoaineksen aiheuttama soraikkojen tukkeutuminen, jokien ja purojen perkaukset, vesistöjen likaantuminen ja kestämätön kalastus.

Virtavesien hoitoyhdistys ry Virho on vuonna 1990 perustettu vapaaehtoiseen kansalaistoimintaan perustuva järjestö. Sen tavoitteena on virtavesien kunnostaminen mahdollisimman lähelle alkuperäistä luonnontilaa, tiedotus, neuvonta ja vaikuttaminen virtavesiä koskeviin päätöksiin, erityisesti taimen- ja lohikantojen palauttaminen vesistöihin sekä kestävien kalavedenhoito- ja kalastustapojen edistäminen. Virhon toiminnassa on mukana virtavesien tilan parantamista haluavia ihmisiä alan ammattilaisista harrastelijoihin sekä vesienomistajiin.


Kommentit

KommenttiJartza - 24.10.2011

Siellähän niitä näkyy :)

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?