Merikarvianjoki (Merikarvia) | 4.5.2010 20:00

KommenttiLärvästelija - 05.05.2010

Aamulla kun heräsin ja vilkaisin kännykkääni, Pete oli lähettänyt viestin joskos mentäisiin kalaan merikarvialle tänään. Ja tottahan toki minä suostuin. Pete tempaisi minut noin 16.30 koulusta päästyään kyytiin ja merikarvialla olimme reipas puoli tuntia myöhemmin holmankosken rannalla.

Holmankoskella tuntui olevan kaikki Porin kalamiehet samaan aikaan, sillä melkoisen paljon sakkia oli liikenteessä. Yllättävän äkkiä siitä silti alkoi sakki vähenemään. Me Peten kanssa suunnistimme saman tien toiselle puolelle jokea eli pellon puolelle. Itse larvastelin saunarakennuksen kohdalla olevaa niskaa jonkin aikaa ja Pete ylemmän kosken loppuliukua. Noin vartin siinä kalasteltuamme kuului Peten hihkaisu, ja kun katsoin nii kalahan se hänellä oli kiinni. Ja hyppikin vielä komiasti. Pienen painin jälkeen haavissa ja kirjolohihan se. Nuijaa kalloon ja Pete tuli kertomaan että oli nähnyt kalan käyvän pinnassa ja kun ei liitsiin ottanut, oli Pete laittanut vihreän kuulapäänymfin siiman päähän ja heti ekalla heitolla oli siihen käynyt kirre. No kun itselläkään ei liitsissä mitään äksöniä ollut, niin vaihdoin parit kuulapäänymfit myös siiman päähän. Kun sain perhot vaihdettua ja juuri heitettyä ne veteen, huusi Pete taas uudestaan ja väsytti jo toista kirjolohtaan. Aloin jo pyörittelemään päätäni. Tämäkin kala oli melko pirteä ja Petellä kestikin hetken saada kala haaviin. Tämän kalan Pete kuitenkin päästi takaisin. Itse siirryin Peten yläpuolelle larvastelemaan mutta kuitenkin tuloksetta, kysyinkin Peteltä jos voin hetkeksi tulla Peten ottipaikalle kokeilemaan. En kauaa siinä ollut kun jo näin pari pintakäyntiä. Taisivat kalat majailla samassa montussa kaikki. Noh, ei tuntunut silti kala käyvän kiinni ja aloinkin jo etsimään syytä itsestäni, kunnes näin taas tuikin, ja heitin perhot muutaman metrin sen yläpuolelle ja heti tärppäsi. Noin kilon kirrehän se siellä. Kala viihtyi ilmassa hyvin sillä se hyppäsi muutaman kerran komian näköisesti. Noh, haaviin sekin päätyi ja nuijaa sai sekin kalloon. Tässä vaiheessa aloimme miettiä pitäisikö meidän mennä toiselle puolelle takaisin kun ei muitakaan kalastajia enää ollut. Toisella puolella oli särjet vallanneet vielä pari viikkoa sitten hyvän paikan kahden virran välissä, ja niitä tulikin joka heitolla. Kutupuuhissa olivat. Päätimme lähteä lankosken alaosaa koluamaan.

Lankoskella oli vesi ainakin omaan makuuni oikeinkin hyvällä korkeudella. Kahlaamaan pystyi miltei joka puolelle, ja silti oli vettä sen verran, että kaloilla oli suojapaikkoja reilusti enemmän kuin keskikesällä. Lähdimme kahlaamaan kummatkin omiin suuntiimme, Pete kohti saarta mikä jää virtojen väliin ja minä taas ylävirtaan missä tiesin olevan muutamat herkulliset montut. Kun ei aluksi mitään tuntunut tapahtuvan, vaihdoin yläperhoksi vihreän larvan ja alaperhoksi mustan kuulapäänymfin. Kahlasin erään kiven etupuolelle, heitin siten, että perho ajautuu kiven edestä ja heti kiven edestä tarrasi todella vihainen kirjolohi nymfiin. Taistelun jälkeen kala haaviin ja keppiä kalloon. Kiintiö täynnä ja muutenkin kalaa on nyt sen verran ettei tarvitse pariin reissuun ottaa kalaa ylös. Jatkoin kalastusta ja muutaman minuutin päästä Petellä vapa taipuu. Pienen, noin 27cm mutta perhanan nätin taimenen hän sieltä sai napattua. Itsellä tärähti miltei heti larvaan kun Pete oli taimenensa saanut vapautettua. Huomasin heti että nyt ei ollut kirjolohi siiman päässä ja yllätyinkin mukavasti, kun kyseessä olikin 30cm harjus. Kuvauksen jälkeen kala pääsi takaisin jatkamaan ötököillä herkuttelua. Ajattelimme sen jälkeen siirtyä ylävirtaan katsastamaan jos siellä olisi hienoja paikkoja. Larvastelin siinä samalla, kun kahlasin toiselle puolelle ja Pete ällistyi kun sanoinkin että taas minulla on kala kiinni. No harjusennätyshän siinä meni uusiksi kun kala paljastui 38cm harjukseksi, joka myöskin kuvauksen jälkeen pääsi takaisin jokeen. Kalastelimme ylävirralla tärkeimmät montut, koska alkoi tulla jo pimeä. Itselläni ei ollut kuin yksi tärppi, mutta meinasin itsekin saada sydänkohtauksen, kun Pete alkoi kiljumaan ja huitomaan käsillään. Pete oli kahlannut erään kiven viereen ja larvastellut siinä kunnes yhtäkkiä vedestä oli noussut pintakäyntiin Peten kuvauksista päätellen noin 3-5 kilon taimen. No Pete siitä innostuneena aloitti vimmatun pommittamisen, ja vaihtoi vielä ison liitsin päähän ja saikin kalan tarttumaan, mutta ei sentään sitä mörköä, vaan noin kilon kirjolohen. Sen jälkeen alkoi olemaan jo melko hämärää ja aloimme suunnistaa autolle päin ja puhuimme jos vaikka perjantaina tulisimme paremmin koluamaan lankosken paikkoja.

Kommentit

Kommentti^^Perhostelija^^ - 05.05.2010

Tais olla hieno reissu?=) Onnea kaloista=P


Kommentti^^Perhostelija^^ - 05.05.2010

Kalasteletko muualla päin suomea kun porin alueella?


KommenttiLärvästelija - 05.05.2010

Kiitoksia :) Harvemmin tulee lähdettyä kalaan satakunnan ulkopuolelle, et yleensä tulee käytyä merikarvialla sekä ruskilan ja arantilankoskilla nakkilassa ja harvemmin kynäsjoella :) Parit reissut on olis kyl tarkotus tänä vuonna tehdä jonnekin hiukan pidemmälle, esim herraskosket houkuttelisi:)


KommenttiGARFFi - 06.05.2010

Huh. Ei yhtään kyllä helpota että ei oo ite vielä päässy Merikarvianjoella käymään.

Nättejä kaloja ja ihan antoisa reissu ilmeisesti ollut!


KommenttiLärvästelija - 06.05.2010

Jep oli tämän vuoden parhaimpia reissuja:) Huomenna olisi taas tarkoitus mennä koluamaan Lankosken monttuja jos se iso sieltä vaikka paukahtaisi:) Luulen kyllä silti et sitä ei meidän larvat ja nymfit paljoa kiinnosta:D Eikä jaksais alkaa 8 luokan vavalla heilumaan:)


Kommentti^^Perhostelija^^ - 16.05.2010

Moro, viitsitkö kertaa ottipaikkoja merikarvialta, olis tarkotus ens kuussa lähteä 11.06-13.06 sinne kalastelemaan niin olisi vähän tietoa paikoista ja ottiperhoista?


KommenttiLärvästelija - 17.05.2010

Juu voinhan minä parit vinkit antaa:) Just itseasiassa tulin joelta pari tuntia sitten:) Elikkä, Lankoskelle kun menet, eli joen ylimmälle koskelle, aloita yläjuoksulta laavun paikkeilta ja käy kivien takuset, montut ja yms läpi larvastamalla. Siinä on 200-300 metriä oikeinkin hyviä ottipaikkoja, sitten alkaa tulemaan melko matalaa. Sen jälkeen jos jatkat Vaasantietä noin 300m Köffistä eteenpäin kohti Vaasaa, tulee Lankosken kylätie vasemmalla puolella. Käänny sinne ja noin 100m jälkeen vasemmalle ja pääset Lankosken loppuosaan, jossa on hyviä harjus ja kirrepaikkoja.
Puukoskelle pääset kun ajat Köffistä noin 1,5km Vaasaan päin ja käännyt Alakylään päin. Siellä on hyvät opasteet, eli on melko vaikea ajaa ohitse. Sen jälkeen tulee muutaman kilometrin jälkeen kyltti kalakierros mikä vie soratielle eli sinne siis ja sitä ajamalla matkan varrella tulee kyltti Konihaaroista missä on parit hyvät harjus ja taimen paikat. Konihaaroista kun jatkaa eteenpäin tulee kyltti Puukoskesta. Sinne ei parempaa vinkkiä voi antaa oikeastaan kuin että lähdet siitä kahlamaan missä on pöytä ja hiekkaranta, ja tarkasti larvastaen käyt kivien välit, niiden edustat ja takuset läpi. Niitä kiviä siellä meinaan riittää. Puukoskella on vettä korkeimmillaan lantioon saakka ja yleensä polveen saakka näin kesävirtaamilla eli rohkeasti voit kahlata miltei missä vain:)
Kun jatkat samaa soratietä mistä tulit Puukoskelle, tulee Stäävit ja Vaadit kosket, missä ainakin Stäävitin niska kannattaa käydä pommittamassa:) Niiden jälkeen kun jatkaa matkaa, tulee Merikarvian keskusta, jossa on hyvät opasteet Holmankoskelle. Sieltä kalastus kannattaa aloittaa laavulta kahlaamalla kohti saarta, joka jää kahden virran väliin. Vettä ei ole paljon eli ei paha homma:) Siinä kun pikku hiljaa etenee kohti sitä saarta, larvastele virran reunaa sillä siinä on usein kirjolohia ja taimenia syönnillä. Kun olet päässyt saareen, kannattaa heittää muutama heitto ylävirrassa olevaan koskeen, sillä se on hyvää harjusaluetta. Mutta kun kahlaat virran keskellä oleville heinämatalikoille, niin siitä pääset kahden virran väliin ja sitä välikköä kannattaa lasketella pikkuhiljaa alaspäin larvatellen kumpaakin virtaa vuorotellen:) Alapuolista suvantoa voit kalastaa kummaltakin puolelta jokea, vastarannan tontin omistajaa ei haittaa vaikka hänen rannassaan kalastaisitkin:) Siitä kun olet niskan kalastanut, mistä lähtee taas koski alaspäin, voit alkaa käymään monttuja läpi pitkän matkaa sillä koski jatkuu siitä muutaman sata metriä alaspäin:) Erityisesti se kohta, missä joki tekee mutkan, on ollut hyvää harjusaluetta:) Holmankoskella ollessasi kannattaa muuten myös poiketa Eumerilla, sieltä saat välineitä ja sidontatarvikkeita joka lähtöön ja vinkkejä joelle:) Ottiperhoista sen verran että kolme kovinta on ollut musta kuulapäänymfi, vihreä larva sekä musta liitsi. Myös Red Tag kuulapäällä ja mustat streamerit ovat toimineet:) Kannattaa silti kokeillä ärsytysvärisiä liitsejä jos ei tunnu pikkuperhoihin iskevän:) Kireitä siimoja ja kysy ihmeessä lisää jos joku askarruttaa:) Tuossa karttalinkki niin näet paremmin missä mikäkin koski sijaitsee:) Myös Köffiltä saat tämän saman kartan:) http://www.merikarvia.fi/merikarvianjoki/sivut/pdf/kartta.pdf


Kommentti^^Perhostelija^^ - 25.05.2010

Onkos tietoa isommista taimenista? Näyttää olevan aika monta koskea=) Kiitos vinkeistä kyllä noilla ainakin alkuun pääsee;)


Kommentti^^Perhostelija^^ - 25.05.2010

Minkä hintaset luvat koskelle on? Tai itseasiassa meillä on ryhmälupa kun tullaan seuran kanssa:) Sitä piti kysyä että onko koskella monta laavua ja minkälaisessa kunnossa ne on? onko hyvä yöpyä? Osaatko sanoa vielä sen että onko koskella paljonkin yleensä tapahtumia? itse alotin viime kesänä perhostamaan:)


KommenttiLärvästelija - 28.05.2010

No päivälupa on siinä parinkympin paikkeilla, paitsi alle 18 vuotialta kympin:) Lankoskella on grillikatos tai ns kota, niin myös Holmankoskella ja Salmelankoskella. Muita ei nyt äkkiseltään tule mieleen:) Eiköhän nyt makuupussissakin yöpyminen onnistu, mutta itse suosittelisin menemään Eumer Fishing Centeriin Holmankoskelle juttelemaan Jaakko Ojamolle ja varaatte sieltä huoneet:) Ei tartte hyttysten ruokana olla:D Niitä siellä meinaan riittää:D

Kyllä siellä päivästä riippuen on paljonkin tapahtumia. Usein paras ottiaika keskittyy iltaan kun aurinko alkaa laskemaan ja ilma viilenee sekä hyönteiset lähtevät liikkeelle, ja sitten aamuun auringonnousun aikoihin:) Mutta myös pilvisinä päivinä kala voi syödä ihan hyvin keskellä päivääkin:) Kyllä se kala silti auringonpaisteellakin syö mutta heikommin. Ja nyt kun on satanut ja ollut viileämpää niin kalatkin on aktiivisempia kun vesi on jäähtynyt:)Se oli meinaa vielä viikko sitten uskomattomat 20 asteista ja sillon ei meinannut päivällä saada yhtään mitään. Illalla vasta alkoi pintakäyntejä näkymään ja alkoi kalaakin tulemaan:)Nyt uskon että kalat on päivälläkin aktiivisia kun ei vesi ole enää niin kiehuvaa:) Isommat taimenet tähän aikaan vuodesta on varmaan 35cm-50cm paikkeilla. Syksyllä alkaa sitten taas tulemaan isoa taimenta kun kutu lähtee käyntiin:) Kirjolohia istutetaan noin viikon välein:)Eli niitä siellä on aina:) Ja hyvässä tapauksessa isojakin kun välillä sinne istutetaan 3-6kg emokirjolohiakin:) Tuossa vielä linkki Eumerin sivuille:) http://www.eumerfishing.com/index.php?name=Reservation

Kommentoi

Jos sinulla ei ole tunnusta, ole hyvä ja rekisteröidy.

Olethan tutustunut Perhorasian sääntöihin?

Tiedot

Sijainti