Jyräänvirta (Kouvola) | 29.7.2009 17:00

Kommenttiteppana - 03.08.2009

Hommasin uuden vavan (TFO Axiom #5) ja lähdin testaamaan sitä lähijoelle. Vapahan tuntui todella hyvältä.
Heittelin siinä vartin verran ja sain kolme särkeä, ennen kuin neljäs särki nappasi kiinni. Vetelin sitä suoraan siimoista ylös. Suunnilleen kahden metrin pääässä jaloista mulahti niin maan per#%leesti. En ehtinyt nähä, että mikä mursu siinä kävi meuhkaamassa. Jalkoihin vedetyt siimat hävisi muutamassa sekunnissa. Olin siinä vaiheessa keskellä jokea kiven päällä. Heti tunsin, että joku isompi kala siellä painelee.

Jonkun ajan päästä sain sen lähelle ja näin ison hauen pyrstön. Sen jälkeen lähdin kahlaamaan rantaan, koska siellä virrassa minulla ei olisi ollut mitään saumoja saada ylös sitä.

Puolisen tuntia oli mennyt, kun huomasin että vastarannalle tuli kaksi jätkää kalaan. Jouduin huutamaan ne apuun, koska itekseni olin sen mötkön kanssa melko "nesteessä". Äijät kahlasi veteen asemiin ja minä väsyttelin ranne krampissa.
Veikkaisin, että 10 kertaa se kävi pyörähtämässä siinä rannassa, mutta ei siitä saanut kunnon otetta. Se särkikin oli puoliksi sen suussa pitkän aikaa.

Kerran se jämähti pohjaan moneksi minuutiksi ja jouduin kahlaamaan takasin sinne kivelle käymään, koska ajattelin että se veti siiman jonkun tukin taakse ja jäi huilamaan. Sieltä se taas zemppasikin oikeen kunnolla.

Aikaa ehti mennä arviolta noin 2,5 tuntia ennen kuin se väsähti tarpeeksi ja sain sen kunnolla lähelle. Äijät ei enää tuntenu armoa, vaan niputti sen kahteen pieneen perhohaaviin päästä ja pyrstöstä.
Keli ehti muuttua täysin. Ensin paistoi aurinko,alkoi sataa oikeen kunnolla ja ukostaa, jonka jälkeen taas aurinkoa.

Painoa kalalla oli 9,3kg ja pituutta 106cm.
Perhona oli #14 musta liitsi. Peruke oli 0,20mm. Sen takia siinä kestikin, koska en paljon uskaltanut laittaa hanttiin, kun se vei, että peruke ei katkea tai koukku irtoa.

Toisella niistä kavereista oli kamera matkassa ja lupaili lähettää kuvia minulle, mutta ei ole vielä näkynyt. Vein sen hauen töihin kaverille. Teki siitä kalapullia. Samalla otettiin nuo kuvatkin...


Kommentit

Kommenttitaimen-67 - 03.08.2009

Onpahan ollut hieno väsytysXD Onnea vaan körmystä!


KommenttiKanta-asiakas - 03.08.2009

Hyvää tuuria ollut! Tuosta vedenkorkeudesta, vesi melko matalalla :(


Kommenttihossanjoki - 03.08.2009

hahahahahahha....:D Onneeeaaaa!!


Kommenttimianka - 03.08.2009

Aika pelimies, kun tollasen hauen köllin tuolla siimalla ylös nostaa :)


KommenttiGlenButerol - 03.08.2009

Melekosen pallukan oot nostanu=) Hienoa toimintaa. Ite nykäsin viime kesänä saman mittasen, mutta painoa oli vain 6.6kg. Lisää näitä.


Kommenttijustus84 - 03.08.2009

Tollanen hauki verottaa jo jonkin verran arvokaloja..


KommenttiT0nttu - 03.08.2009

Komia on hauki.! Jos kaks ja puol tuntia meni, niin mies oli varmaan niin hapoilla että ei tarvinnu enää kalastella.. onnittelut!


KommenttiKanta-asiakas - 03.08.2009

Utelen vielä, että miltähän koskelta tuo mahtoi tulla :O Tuskin motellilta..?


Kommenttiteppana - 03.08.2009

Kiitosta vaan.

Kyllä se siintä motellin koskesta tuli. Siintä missä on se mylly. Kosken loppu kuohuista nappasi.

Juu ei sen jälkeen enään oikeen voinu heittää. Ranne oli sen verran jumissa.


KommenttiMik@z - 04.08.2009

Ohhoh pitää kyllä hattua nostaa :) Ihmettelen, miten hauki on saanut vielä liitsin koukun kestävästi turpaansa, kun särki on siinä ollut kiinni.

Uskomatonta, miten olet kaksi ja puoli tuntia jaksanut kalan kanssa vääntää. Se on kuitenkin pirun pitkä aika!!


KommenttiJussi*M - 04.08.2009

Vai on siellä pinnan alla tuollaisiakin kyttäämässä... Pitänee seuraavalla kerralla ottaa pari haukilusikkaa mukaan.


KommenttiHelsinki FlyFisher - 05.08.2009

No tuli vapa aineki testattua:DOnnea vaa!!:D


KommenttiImamar - 08.08.2009

2,5 tuntia väsytyksessä. Onneks tapoitte sen. EIpä ainakaa syö jalokaloi, tai kuole happoihin.


Kommenttipikkujuso - 09.08.2009

Mitä intoo tappaa näitä haukia, vieläkö porukat luulee että ne syö "arvokaloja"? Ja etenkin tuo imanmar:in kommentti, ei tiedä että itkeekkö vai nauraa. Paitti toi viimenen pointti on ihan asiallinen.

Lukekaa niitä nykyajan juttuja hauesta... Roskakaloja ne syö... Tai no pari istaria joutaa syyäkkin mutta paljonko se vaikuttaa niitten istarien määrään... Enemmän salakalastajat niitä pyytää poikkeen...

Ja tajusin että tuo on pyydetty joesta, eikä järvestä/merestä.

Ihan oma mielipiteeni tämäkin, jatketaan meilillä jos jollain on jotain urputtamista... Ei tänne jaksa mitään vastailla...


Kommenttipyhälahti flyfisher - 10.08.2009

Voe elämän kevät. Nykyään täällä perhorasiassa joka asiasta nostetaan haloo. Mutta pitääpä itsekkin puuttua tähän:)
Omasta mielestä on kyllä järjeä tappaa tuommoiset hauet.
Roskakaloja nekin. Ja mistäs sitä tietää vaikka että kuvan hauki onkin menossa täytettäväksi. Ja mitä muuten niillä hauilla siellä joessa/järvessä tekee? Ei yhtikäs mitään.


Tämä on sitten ihan oma mielipide asiasta.


Kommenttijuhahujanen - 10.08.2009

Samaa mieltä pikkujuson kanssa. Hauen ravintona arvokalat vain satunnaisesti ja se on osa sitä luonnonvalintaa, josta täällä niin kovasti puhistaan.

"Ja mitä muuten niillä hauilla siellä joessa/järvessä tekee? Ei yhtikäs mitään."

Yllämainittu on taas kommenti, joka osoittaa, että osalle nykyihmisistä eläimet ovat pelkkiä esineitä. Jos ei itselle ole hyötyä, niin tappaa sopii...
PS: jos jostakin vesistöstä hauet saisi pois, niin ensimmäisiä häviäjiä olisi lohikalat. roskalkalakannat kasvaisi ja söisivät lohikalojen mätiä ja roskakala kilpailisi vielä samasta ravinnosta pienten taimenten kanssa... ei hyvä!Kommenttipyhälahti flyfisher - 10.08.2009

Luonnon kiertokulkua en miettinyt. mutta kuitenkin. roskakaloja ne hauetkin on!:D


Kommenttipikkujuso - 10.08.2009 (Muokattu 10.8, 13:21)

Ja samalla ne on tärkeä osa luonnon ekosysteemiä...

Mutta minkä takia pitäisi hylkiä, tai herjata kalaa joka on vain luonnon ekosysteemin muokkaama? Puuttuuko rasvaevä? Liian terävät hampaat? Kasvaa liian isoksi? Miksi taimen on niin täydellinen ja hauki roskaa?

Itse olen tänä kesän tappanut tasan yhden taimenen, mutta en yhtään haukea. Taimenen sen takia että vanhemmat olis ees vähän tyytyväisempiä, ja hauet sen takia että arvostan niitä niin paljon. Hauki on liian arvokas pyydettäväksi vain kerran... Imho ;)

Siis tämä ei oo mitään vattuilua, vaan omia mietteitäni. Kerrankin mietin asioita, enkä vaan kirjottanu kaikenlaista hevon pas....


Janne Repo


Kommenttipyhälahti flyfisher - 10.08.2009 (Muokattu 10.8, 13:49)

Kyllä itse kalastan haukea,Keiteleessä useimmin ja siellä otan sen minkä saan.Mutta jos olen jollain lammella ja kala asustaa mura vedessä että sitä ei voi syödä niin kyllä minä se takasin päästän. Mutta roskakalana sitä pidän. (Oma mielipide)

PS. Enemmän olen niitä takaisin pästänyt kuin ottanut koska metsä lammilla on enemmän haukia suhteessa. Keiteleestä saa rannalta todella harvoin...


Kommenttipyhälahti flyfisher - 10.08.2009

Mutta komea on hauki! Onnea saajalle!:D


Kommenttiluonto-eno - 11.08.2009

Komea hauki!Onnittelut Teppanalle hienosta saaliista ja taitavasta väsyttelystä noin rimpulavehkeillä.Monella olisi hermo pettänyt;)!0.20mm perukkeella muuten pystyy pitämään kalaa melko tiukalla.Kokeilkaa joskus vaikka pihassa.Siima kiinni jokonkin ja vääntämään vavalla normiväsytystä topakammin(tee jollain sekundakepillä jos pelkäät vauroita.Vaikka vapa olisi kuinka kaarella,niin perukkeeseen kohdistuu näennäisen kovasta ponnistelusta huolimatta yllättävän vähän voimia.Asian voi testata myös vetämällä digivaakaan sidottua peruketta vavalla.Eipä tule ihme lukemia edes kahden käden lohivehkeillä...Nojoo...Meni nyt hieman sivuraiteelle juttu(taas!!!),sillä tottahan on,että hauen purukalustoa on totisesti ollut syytä varoa tässäkin tapauksessa.Esimerkkini vetolujuuksista onkin vain yleistyksenä tavallisille perhokaloille.Tietenkään en kehota ketään repimään kaloja väkisin,mutta hyvä on joskus testata siimankin rajoja,niin uskaltaa pahassa paikassa suhteuttaa voiman käyttöään kun vain koukku pysyy kiinni ja ukko on muuten tilanteen tasalla.
Haukia arvostan,varsinkin isoja.Niitä on ollut jalokalaa(..no kai nykyään istaritkin niihin on ehkä laskettava)vilisevissä vesissä kauemmin kuin ensimmäinenkään perholoordi asteli virtaan.Kumman lajin edustaja on tehnyt korjaamattomia vahinkoja noihin paikkoihin....?Hauki korjaa omansa potista,useimmiten särkeä ym.mutta välillä luontoon sopimattoman liian hitaan/sairaan punalihaisten edustajankin.Harvoin silti siinä onnistuen.Moniko voi väittää löytäneensä hauen mahasta minkään sortin jalokalaa?Lapissa saattaa harria/siikaa tms.syönnösnäytteessä joskus ollakin,vaan harvinaisia löytöjä ne ovat siihen nähden,miten haukea parjataan yleisesti.Yhtään kertaa ei ole omalle kohdalle sattunut(yli 40v. takana kun ensimmäisen hauen sain) ja takuulla saan satoja haukia vuoden aikana ja syön-tai annan opiskeleville lapsilleni- suurimman osan.Järviltä tulee eniten,mutta mieluummin yleensä otan virrassa kasvaneen,lihaskunnoltaan paremman yksilön uiteltavaksi ja kotiin suurella ilolla.Se on aiheuttanut hupaisia ilmeitä monessa..no jooo..perhomiehessä...Ei vain löydy taimenta,kirreä,harria tms.missään muodossa sisältä.vain ahventa,särkeä,salakkaa...Silti uskon,että joskus hauki onnistuu nappaamaan jonkun "paremmankin" kalan ja senkun ottaa.Lampikirret kotikaupungissani ovat joskus saaneet hauelta purentaa,vaan harvoin niitäkään tapaa.Hauki on hyvä poliisi vahtimaan rehevöitymistä aiheuttavia varsinaisia roskakalakantoja ja varmasti se niitä mieluummin napsii kuin vaikeammin tavoiteltavia lajeja.En kannata haukien tolkutonta suosimista virtavesissä,mutta ei se mikään rikollinen ole.Noudattaa vain vaistojaan ja kiinnostuu liitsiä lilluttavaa ukkoa harvemmin luonnottomasti käyttäytyvästä tankkiautotaimenesta/kirrestä.Mukava niitäkin on onkia kunhan oppivat hieman uimaan.Muuhun kalastukseen on harvalla mahdollisuus niin usein kuin haluisi ja ilman istareita olisi vähän kalasteltavaa nykypaineen alla olevilla virroilla.Ainakin minulla.Saapi olla erimieltä aivan vapaasti;)


KommenttiImamar - 13.08.2009

Kaikki hauet ylös vaiten. Jos ei halua olla C&r mikä nykyään on niin hienoa. Tosiasiahan on että hauet on maukkaimpia pienempinä. Tollainen melkein 10 kilon lötkäle vaatii jo hyvät soossit että siitä ruokaa saa. En tiedä mistä toi on muhunkin iskostunut toi että jos joessa jalokaloja ni hauet ylös vaan. Kaippa se on sitä kun on elämänsä tuolla lapissa kolunnunna, isukkien setien ja lapin kummajaisten kanssa. Niin sieltä tuo vanha viisaus on peräisin. En tiedä asiasta tarpeeksi että voisin alkaa järkevästi argumentoimaan onko hauki vaaraksi jalokaloille, mutta ite ainakin nostan tuollaiset 10 kiloiset ylös jos joesta saan. Onpahan ainakin syömistä. Ja tosiaan kuten vanha herra luonto-eno tuossa tokaisi, Kannattaa uskaltaa kokeilla niitä siimojen rajoja. Ei ole kivaa kalalle jos ette otakkaan sitä ylös kun se on jo hapoilla eikä elimistö enää toimi puhdistaakseen. Ite menettännyt kaksi yli 6 kilon kuusamolaista perukkeen takia. Mutta nytpä tiedän mitä se siimalujuus kestää. Kalaa kun käskee se tulee kun koira, jos sitä pelkää, se tulee ku härkä.


KommenttiMik@z - 13.08.2009

Itse karkuutin ensimmäiset kalani (kirbeli) lammella 0.20 perukkeella. Tuntui tärppi->vastaisku->kala ilmaan ja siimat silmille. Sen jälkeen 0.32 fluorocarbon kiinni ja johan alkoi kalat pysymään. Tiedän kyllä, että tuo 0.20 kestää aika paljon, mutta jäi hyvät "traumat" ensimmäisistä kaloista. Nyt olen kyllä taas siirtynyt tuohon 0.20 siimaan ja hyvin sillä on kalat tullu ylös, kun on vaan maltillisesti ottanut. Kalan kanssa ei oikein pääse kestävyyttä testaamaan, kun sattuu niitä taimenen kokoisia taimenia niin harvoin minun perhoon :)


Kommenttiluonto-eno - 13.08.2009

Juu!Missään tapauksessa en kehota kalastamaan alimitoitetuilla siimoilla ym.varusteilla.Joskus vain on hyvä kokeilla varusteiden äärirajoja niin homma pysyy hallinnassa.Joskus ennen nuorukaisena ja kauan sitä ennenkin oli olevinaan mahottoman hienoa kun kalasteltiin tarkoituksella älyttömän ohuilla siimoilla.Herrasmiehet kuulemma antavat näin kalallekin mahdollisuuden ja punnitsevat sen kanssa taitojaan ym.diibadaabaa...Kala siinä saa mainion mahdollisuuden uida koukku kitusissaan.Tapasin kyseistä kalastusmuotoa vaalivan fossiilin eräällä koskella parinakin kesänä.Kolmen kilon istaritaimenta kehui väsytelleensä liki 4 tuntia!Vieheenä jigi ja 0.14 siima!Onko järkee vai ei?No ei!Ainakaan minun mielestäni vaikka tuo sankarimme oikein silmät ummistaen kertoili väsytyksen vaiheista.Kala kuulemma jurotti ja jurotti ja hän väsytti ja odotti ja hermonsa hallitsi..Jaapajaa!Uskonpa asian olleen niin,ettei taimen ole edes tiennyt olevansa kiinni vieheessä.Eri juttu onkin jos sattuu tämän ison hauen tms. kaltaisia yksilöitä kohdalle sivuosumana ilman varsinaista tarkoitusta ja saa sen ylös.Silloin on se temppu jolle sopii nostaa hattua suorituksena ja koska silloin myös tietää,ettei kalamies ole mennyt tieten tahtoen leikkimään kaloilla.Kireitä;)!


KommenttiMik@z - 13.08.2009

No eipä tuossa kyllä mitään järkeä ole. Kala menee hapoille ja huonolla tuurilla saa vielä koukun kitusiin.

Pääasiassa itse uitan pieniä perhoja (pupat,nymfit,larvat jos koukku>16) tuolla 0.20 siimalla. Sitten taas larvastelu hauleilla ja siimana voi olla 0.25. Streamereissa vaihtelevasti 0.20 ja 0.25. Pintureilla ja noilla "todella pienillä" koukuilla sitten 0.16 ja sen ohuempaa en ainakaan toistaiseksi aio käyttää.

Taisinpa ensimmäisen pinturikalani saada korpilohelta 0.16 piuhoilla ja 16 koon Goddard Caddiksella. Eli yhteenvetona voisin sanoa, että alle 0.20 siima itselläni käytössä VAIN jos perhon koko sen vaatii.


KommenttiJolle - 04.10.2009

Joo komee on kala onneksi olkoon. Olen ite sitä mieltä hauista että "roska" kala se on, mutta jos pyyän niitä niin kyllä minä ne takas päästän. Perholla varsinkin on mukava kalastaa haukea, kun niitten kans saa joskus tapella ihan urakalla :D

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?

Tiedot

Sijainti