Myllysuvanto- ja joki (Viitasaari) | 6.6.2009 06:00

Kommenttihirvanen - 07.06.2009

Aamutuimaan lähdettiin kaverin kanssa "korkkaamaan" Myllyjoki. Kolme meitä piti olla, vaan yksi joukosta tippui pois, joten kahdestaan saatiin kalastaa uutta jokikohdetta aamu ja aamupäivä. Myllyjokihan avattiin kyseisenä päivänä, joten olimme kaverin kanssa ensimmäiset kalamiehet koko paikassa.

Aamu alkoi todella rivakkaan tahtiin, kun jo ensimmäisellä heitolla perhoa vietiin. Kovien hyppyjen, pienten syöksyjen ja tovin juromisen jälkeen haavin pohjalla pötkötti ensimmäinen kirjolohi, reilun kilon painoinen, hyväkuntoinen pötikkä. Kaverin vielä viritellessä peruketta otin muutaman askeleen alavirtaan, heitin, ja kala kiinni. Samanlaiset kuviot esitti tämäkin kala ja parissa minuutissa samanmoinen kille haavissa. Kun kaverikin jo väsytti kalaa hieman ylempänä, alkoi homman juju pikku hiljaa paljastua. Kalat oli jokeen tuotu neljä päivää aikaisemmin. Sinne tänne ripottelusta huolimatta kalat olivat jumittaneet parviin ympäri jokea. Kohdalle kun sattui niin kaloja nousi useita aina samalta paikkaa.

Tunnin verran joen alaosaa kalastettuamme lähdettiin käymään ylävirralla. Sieltä ei kaloja tuntunut löytyvän, tarkasta haravoinnista huolimatta. Edes pintakäyntejä ei ylävirralla näkynyt. Ilmeisesti kalat sieltä olivat laskeutuneet alavirralle, koska sinnekkin kalaa oli viety. Ensimmäinen tunti alavirralla antoi minulle kymmenkunta killeä haaviin asti, muutaman karatessa. Kaveri taisi käyttää haavissa "vain" kaksi kalaa, mutta karkuutti ison kasan.

Ylävirralla käynnin jälkeen lähdettiin sitten kalastelemaan joen loppuliukua ja Myllysuvantoa. Kalat löytyikin melko pian pienestä lahdelmasta, lumpeiden keskeltä. Pieni lätäkkö piti sisällään todella paljon kalaa ja hommasta alkoi mennä pian maku, lähes joka heiton tuottaessa vähintään tärpin. Oman mausteensa touhuun toi muutamat hauet jotka olivat melko hanakoita liitsien perään. Pari poranokkaa kävi vapautettavanakin, mutta muutama sai muistoksi mukaansa huulilävistyksen. Kaveri alkoi saada tarpeekseen ja lähti ennen yhtätoista suuntaamaan kotiin. Itse palasin joelle.

Puolenpäivän aikaan juotiin Myllytuvalla kahvit Korpilohen isännän kanssa, ja päätin jäädä kalastamaan vielä toisen kuuden tunnin session. Kalaa oli joella pintonut mukavasti ja virittelinkin pintaperhot vapaan.

Iltapäivä jatkui aamun kaltaisena, kalaa nousi todella paljon, ajoittain hiukan turhankin paljon. Haavissa kävi myös yksi taimen, tuollainen 35-38 senttinen pullea pilkkukylki. Päivän isoimman kalan tittelin vei noin 70cm hauki joka antoi hyvät kyydit kolmosluokan keltaisella Loopilla... Kirjolohet olivat kaikki todella hyväkuntoisia ja kovaa taistelevia, melko ehjä eväisiä voimanpesiä. Pääasiallinen koko oli siinä reilun kilon pintaan, suurimpien ollessa lähellä paria kiloa. Killejä haavissa kävi 12 tunnin kalastuksen aikana arviolta 30-40, joten kalastuksen haasteellisuudesta ei kalojen käyttäymisen johdosta ainakaan voi puhua. Jokainen kalahan sai tietysti vapautensa takaisin, jokihan on vain C&R-kalastukseen perhovälinein. Joen rannat ei ole kovinkaan helpot kalastaa, mutta kun rannasta paikan löytää, on viistottain joen suuntaisesti suht helppo kalastaa.

Kaiken kaikkiaan Myllyjoki ja -suvanto on kaunis ja tulevaisuudessakin varmasti melkoisen saalisvarma kalastuspaikka. Uskoisin kalastuksen haasteellisuuden nousevan huomattavasti kun kalat alkavat saada reikiä huuliinsa ja tottuvat hieman tuollaiseen luonnon ympäristöön. Nytkin jo muutamat kalat joella keskittyivät puiden alla syömään vain kirvoja ja muurahaisia, eivätkä välittäneet mistään muusta mitään. Kun vielä rannallakin on komea kahvila josta saa ystävällistä palvelua, on vaikea keksiä parempaa tapaa viettää kesäpäivää.

Kommentit

Kommenttitaimen-67 - 07.06.2009

Mitkäs oli ottiliitsien värit?


Kommenttihirvanen - 07.06.2009

Pääasiassa musta toimi liitseistä. Jonkun kalan sain Kakshäkiläisellä, oranssilla Klinkillä ja Goddard Caddiksella.

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?

Tiedot

Sijainti