Putajankoski (Suodenniemi) | 22.6.2008 17:00

KommenttiN1ksa - 23.06.2008

Minä, kaverini ja hänen isänsä päätimme lähteä yhdessä kalastamaan Vammalan Suodenniemelle Putajankoskelle. Sää oli hieman tuulinen, mutta kirkas. Ostimme 10e maksavat luvat (6tuntia, 18-24.00) ja lähdimme matkaan... Koski sijaitsi Pori-Tampere tien varressa uutisissakin olleen palaneen Seon vieressä. Saavuimme alempana sijaitsevan ns. perhostus kosken p-paikalle ja teimme pienen silmäyksen itse koskeen. Ensimmäisenä teimme johtopäätöksen että vesi on aika matalaa paikoitelle, mutta kirjolohten suosimia suvantokohtia löytyy. Toiseksi huomasimme että vesiperhosta oli jonkin verran liikkeellä. Päätimme lähteä pistämään kamppeita niskaan.

Kun olimme saaneet varusteet kuntoon niin lähdimme koluamaan koskea läpi, itse aloitin sillasta. Tiesin jo, että koskessa on paljon salakkaa joten päätin koittaa hopea runkoista ja musta siipistä Matuka-Salakkaa. Heitin muutaman heiton sillan alle ja annoin perhon tulla vapaasti virran mukana alaspäin lopuksi kosken halki menevä sivuttais liike. N.kolmannella heitolla taimen pärskäytti pintaan ja nykäisi perhostani, mutta pääsi takaisin kasvamaan. Jatkoin pari metriä alaspäin heittelyä jolloin alkoi tapahtua. Kala pärskäytti ja nappasi syötin. Lopulta yllättävänkin pitkän vasytyksen jälkeen sain kalan haaviini ja ei kun kala soppakalaksi kotiin.

Jatkoin kalastusta alavirtaan. Ennen ensimmäistä suvantoa muutama kala kävi yrittämässä perhoani. Kalastin suvannon ja jatkoin alaspäin.. Toiselle suvannolle päästyäni ja joen ylitettyäni ei kalaa kuulunut. Jatkoin kalastusta loppuliukuja edeltävään koskipätkään. Siellä Alkoi tapahtua, koskesta Matuka-Salakkaani oli tarrannut todella pirteä ja hyvän kokoinen taimen. Hetken sitä väsyteltyäni kaverini otti sen haaviinsa. Näin oli ensimmäinen kierros koskea koluttu ja päätimme pitää tauon. Kaverini ja hänen isänsä eivät tähän mennessä olleet saaneet mitään.

Toiselle kierrokselle lähdettyäni vaihdoin edeltäjänsä näköisen Badger-Salakan. Sillan alta ensimmäiselle suvannolle saavuttuani Haaviini oli eksynyt yksi taimen ja sen lisäksi yksi karkuutus. Katsoin suvannon alapuolelle jossa kaverini isä väsytti NallePuhilla narraamaansa kalaa. Hän kuitenkin päästi sen vielä kasvamaan vaikka n.50cm taimen olikin. jatkoimme kalastusta. Alapätkällä ei mitään ja kaverini oli vielä ilman saalista. Päätimme pitää tauon.

Kolmannelle kierrokselle lähdettäessä vaihdoin vihreän kuulapää pupan joka oli varustettu oranssilla kierteellä. Heittelin yläkoskella, kunnes huomasin että taas kaverini isä oli väsyttämässä Puhilla esiin narrattua taimenta. Hän sai sen haaviinsa ja päätti että tässäpä soppakala. Eli kylmäksi ja puuhun roikkumaan.

Jatkoin kalastusta jolloin nappasi, mukavan pirteä taimen kelpuutti pupani vastarannalta pienestä kuohusta. Kaverini isä oli siirtynyt yläpuolelleni ja alkoi kalastamaan yläkoskea keltaisella larvalla. Sieltä hän nosti vielä yhden taimenen, mutta päästi sen takaisin kasvamaan. kello 23.45 lopetimme reissumme ja lähdimme autolla kohti kotia.

-N1ksa-
http://www.kopteri.net/koti/suomun.kalamiehet/perhokoski.htm

http://perhorasia.fi/Place/Place.thtml?placeID=12114&tab=album

Kommentit

KommenttiÄijänKäppänä - 24.06.2008

Hienosti meni reissu!

Itse olen Putajankoskelle menossa heinäkuussa ja olisi kiva vähän tietää minkälainen paikka on kyseessä ja mitä perhoja kannattaa varata. Näyttää ainakin ihan komealta paikalta.


KommenttiN1ksa - 24.06.2008

Yleensä koskella on taimenille toiminut erilaiset tinselit/ärsyke perhot, Salakka imitaatiot kuten (löydät hakusanalla) Matuka-Salakka ja Badger-Salakka hopeisella rungolla ja muuten mustana. Kolmanneksi sanoisin kosken ns. vakiokalustoon kuuluvat, välillä jopa räikeän variset pupat ja larvat. Kirjolohesta ei niin paljon kokemusta mutta aika värikkäillä nymfeillä on porukka saanut kalaa suvanto- ja niva alueilta.


KommenttiÄijänKäppänä - 24.06.2008

Juu kiitos. Täytyy kohta ruveta sitomaan salakka perhoja. Miten niitä tulisi uittaa?

Toimiikohan ihan perus vinylrib larva kultaisella kuulalla ja oliivilla rungolla? Löytyykö koskesta sellasia ottivarmoja monttuja sun muita kohteita jotka ovat kokeilemisen arvoisia?


KommenttiN1ksa - 25.06.2008

Salakka perhon uitto: Heitä vasta puolelle rantaan, vetele siimaa sisään (kaiken lainen käsikikkailu on sallittua, salakkaa ei voi uittaa liian kovaa) samalla kun salakkasi ui loivassa kaaressa alapuolellasi joen poikki. Sahaa joki näin läpi päästä päähän, kalasta kaikki koskessa olevat pienet syvät kohdat huolellla. Toinen tyyli on ihan vaan heittää vaikkapa ylävirtaan ja antaa perhon tulla vapaasti virran mukana. Heti sillan jälkeinen pieni kosken pätkä on kokeilemisen arvoinen.


Siinä kuva otti perhosta Siinä kuva otti perhosta
24062008058.jpg (115.0 KT)

KommenttiÄijänKäppänä - 25.06.2008

Tuleeko perhon Salakka perhon uida pinnan tuntumassa vai vähän syvemmällä?


KommenttiMökkiläinen - 28.06.2008

varsinkin illalla salakka perhoa kannattaa uittaa ilman painoa pinnan tuntumassa. kirkkaalla kelillä ja krantummalle kalalle kannattaa perhoa hieman painottaa että se ui otti syvyydessä.

oikeat uitot löytyvät kokeilemalla eli kukin tavallaan.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?

Tiedot

Sijainti