Sonnanjoki (Jaala) | 29.6.2007 04:00

Kommenttitammukka - 01.07.2007

No nyt tuli sitte kausi avattua sonnanjoelle. Päivä oli pilvinen ja sateinen johon voikin varmaan alkaa kohta jo tottumaan. Veden korkeus tosin hämmästytti koska se oli runsaista sateista riippumatta normaalia jopa matalampikin joka toisaalta helpotti hieman kalastus rupeamaa jota miljoonat hyttyset tosin eivät auttaneet :).

Myllykoskea hetken kaverini kanssa tarkailimme ja päätimme lähteä katselemaan muitakin koskia alempaa ja siinä sateen ropistessa nekin kalastelimme ilman ihmeempiä tapahtumia. Pieniä taimenia tuli myllykoskelta normaaliin malliin varsinki beigeen nallepuhiin hanakasti kävivät kiinni. Tietysti takaisin vapauteen pääsivät mahdollisimman nopeasti. Juka ja kantokosken myös kävimme tarkastamassa saavutuksena vain havainto mitallisesta harjuksesta joka ei pintureihin haksahtanut houkuttelusta huolimatta. Noh ei siinä mitään takaisin Myllykoskelle yön saavuttua ja johan siellä alkoikin se normaali yö-elämä. Lepakot pyydystivät ilmassa vanhaan malliin ja taimenet tuikkivat.

Havaintoja oli myös hiukan kookkaammista taimenista ja siinähän se yö meni ja aamu alkoi sarastaa larvastellessa myllykoskella ja tulihan sieltä erään kiven takaa sitte kunnon tällikin! Kun oikein jaksoin vaihdella perhoa ja sitä oikeaa etsiä. Taimen oli tarttunut juuri sitomaani larvaan hyvinkin hanakasti ja veti kovasti lujaan virtaan jonne en mieluusti sitä olisi laskenut... Noin vartin mittaisen taistelun jälkeen kaverini sai kalan haavittua alempaa virrasta onnistuneesti ja nopeasti menin suonipihtejeni kanssa mutta tämä saalis valitettavasti ei saanut vapauttaan takaisin pitkän väsytyksen ja erittäin paha tartuutuksen takia... Onneksi kala oli sopivasti Mitan täyttävä joten sen sitten jokseenkin hyvin mielin sai viedä kotiin ruokakalaksi joka on muuten ensimmäinen jaalasta kotiin lähtenyt :) ja voikos paljon tuon upeampaa aamuyötä oikeastaan odottaakaan. Harvemmin sonnanjoki on vuosien mittaan noin palkinnut.

Kommentit

Kommenttitammukka - 01.07.2007 (Muokattu 1.7, 03:43)

Pahoittelen tosiaan huonoa kuvaa... :/


KommenttiKalamiess - 01.07.2007

Nätti on taimen näkee sen jo tästä!


KommenttiSandstone - 03.07.2007

Tuota, ihmetyttää että onko kala ollut oikein isokin kun väsytys on kestänyt vartin? Nimittäin tarpeeksi paksut perukkeet ja jämäkkä vapa yleensä auttaa asiaan jos haluaa vapauttaa kalan, niinkuin ymmärsin tuosta siun tekstistä. Ja Sonnanjoen koskissa se on jopa suotavaa käyttää paksuja Perukesiimoja kun kiviä ja monttuja riittää. Kokemuksesta tiedän, että 0,25 mm on jaalalaisille kevyttä kauraa kun sille päälle sattuvat.....


Kommenttitammukka - 03.07.2007

No Tilanne johtui 5 luokan vavasta jota tuppaan käytteleen pikkukoskilla ja 0.16 paksusta peruke siimasta joka oli pintaperhostelun takia :) ja väsytys venähti kovasti kun luulin isommankin kalan olleen koukussa ja otin hyvin varovasti juuriperuke siiman tähden ja rauhassa ettei tuu karkuutusta mutta ensimmäisen haaviamis yrityksen jälkeen vasta sain näköhavainnon ja sitten tuliki hoppu saada kala ylös että olis voinu vielä vapauttaa. Mutta onneksi oli sentään mitallinen kuitenkin :) tosi lihava tapaus


KommenttiSandstone - 03.07.2007

Hohhoijaa....
Minäkin kyllä käytän 5 luokan vapaa pääasiassa joten se ei sinänsä ole selitys O_o. Ja aivan hyvin olen sillä tänä kesänä jo kaloja välillä 40-60 cm kammennut nopeasti ylös kun tarkoituksena on ollut kalan vapautus.

Tuo perukepaksuus kummastuttaa kovasti jos kerran kalastat larvalla ja meinaat vapauttaa kalan joka tapauksessa???? Kuullostaa hiukan selittelyltä valitettavasti.......


Kommenttitammukka - 03.07.2007

No valitettavasti on totta että peruke oli niin ohut koska päivällä pintureita uitin kovasti... ja valitettavasti mua ei kiinnosta sun kiinnostukset. Ja väsytys kesti minkä kesti eikä sille mitään nyt voinut ja en halunnut laskea takaisin kalaa koska ne ei pakosti selviä hengissä raskaan väsytyksen jälkeen. Enkä nyt ymmärrä mikä sua sandstone nyt harmittaa siellä... nyt kävi näin


Kommenttitammukka - 03.07.2007

Eli lopetetaanhan tää juttu nyt tähän...


Kommenttitammukka - 03.07.2007

Ja tuohon haluan vielä lisätä että ihan noin muuten että jos sandstone on nostanu jaalasta yli 1,5kg taimenen niin pitäis kyll tietää että niitä ei väkisin ylös oteta nopeesti


KommenttiSandstone - 03.07.2007

Eipä ole yli 1,5 kilosta jaalasta ylösasti tullut. Kerran pari on ollut kiinni ja useammin on perhoon pyörähtänyt. Monasti irtoamiseen syy on löytynyt vavan kahvan puoleisesta päästä.

Ja turha tammukan on keilapallon kokoista hernettä keuhkoihin asti vetää, tuo selittely minua vain ihmetyttää kun kuitenkin hyvin tunnut tietävän kuinka kalaa käsitellä jos sen vapauttaa aikoo? Vai ymmärsinkö tarinasi väärin?

Ja kolmanneksi asiaksi..... Olen nähnyt vaikeammissakin paikoissa kuin Jaalan Myllykoski yli 3 kilon kalan otettavan ylös ja päästettävän nopeasti takaisin hyväkuntoisena. Joten vieläkö haluat kuulla lisää perusteluja????


Kommenttitammukka - 03.07.2007

En halua kuulla perusteluja tosta aiheesta enään lisää kun nyt vaan asia oli noin eikä sille mitään mahtanu :) ei noi ton kokosetkaan aina ihan suosiolla sieltä tule niin siksi tosiaan kesti... mutta eiköhän nyt unohdetan herneet sun muut tästä.


KommenttiSako - 03.07.2007

Jos Sandstone nyt vähän rauhoittuisi ja keskittyisi vain omiin väsytyksiinsä.


KommenttiSarvis - 04.07.2007

No #4 vavalla ja vastaavalla 0,16 tapsilla 49cm tulee alle 5min (samasta koskesta niskalta) taikka 62cm vastaavasti (samoin välinein samasta koskesta, mutta kovasta virrasta) alle 10min niin tuo on varmaanki ollut sitten niitä liki 70cm kaloja?
Haavihan nopeuttaa tuota ottamista kun tarvii maha ylöspäin olevia kaloja uitella....toisaalta, kyllä kai Jaalassa nyt kuitenkin suhteellisen kirkas vesi on, että tuon kalankin näkee, ennenkuin ihan lopussa?

Tosin voitaneen muistaa, että itsellä siinä vavanpäässä ollessa se aika kyllä tuntuu aika pirullisen pitkältä...eli jos ei puolueeton ajanottaja ole aikaa ottanut niin noissa omissa ajoituksissa tuppaa olemaan itsekullakin hiukan "kalalisää".


Kommenttitammukka - 04.07.2007

No siis tosiaan aamu yöstähän kala tuli ja aika hämärää oli vielä niin ei oikeen näkö haivaintoa tullut koska kala veti lujasti koko ajan kovaan koskeen eikä hyppinyt tai muuta... Ja tosiaan tuo aikahan tuollaki ihan lukee että noin vartin kun ei sitä kellosta kukaan ollu kattomassa :D mutta tuntu pitkältä sillon erikoisesti sitä ei sitte kukaa varmaks voi sanoa kauan kesti väsytys.


Kommenttimorgancane - 05.07.2007

Kunhan sitä kokemusta karttuu niin oppii vähän tosta kalojen väsytyksestäkin. Elkää pojjaat nyt vasta-alkajaa noin kovin lyökö. Kyllä se oppii jahka kokee.


Kommenttitammukka - 05.07.2007

Tekis mieli olla kirjottamatta tähänkään yhtään mitään... Ei vaan voi olla sanomatta että vähän luulen että minä en täällä se vasta-alkaja ihan ole. Ei vaan ole tapana luulla itseään aina kaikessa parhaaksi. Aika kummallisen kriittistä meininkiä täällä kyllä jostain kumman syystä aiheutta niinkin yksin kertanen asia kuin venähtänyt väsytys ja kalan ylös otto pelossa että kala kuolisi kuitenkin kovan rasituksen takia... Mutta mikäpäs siinä toisaalta jos tulee hyvä mieli itseään näin ilmaista. Ja ihan vielä siitäkin haluan nyt sanoa että jotka eivät ole jaalassa kalastaneet vaan normaaleissa istari joissa aikansa viettäneet voivat jättää omat kommennttinsa ja kokemuksensa pois samantien. Käynti kertoja on jaalaan kuitenkin itsellänikin kertynyt tähän mennessä monia kymmeniä helposti. Ja aika tarkkaan olen kyseisen joen elämää seuraillut monien vuosien ajan joten jos nyt jätettäisiin niiltä pätemisiä vähemmälle jotka eivät ole tietoisia edes joesta.


KommenttiSarvis - 05.07.2007

Heh, kesässähän tuo moniakymmeniä kertoja jo tulee tuolla käytyä.
Ja vuosiakin taitaa tulla jo parikymmentä.

Mutta en olekkaan seuraillut vaan ikäänkuin kokeillut elää tuolla mukana niin hyvässä kuin pahassakin...


KommenttiSandstone - 05.07.2007 (Muokattu 5.7, 23:48)

Niin taitaapi olla miulla tämä vuosi ensimmäinen kerta kun ei ylity monet kymmenet Sonnajoen käyntikerrat. Niitä kumminniin on tässä kolmen aktiivisen vuoden aikana kertynyt jo yli sata :P.

Kalastuksen suuntautuminen muualle ja työkiireet pitävät miehen muualla ja taitaapi olla ihan hyväkin kun siellä käyp nykyään niin valveutunutta ja itseriittoisaa kalastajaa :). Varsinkin kun on noin kokenut ja hyvä kalastaja, joka ei korota itseään missään määrin toisien yläpuolelle.

Noh ehkä me Sarvis aletaankin jo kohta joutaa lähteä Tenolle onkimaan tai sitten Kitkalle lähet mukaan kun se on kuulemma vanhuksille ja liikuntarajoitteisille(Vrt. Päähkänä) suunnattu paikka ;)


KommenttiSarvis - 06.07.2007

Tenolla viskovat uutisten mukaan kalastajia kivillä, Suomi-Norja maaottelu toisi uutta väriä jo uomiinsa jämähtäneeseen perhokalastukseen :-P
Ottakaamme larvapainot viimeinkin hyvään käyttöön :-D


Kommenttimorgancane - 06.07.2007

Pojat mie tuun kans mukaa. Sonniksella en oo kalastanu vasta kun vajaat 30 vuotta. Ei tarkoitus sinua ollu vähätellä. Vaan osaltani loppuu tämä skeidan jauhuu tähän. Herra tammukalta kuulen mielellläni lisää vinkkejä, mutta silmätysten siellä Sonniksella. Tunnistat minut valkoisesta toyotasta ja hassusta pitkälippaisesta hatusta. Tapaamisiin.


KommenttiRavistaja - 07.07.2007

Tänää taas pitäisi suunnata sonnanjoelle ja koittaa saada edes yksi mittakala. Viisi kertaa oon nyt käynny ja suurin mitä tullu on 35cm harjus seppälänkoskesta. Mikäköhän sitä isoo möllii siel myllykosken niskalla vaivaa kun ei taho ottaa mihinkään?


Kommenttimorgancane - 07.07.2007

oisko tolla valtaisalla kalastaja määrällä mitään osuutta? Se on ujo veijari ja ehkä parikeet ukkoo viikonlopussa on sillekin jo liikaa.


KommenttiSandstone - 07.07.2007

Hah ja kappas Morgancane ajaa siis laatuautolla ;).
Minut tunnistaa mustasta toyotasta :P.

Ravistajalle: Tuo harjushan on ihan tyyppi/merkkitavaraa Jaalan alueella. Isompiakin on mutta sitten ovat arkaakin arempia. Taimenet tulevat paikoitellen araksi tuosta äeä määrästä niin kuin Morgancane jo totesikin, mutta joskus nekin osaavat syöntihuumassaan yllättää. Ei kannata hoppuilla sen mittakalan kanssa. Se tulee sitten kun on sen aika. Muista vain kunnioittaa jokea niin se kunnioittaa sinua myös :D.

Että semmoisia tällä erää......

Niin ihan kuriositeettinä selasin viimeisen vuoden ajalta kuvia läpi mitä Jaalasta olen ottanut. Kausi näköjään päättynyt viimevuonna 31.12.2006 ja tämä kausi alkoi aika tarkalleen Maaliskuun 15 päivä kuluvaa vuotta, joten monenmoisia "kasvonpiirteitä" sitä Sonnanjoessa on tullut nähtyä.......

T:Sammy Qcla


Kommentti^^Perhostelija^^ - 22.11.2009

Wauh! komee on taimen näkee sen jo tuostakin;> Osaatkos sanoa että tuleeko syysrauhotuksen jälkeen sieltä kalaa?


Kommentti^^Perhostelija^^ - 16.08.2010

Minkähintaset mahtaa olla luvat koskelle? Onko ottipaikkoja/ perhoja?


KommenttiToonie - 22.08.2010 (Muokattu 22.8, 15:25)

Vesi kirkasta ja kalat näkee esim. myllykosken vanhan sillan päältä saakka. Mittakalaa en ole kertaakaan tuolta saanut, vaikka kymmenkunta reissua tehnyt. Hieno, kokeilemisen arvoinen paikka kuitenkin. Ottiperhot yleensä tummia... Lupatiedot www.kalajaala.fi

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?

Tiedot

Sijainti