rena | 3.9.2005 12:00

KommenttiH.S - 07.09.2005

Renaelva on yksi etelänorjan suosituimmista sisävesistä perhokalastajien keskuudessa. Joskus takavuosina, ennen voimalaitoksia, se on varmasti ollut mainio virtavesi lohen ja meritaimenen pyyntiin. Se on yksi suuren Glomman sivujoista. Tätä nykyä joesta pyydetään pääasiassa taimenta, harjusta ja siikaa. Mahdollisuudet todellisiin porsaisiin ovat hyvät kaikissa ed.mainituissa.

Perjantai iltana ajeltiin parin kaverin kanssa reilun parin tunnin rupeama oslosta renalle. Vettä tuli kaatamalla ja oli säkkipimeää kun päästiin perille. Pystytettiin leiri ja jätettiin siimojen suoristaminen suosiolla seuraavaan päivään.

Lauantaina aurinko paisteli mukavasti koko päivän, eikä tuulikaan pahemmin siimoja riepotellut. Harri oli ajoittain otillaan ja saipa kaveri illan hämärtyessä narrattua yhden taimenenkin. Mukava reissu.

Jos jollain kiinnostaa enemmän kyseinen paikka niin www.glommaguiden.com on nettisivu missä kannattaa vierailla.

Kommentit

Kommenttispider - 07.09.2005

Rena oli parikymmentä vuotta sitten oikea harjuksenkalastajan paratiisi.Tänäpäivänä aivan surkea muisto vain.Monta vuotta sitten tapahtuneen maanvyörymän jälkeen ei ole entiselleen palannut.Jos Rendaleniin ajaa niin ei kammata Renaassa siimojaan liottaa vaan ajaa hieman ylemmäksi "Renan sivujokeen" Unsetån.Harjuksen koko on isompi ja taimeniakin paljon enemmän.


KommenttiH.S - 07.09.2005

Ilmeisesti "helppo" sijainti pitää edelleen huolen siitä ettei renan rannoilla yksin tarvitse heittää tänäkään päivänä. Lauantain aikana törmättiin ainakin pariinkymmeneen paikalliseen jokivarressa. Missä päin renaa tuo maanvyöry tapahtui? Olen viettänyt jonkin verran aikaa kalastellen åmotin kunnan lupa-aluetta.Glomma, Åstaelva, Julussa, söndreåsa jne.. Rena taitaakin muuten storsjödammenista alaspäin kantaa nimeä söndre rena. Perjantaina käytiin siinä rendalenin rajalla kääntymässä. Siitä ylöpäin en olekaan koskaan edennyt. Miten pitkästi tuosta Glomman ja
Renan yhtymäkohdasta tulee matkaa tuonne Unsetånille? Siellä voisi tilaisuuden tullen käydä piipahtamassa. Mistrå on myös ollut tavoitteena, vaan eipä ole sinne tullut selvittyä tämän kesän aikana.


Kommenttispider - 07.09.2005

Maanvyöry (se toinen 1900-luvulla)tapahtui ihan Renan yläosassa.Siinä paikassa missä Rena,Tysla ja Unsetå yhdistyvät.Vyöry vei sillat ja maat ja kivet mennessään kilometrien matkalta.Paikat ovat tänään kylläkin kunnossa,mutta kalastus ei.Renassa on kylläkin kalaa,muttei enää niitä määriä ja kokoa kuin aikaisemmin.Mistran alajuoksua on tänä kesänä kaivettu ihan konevoimin Åkreströmmenin kylän kohdalla.Ensivuodeksi on toivon mukaan sitten isompia nousemassa Mistraan.Mistra on todellakin kaunis joki ja käymisen arvoinen paikka,vaikkapa ei paljookaa kalastaisi.On mielestäni todella mukava,että Suomestakin noille paikoille löytyy kävijöitä.


KommenttiH.S - 07.09.2005

Itse pidän majaa Oslossa. Välistä iskee oikeen valinnan vaikeus kun miettii että minnepäin sitä lähtis viikonlopuksi siimojan kastelemaan :). Osittain senkin takia on sitten verovapaan auton hakureissu venähtänyt jo usean vuoden mittaiseksi eikä loppua näy..


Kommenttispider - 07.09.2005

No ei sinulla ainakaan ole muuta kuin se "valinnan" vaikeus ongelmana.Itse käyn aika usein Norjassa.Oletko yrittänyt multea Oslon vuonosta perholla?Käytkö eteläpään pikkujokiloilla kalassa?Olen vähän utelias.


KommenttiH.S - 07.09.2005 (Muokattu 7.9, 17:53)

Jos meritaimenta tarkoitat tuolla multella ni kyllähän sitä aina keväisin tulee yritettyä. Pääsee pahimmat "oireet" purkamaan jo heti pääsiäsen jälkeen. Ja tietty oman hauskuutensa hommaan tuo se ettei koskaan tiedä mikä siellä siiman päässä teutaroi. Merestä kun nuo kalalajit ei lopu kesken ihan heti. Monet pyytävät myös havabboria (meriahven?) perholla merestä. Väittävät jopa jotkut että laittaa hanttiin yhtä hyvin ko meritaimen.

Tänä kesänä on kertaalleen tullut käytyä mandalselvalla, kristiansandin eteläpuolella. Ja numendalslågenin brufossissa tulee aina joskus käytyä. Muuten on tuo etelän suunta aika tuntematon toistaiseksi. Mandalselva taitaa kuulua nuihin sinun mainitsemiin pikkujokiin. Se on kyllä upea paikka, mutta vaatii paikallistuntemusta. Lupia varatessa on hyvä tietää minkä alueen varaa. Kaikki zonet eivät ole kovin ystävällisiä perhokalastajalle. Lupakäytäntö muuten on mitä mainioin. Halvimmat zonet maksaa 300kr vuorokausi ja kalastaa saa 2 vavalla. eli 150kr per mies. eli ei todellakaan ole hinnankiro tuo paikka.

Ei tainnu ihan oikeaan osua tuo arvaus tuon MULTEN suhteen :)..


Kommenttispider - 07.09.2005

Tarkoitin Multella Multea.Se on etelästä levinnyt kalalaji,jota voi kalastaa niin Ruotsin länsirannikolla kuin Oslon vuonnossakin.Kirkas kova tappelija.Itse olen ko. kaloja saanut ainoastaan Azooreilta ja välimereltä.


KommenttiH.S - 07.09.2005

No juu,, rupesi asia valkenemaan kun vähän pengoin nuita internetin arkistoja :). Sen verran on alkutekijöissään mulla vielä tämä touhu, ettei ole nuihin eksoottisimpiin kalalajeihin vielä kerennyt perehtyä. Näkyi ainakin tanskasta saaneen ihan mukavasti nuita.. En ole kuitenkaan näillä paikallisilla palstoilla törmänny tähän lajiin.
Onko multen pyyntiin jotain tiettyjä metodeita vai voiko sellaisen saada vaikka meritaimenen pyynnin yhteydessä?


Kommenttispider - 07.09.2005

Tietääkseni on aika ronkeli epeli perhojen suhteen.Levämöykkyperhot väreissä vihreä,oliivinvihreä ja ruskehtavat kelpaavat.Tällä puolella Multea ongitaan paljon leivällä.Ne multeperhot,joita olen nähnyt ja itsekkin sitonut,sidotaan aika isoon,laajakitaiseen suolavettä kestävään koukkuun.Marabou isona möykkynä toimii.Jos en väärin muista niin Ruotsin eräs suuremmista multeista on saatu streamerilla,juuri meritaimenen kalastuksen yhteydessä.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?