Norjan kalavesiä | 17.7.2006 17:29

Kommenttijuhojus - 26.07.2006

Kävin kolmen kaverini Markuksen, Niilon ja Eskon kanssa yhdellä norjan mahtavista joista kalalla heinäkuun toiseksi viimeisen viikon. Kalapaikkamme oli Kautokeinosta Altaan päin mentäessä Kautokeinoelvaan laskeva joki, nimeä en saa päähäni millään.:)

Maanantaina puolenpäivän jälkeen saimme luvat hankittua, välineet desinfioitua ja leirin pystyyn. Ensivilkaisulta huomasimme veden olevan runsaasti normaalia korkeammalla, eikä ihmekkään koska edellisen viikon oli tietojemme mukaan satanut kokonaan ja satoi edelleen. No me painelimme kuitenkin kalaan.

Alku näytti lupaavalta sillä jo kolmannella kävi hieman mitallista kookkaampi kala pyörähtään vaalean streamerin perässä.Ensimmäisenä päivänä emme kuitenkaan mainittavia saaliita saaneet, muutamia noin 35 senttisiä maailman kauneimpia taimenia, jotka pääsivät tietenkin takaisin omaan elementtiinsä.

Tiistaina herätessämme päätimme pistää tuumasta toimeen, olimme nimittäin matkalla miettineet mitenhän onnistuisi saunominen pressu saunassa. No me kasasimme kivistä kiukaan tapaisen ja ei muuta kuin lämmittämään.:)

Illalla painelimme taas kalalle. Kalan tulo oli edelleenki heikkoa, näimme kyllä paljon kalaa kun ne söivät runsaasti kuoriutuvaa suurikokoista päiväkorentoa(?).Ja tietenkään ei ollut yhtään ainutta päiväkoretojäjitelmää tullut otettua mukaan!Markus löysi onneksi omasta pakistaan kuoriutuvan vesiperhosenjäjitelmän jolla oli noussut siipi pystyyn, ja arvelimme sen saattavan kelvata. Eikä tarvinnut montaa heittoa kunnes hyvänkokoisen näköinen taimen oikeen hyppäsi perhoon, ja siitähän seurasi se että siimaa vietiin!Aika pian kala oli haavissa, 45senttiä luonnon kaunotarta!Kelpasi lähtiä saunaan. Ja hyvät löylyt saatiinki!

Seuraavana aamuna kiittelimme Niilon ja Markuksen kans itseämme että olimme ottaneet perhonsidonta tarvikkeet mukaan, ja eikun sitomaan päiväkorentoimitaatiota!Ja taas päivä vierähti nopeasti, kalastellessa melkeenpä tuloksetta ja ruokaa laittamalla.

Yöllä noin klo12 alkoi taas raju syönti kaloilla, nyt hiukan ylämpänä ku edellisenä päivänä.Kalat ruokailivat suoraan leirimme kohdalla vasta rannalla, mutta joen keskellä virtasi liikaa, mikä esti rannan tehokkaan kalastamisen leirin puoliselta rannalta.Kova virta esti yli kahlaamisen lähistöllä, mutta lähdimme kuitenkin Niilon kanssa yrittämään ylitystä ylempää. Jouduimme kahlaamaan koskea ylös varmaan yli kilsan mutta viimein löysimme kohdan josta juuri ja juuri uskalsi kahlata yli kun pisti kellunta liivit päälle. No me selviydyimme leirin kohdalle vasta rannalle rämmittyämme pajupusikossa varmaan puolisen tuntia sääsket niskassamme.

Ohensimme ja pitensimme perukkeita ettemme ainakaan säikyttäisi aivan edessämme ruokailevia kaloja heittosiimalla. Varmaan kolmas heitto ja päivällä sidottu perho kelpasi.Taas kala oikeen hyppäsi perhoon, ja kalan kadotessa pinnan alle vapa vaan pystyyn ja kala kiinni perhoon.Heti ensisyöksyssä huomasin kalan olevan isompi kuin Markuksen edellis iltainen.15 minuutin tappelu ja sain kalan haaviin.Mittauksessa kalan pituudeksi osoittautui 50cm!Kaunis ja erittäin hyväkuntoinen ruokakala.Pinturi kelpasi vielä 43senttisellekkin täpläkyljelle.Niilo sai melkeinpä samanlaisella perholla kanssa tosella komean viiskytäsenttisen, ja nelikakkosen.Perkatessamme katsoimme mitä kalat oli syöny, ja kummanki kalan mahat oli pullollaan pikkuruista vihreää pupaa.

No seuraava päivä meni samanlai, paitsi että sidoimme nyt pieniä vihreitä pupia, samanlaisia kuin edellis iltaiset oli syöny.Taas kiersimme Niilon kanssa lenkin ja pääsimme samaan huippukohtaan heittelemään.Nyt tapsin päässä oli pupa, ja johan alko kaloja tulemaan.Saimme tunnin aikana yhteensä reilusti toistakymmentä mittakalaa, ja laskimme jokaisen takaisin.Sinä iltana vain isot jäi saamatta, sillä isoin oli Niilon 46senttinen.

Seuraavana päivänä emme oikeen kerenneet kalastella kun piti lähtä ajeleen takaisin Suomeen.
Oli mahtava reissu!!

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?

Tiedot